Όσο περνούν οι μέρες και η χρήση του εμβολίου θα γίνεται πιο ορατή, τόσο θα απελευθερώνονται οι επενδυτές, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. «Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες» παρατηρεί ο κ. Ν. Χρυσοχοΐδης, επικεφαλής της ομώνυμης χρηματιστηριακής «έχουν εμφανιστεί επενδυτές, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί τους τελευταίους μήνες».

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που κατ’ εξοχήν οι ξένοι διαχειριστές κλείνουν τις θέσεις τους και επανασχεδιάζουν τις τοποθετήσεις τους, δηλαδή το πού θα στρέψουν τη ρευστότητά τους για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με την ενθουσιώδη έκθεση της Jefferies που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, το Χ.Α. θα μπορούσε να είναι το play του 2021.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι αποτιμήσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στα προ κορονοϊού επίπεδα, με το p/e να εντοπίζεται σε μονοψήφιο αριθμό, κάτω από 10. Κάνει λόγο για αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, για τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης από τα χρηματοδοτικά ταμεία της Ευρώπης και για ισχυρή αντοχή στην κερδοφορία των εισηγμένων, όπως φάνηκε άλλωστε την περασμένη εβδομάδα και από την βελτίωση των αποτελεσμάτων σε ΟΤΕ και Τιτάνα, αλλά και από την αντοχή των μεγεθών της Coca Cola.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δέκα μέρες νωρίτερα, ο Μυτιληναίος.

Επίσης, από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το εμβόλιο, οι τουρίστες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και γενικότερα, η οικονομική δραστηριότητα, μετά τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα τονωθεί αισθητά. Άλλωστε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν καταστήσει φθηνό το κόστος δανεισμού της χώρας, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Για το λόγο αυτό θεωρεί ότι δεν είναι έξυπνη τακτική για τους διαχειριστές η έξοδος από το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο υστερεί σε αποδόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από εξελίξεις μπορούν να κρατήσουν αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον τις επόμενες μέρες και μέχρι τέλος του χρόνου.

Βιοχάλκο – Cenergy: Το deal των 800 εκατ. ευρώ με την πώληση των Ελληνικών Καλωδίων στην Nexans, θεωρείται ότι θα αποτελέσει τον σηματωρό για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και επαναφέρει τα  assets των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων στο προσκήνιο.

Ελλάκτωρ: Η συμφωνία των Ολλανδών, όπως όλα δείχνουν, με την διοίκηση Καλλιτσάντση για ομαλή διαδοχή στο  management του ομίλου, είναι κάτι που αποτιμάται θετικά από την αγορά, ειδικά με την προοπτική μιας γενναίας αύξησης κεφαλαίου.

Frigoglass: Ανακοινώνει αποτελέσματα την επόμενη Πέμπτη, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι η διοίκηση Δαυίδ έχει πλάνα, που συνδέονται με την ενδυνάμωση της θυγατρικής, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο συνιστούσε στρατηγικές συμμαχίες.

ΔΕΗ: Η αγορά προεξοφλεί ότι ήρθε η ώρα η διοίκηση Στάσση να απευθυνθεί στις αγορές με την έκδοση ομολογιακού δανείου, τη στιγμή που τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων κλίνουν πια προς το 0.

MIG: Όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η οριστικοποίηση της συμφωνίας με την CVC Capital.

SingularLogic: Καλά νέα έρχονται και από το μέτωπο πώλησης της ιστορικής εταιρείας πληροφορικής που μεταξύ άλλων, είναι γνωστή για την κάλυψη των εκλογών από το μακρινό 1981. Episilon Net και Space Hellas φέρονται διατεθειμένες να υπογράψουν τη συμφωνία στα μέσα Δεκεμβρίου.

ΛΑΡΚΟ: Τέλος Νοεμβρίου προκηρύσσεται ο διαγωνισμός, όπου μένει να φανεί αν θα υπάρξει ενδιαφέρον από εγχώριους ομίλους και δη εισηγμένους.

ΔΕΔΔΗΕ: Αρχές Δεκεμβρίου προκηρύσσεται ο διαγωνισμός, εταιρεία στην οποία, επίσης μένει να φανεί το ενδιαφέρον από άλλες εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρειών του κλάδου της ενέργειας. Από την πώληση σημαντικά αναμένονται τα οφέλη και για τη ΔΕΗ.

Τα αποτελέσματα συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα με Eurobank και Frigoglass την ερχόμενη Πέμπτη. Οι τάσεις που θα καταγραφούν στις κατηγορίες εσόδων και το πιστωτικό ρίσκο της Eurobank θα έχουν αντανάκλαση στις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών. Την Τέταρτη ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση της Newsphone με προτεινόμενη τιμή τα 0,47 ευρώ ανά μετοχή με τον προτείνονται να έχει πλησιάσει μεν (82%) αλλά να απέχει ακόμα από το 90% που είναι το όριο για την διαγραφή της εταιρίας από το ταμπλό.

Χορός δισεκατομμυρίων γύρω από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Αξιοποιώντας το Brexit: Πόλος έλξης η Αθήνα για τράπεζες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες