ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι όμορφες προσδοκίες, όμορφα καίγονται…
Κάπως έτσι γράφτηκε για ακόμη φορά ο επίλογος, για όσους παίζουν τα «χαρτιά» του βιομηχανικού ομίλου Βιοχάλκο και των θυγατρικών της.
Συμφερόντων της ισχυρής επιχειρηματικής οικογένειας Στασινόπουλου, που είναι μακράν η πιο εσωστρεφής και περιχαρακωμένη, από όλες όσες εκφράζουν το «παλαιό χρήμα» στη χώρα.
Προ επταετίας, οι μέτοχοι μειοψηφίας των 7 τότε θυγατρικών της μητρικής Βιοχάλκο ΒΙΟ 0,99% 6,15, δεν «ευτύχησαν» να δουν μια υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση από τη Βελγική Viohalco S.A, όπως όριζε η απόφαση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.
Η εταιρεία δεν προχώρησε στην κίνηση αυτή, το κόστος της οποίας ήταν 193 εκατ. ευρώ.
Κι ένα χρόνο μετά, η εποπτική αρχή της επέβαλε πρόστιμο 230.000 ευρώ…
Πέρσι, στις αρχές Δεκεμβρίου, όλη η αγορά βούιζε για το επικείμενο μεγάλο placement μετοχών στην Ελβάλ-Χαλκόρ.
Γεγονός που είχε προσδώσει, έντονο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.
Ωστόσο, με μια επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας έσβησαν όλες οι προσδοκίες.
Η παραχώρηση των μετοχών ματαιώθηκε λίγο πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών, χωρίς κανείς να γνωρίζει επακριβώς τι ήταν εκείνο που «στράβωσε» την ύστατη ώρα.
Τώρα, ήρθε το τρις εξαμαρτείν για τους γρήγορους παίκτες…
Που πόνταραν είναι η αλήθεια πολύ γερά στο deal της Cenergy CENER 0% 9,94 με το γαλλικό όμιλο Nexans, αλλά και πάλι έμειναν στα κρύα του λουτρού.
Συνειρμικά πάντως και οι μέτοχοι μειοψηφίας στο παρελθόν , της θυγατρικής της Nexans στην Ελλάδα, δεν είχαν να θυμούνται ευχάριστα γεγονότα.
Καθώς προσπάθησαν να αμυνθούν για περίπου τρία χρόνια, χωρίς εν τέλει να αποτρέψουν της έξοδο της Nexans Hellas από το χρηματιστήριο της Αθήνας.
Στην προκειμένη περίπτωση το εξ αρχής ασαφές story σύμπραξης της Cenergy με τον όμιλο της Nexans, επωάστηκε μυστηριωδώς και εξ ίσου μυστηριωδώς οδηγήθηκε σε μια βίαιη διακοπή της κύησης…
Αφήνοντας από την αρχή μέχρι το τέλος αναπάντητα ερωτήματα αξίας 33,6 εκατ. ευρώ. Διότι τόσα ήταν τα κεφάλαια που διακυβεύτηκαν από τους αγοραστές και τους πωλητές των μετοχών της θυγατρικής της Βιοχάλκο τον τελευταίο μήνα.
Εξέλιξη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να απασχολήσει τις εποπτικές αρχές της Αθήνας, αλλά και του Βελγίου, στις αγορές των οποίων διαπραγματεύεται η Cenergy.
Αν και το να ματαιώνεται ένα κυοφορούμενο deal δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε καμία περίπτωση απίθανο γεγονός, εν τούτοις εδώ φαίνεται να υπήρξαν «ανορθογραφίες» που ξενίζουν.
Ειδικά όταν στο επίκεντρο βρίσκεται ένα τόσο σημαντικός όμιλος, με επιχειρηματικά αλλά και με επιχειρηματικά μέτρα και σταθμά.
Το «πάζλ» των συναλλαγών που έφεραν την «έκρηξη»
Ελεγχόμενη κατά 81,93% από τη μητρική Βιοχάλκο της οικογένειας Στασινόπουλου, η Cenergy ξεκίνησε την εφετινή χρονιά από τα 1,358 ευρώ.
Μετά από 183 συνεδριάσεις, η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί στα 0,97 ευρώ στις 25 Σεπτεμβρίου.
Στο διάστημα αυτό, όπου η μετοχή έχασε το 32,17% της αξίας της, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών ήταν 131.134 ευρώ , με 181 πράξεις και 129.488 μετοχές να αλλάζουν χέρια.
Όλα αυτά στο χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου η εταιρεία εξακολουθεί να κάνει τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών, σε αντίθεση με τα πενιχρότατα συναλλακτικά δεδομένα του Euronext που αποτελεί την βασική αγορά της εταιρείας, η οποία κι αυτή έχει μεταναστεύσει στο Βέλγιο.
Μετά από τις 25 Σεπτεμβρίου και στις 21 συνεδριάσεις που έγιναν μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου, το «χαρτί» της Cenergy ανεβάζει στροφές.
Η τιμή της μετοχής ξεκινά από το 1 ευρώ και πάει στα 1,24.
Η μέση αξία των συναλλαγών ανεβαίνει κι αυτή στα 282.781 ευρώ ανά ημέρα, ο μέσος όγκος των διακινούμενων μετοχών φτάνει στα 223.123 «κομμάτια» ενώ οι χρηματιστηριακές πράξεις είναι 333 κατά μέσο όρο ημερησίως.
Το καυτό διάστημα αρχίζει μετά, συνεπικουρούμενο από μια γενικότερη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος.
Το ράλι
Η μετοχή της Cenergy έχει όμως έναν παραπάνω λόγω να «τρέχει» γιατί στην αγορά ψιθυρίζονται πολλά περί επικείμενου, σημαντικού deal.
Οι αναφορές αυτές πυκνώνουν, γίνονται δημοσιεύματα και τελικά στις 12 Νοεμβρίου παρεμβαίνει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, που σε συνεννόηση με αυτήν του Βελγίου, παγώνουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών ζητώντας εξηγήσεις από την εταιρεία.
Η οποία επιβεβαιώνει επί της ουσίας τις…πληροφορίες των παικτών, λέγοντας ότι όντως είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Nexans. Με σκοπό τη σύμπραξη στις δραστηριότητες των καλωδίων.
Φροντίζοντας όμως να επισημαίνει ότι όλα αυτά ( που για πολλούς στην αγορά δεν έβγαζαν ένα ξεκάθαρο νόημα) είναι σε πρώιμο στάδιο.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης και των ασαφώς ανακοινώσεων, η Βιοχάλκο κοινοποίησε ότι ο Γιάννης Στασινόπουλος, που ανήκει στην τρίτη γενιά της οικογένειας και είναι κι εκείνος… αλλεργικός με τη δημοσιότητα, αναλαμβάνει τη νευραλγική θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Η «κεραμίδα» και τα ερωτηματικά
Χθες το πρωί και ενώ η αγορά συνέχιζε να κάνει χαρούλες με το επικείμενο deal ήρθε η «κεραμίδα» της ματαίωσης των συζητήσεων.
Χωρίς και πάλι η εταιρική ανακοίνωση να δίνει πληρέστερες πληροφορίες.
Όμως στο διάστημα από τις 27 Οκτωβρίου έως και τις 27 Νοεμβρίου, η μετοχή της Cenergy έκανε άλμα 41,77% φτάνοντας να κλείσει την περασμένη Παρασκευή στα 1,758 ευρώ.
Μαζί της «έτρεχε εξ ίσου δυνατά και η μητρική Βιοχάλκο.
Το «ρεζουμέ» είναι ότι μέσα σε 23 συνεδριάσεις, άλλαξαν χέρια λίγο πάνω από 9 εκατ. μετοχές συνολικής αξίας 15,25 εκατ. ευρώ και με το σύνολο των πράξεων να φτάνουν στις 13.789.
Χθες και μετά από τη ματαίωση του deal η μετοχή έκανε βουτιά 9,90% κλείνοντας στα 1,584 ευρώ. Καθώς, μέσω 1.379 πράξεων διακινήθηκαν 986.488 μετοχές αξίας 1,56 εκατ. ευρώ.
Μεγέθη που αποτελούν ιστορικά ρεκόρ για την θυγατρική της Βιοχάλκο, από τότε που απέκτησε τη νέα εταιρική της ταυτότητα…
Μαζί και με τη χθεσινή, ο τζίρος των συναλλαγών στις 24 τελευταίες συνεδριάσεις έφτασε στα 16,81 εκατ. ευρώ.
Αλλά επειδή για κάθε έναν αγοραστή υπάρχει και ένας πωλητής, το χρήμα που διακυβεύτηκε χρηματιστηριακή σε αυτό το βραχύβιο διάστημα είναι επί της ουσίας διπλάσιο.
Δηλαδή 33,6 εκατ. ευρώ…
Εντυπωσιακό είναι επίσης και το γεγονός ότι οι μετοχές που άλλαξαν χέρια σε αυτό το διάστημα του τελευταίου μήνα, αντιστοιχούν στο 29% της ελεύθερης διασποράς της Cenergy…
Η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ήταν στα 258,2 εκατ. ευρώ στην αρχή του έτους, έπεσε στα 184,5 εκατ. στις 25 Σεπτεμβρίου, ανέβηκε στα 235,8 εκατ. στις 26 Οκτωβρίου, για να εκτιναχτεί στα 334,4 εκατ. της περασμένη Παρασκευή και να υποχωρήσει χθες στα 301,2 εκατ. ευρώ.
Τα αναπάντητα ερωτήματα
Στην χορεία των αναπάντητων ερωτημάτων για όλα αυτά συγκαταλέγονται και τα ακόλουθα:
Έγινε ένα χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι, βασισμένο στην προοπτική του deal; Πώς «έσπασαν τα «σινικά τείχη» και οι παίκτες έμαθαν τα καθέκαστα , φροντίζοντας να δώσουν μεγάλο «αέρα» στη μετοχή;
Αν όντως συνέβησαν όλα αυτά, δεν προβλημάτισαν την ίδια την εταιρεία που έχει το «προνόμιο» να βλέπει άμεσα τις κινήσεις στο μετοχολόγιο; Μπορεί ένας τόσο μεγάλος όμιλος να αφήνει έστω και την υποψία ότι κάποιοι μπορεί να παίζουν ερήμην του;
Υπήρχαν άραγε και παίκτες που πριν από την ματαίωση της συμφωνίας προχώρησαν σε μεγάλες πωλήσεις μετοχών της Cenergy;
Το όλο σκηνικό που διαδραματίστηκε ήταν τυχαίο, ή μήπως κάποια από τα «άνθη του κακού» της αγοράς, το ενορχήστρωσαν τεχνηέντως;
Τι μπορεί να κρύβει ο χθεσινός τεράστιος χθεσινός συναλλακτικός τζίρος, κυρίως από την πλευρά των αγοραστών;
Οσμίστηκαν καθαρά και μόνο επενδυτική ευκαιρία;
Και εν τέλει όλα αυτά θα αποτελέσουν έπεα πτερόεντα για την αγορά, ή θα γίνουν αφορμή για περεταίρω διερεύνηση από τις εποπτικές αρχές;
Διαβάστε ακόμα:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike