ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα 25,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται το επίμαχο κονδύλιο που «φούσκωσε» τον ισολογισμό και άνοιξε συνάμα τον «ασκό του Αιόλου» για την τεχνολογική εταιρεία MLS, συμφερόντων του 50χρονου Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Γιάννη Καματάκη. Απόφοιτου του Αμερικανικού Κολεγίου της συμπρωτεύουσας, πτυχιούχου Πολιτικού Μηχανικού του Α.Π.Θ και γιου μεγαλοκατασκευαστή, του οποίου η εταιρεία «έσκασε» προ ετών, αφήνοντας «τρύπα» στις πιστώτριες τράπεζες.
Το συγκεκριμένο κονδύλιο των 25,5 εκατ. ευρώ αφορά την αναπόσβεστη αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων στη χρήση του 2018 , για την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι «δημιουργούνται βάσιμες αμφιβολίες ως προς την ορθή κατάρτιση» τους. Οδηγώντας στην αναστολή της διαπραγμάτευσης, τόσο των μετοχών της MLS, που αποτιμάται χρηματιστηριακά στα επίπεδα των 7 εκατ. ευρώ, όσο και των τριών εταιρικών της ομολόγων, συνολικής ονομαστικής αξίας 16,7 εκατ. ευρώ.
Οι βάσιμες αμφιβολίες της Εποπτικής Αρχής για τα πεπραγμένα της περσινής χρήσης, προέκυψαν έπειτα από το πόρισμα έρευνας που έγινε από την ΕΛΤΕ, η οποία είναι η εθνική Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου.
Χθες το βράδυ η MLS κοινοποίησε πως «ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επανέναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολόγων της εταιρίας». Αναφέροντας επιπρόσθετα ότι θα πληρωθεί κανονικά , στην προβλεπόμενη ημερομηνία, το τοκοφόρο «κουπόνι» (5,3%) για το ομόλογο των 6 εκατ. ευρώ, που λήγει τον Αύγουστο του 2022.
Η αίσθηση που δημιουργείται από την ανακοίνωση της εταιρείας, είναι ότι οι «απαραίτητες ενέργειες» αφορούν πιθανότατα την αναμόρφωση της «γκρίζας περιοχής» των αποσβέσεων, των άυλων στοιχείων του ισολογισμού της. Παραμένει άγνωστο το πώς θα γίνει αυτό (με αναμόρφωση του ισολογισμού του 2018, ή με χειρισμούς στη χρήση του 2019) και κυρίως, αν όντως υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της Εποπτικής Αρχής και του χρηματιστηρίου, έτσι ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» της επαναδιαπραγμάτευσης.
Εικάζεται ότι σήμερα η MLS θα δώσει εγγράφως τις απαντήσεις της στα ερωτήματα που έχουν τεθεί, από τα οποία και θα κριθούν οι μελλοντικές εξελίξεις.
«Γκίζα ζώνη» και ανοικτά ερωτήματα
Όπως το λέει και η…λέξη, τα άυλα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας είναι αυτά που δεν έχουν υλική μορφή και στην προκειμένη περίπτωση αφορούν κατά κύριο λόγο, λογιστικά προγράμματα. Το κόστος των οποίων δεν πάει απ’ ευθείας στα έξοδα, αλλά επειδή θεωρείται ότι από αυτό το κόστος θα προέλθουν μελλοντικά έσοδα, ανεβαίνει σε άλλη γραμμή του ισολογισμού, με δυνατότητα απόσβεσης σε βάθος χρόνου. Η «γκρίζα ζώνη» εκφράζει καταφανώς τις μεθόδους αποτίμησης των άυλων περιουσιακών, αλλά και τον ορθολογικό χαρακτήρα των αποσβέσεων.
Στην περίπτωση της MLS, δεν έχει γίνει γνωστό αν τίθεται ζήτημα παρατυπίας και μόνον, ή εάν συντρέχουν ενδεχομένως και άλλοι σύνθετοι λόγοι. Αναγόμενοι στα παραστατικά εξόδων (δηλαδή ποιοι τρίτοι πήραν αμοιβές για ποιες παροχές έρευνας και τεχνογνωσίας) ή αν τυχόν έχουν υπάρξει και άλλες «διαδρομές» χρήματος και τιμολογίων που εκφεύγουν τις νομιμότητας. Κάτι που επί του παρόντος δεν συνάγεται, από την μέχρι τώρα…ελλειμματική είναι η αλήθεια, ροή επίσημης πληροφόρησης.
Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη αίσθηση δημιουργεί για την MLS το γεγονός ότι τα άυλα και αναπόσβεστα περιουσιακά της στοιχεία, είναι σχεδόν ισοϋψή με τα ίδια κεφάλαιά της. Μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 τα άυλα στοιχεία αυξήθηκαν στα 27,8 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας κατά κύριο λόγο τις επενδύσεις στην πλατφόρμα, τεχνητής νοημοσύνης MAIC, η οποία δεν είχε το προσδοκώμενο επιχειρηματικό αποτέλεσμα. Ειδικό ενδιαφέρον έχει επίσης και το γεγονός ότι ο ορκωτός που υπέγραψε τη χρήση του 2018, αντικαταστάθηκε από άλλον για την περσινή χρήση…
Παραμένει άγνωστο, το πόσες είναι οι επιπλέον αποσβέσεις άυλων στοιχείων, που πρέπει βάσει του πορίσματος της ΕΛΤΕ να είχαν ενσωματωθεί στη χρήση του 2018. Άγνωστο επίσης παραμένει και το εάν η έρευνα θα επεκταθεί και σε προγενέστερες χρήσεις. Σε περίπτωση πάντως που ο «λογαριασμός» είναι βαρύς, αυτό θα έχει ως συνέπεια να «χτυπηθούν» και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.
Διότι όπως είναι εμφανές, η μη ορθολογική αποτύπωση των αναπόσβεστων άυλων στοιχείων συντηρεί τη στρεβλή οικονομική εικόνα μιάς εταιρείας, τόσο στην τελική γραμμή των αποτελεσμάτων της, όσο και σε άλλα ουσιώδη μεγέθη της.
Το μέγα ερώτημα για την MLS είναι τα αν κατά πόσο τα άυλα περιουσιακά της στοιχεία ( όπως κι αν έχουν διατυπωθεί) είναι σε θέση να δημιουργήσουν έσοδα στο μέλλον.
Η χρηματιστηριακή αγορά είναι μάλλον απαισιόδοξη, αν αναλογιστεί κανείς, ότι σε δωδεκάμηνη βάση η μετοχή έχει απολέσει το…88,9% της αξίας της.
Εξόχως προβληματική είναι και η πορεία των τριών ομολογιακών εκδόσεων της εταιρείας, από τις οποίες και έχει αντληθεί ο κύριος όγκος ρευστότητας. Με τις εγχώριες τράπεζες να έχουν μείνει επί της ουσίας αποστασιοποιημένες, από τη χρηματοδότηση των φιλόδοξων σχεδίων της MLS. Ίσως και για λόγους βεβαρημένου παρελθόντος…
Με δέλεαρ τις μεγάλες προμήθειες
Σε ότι αφορά το «μέτωπο» των ομολόγων, είναι χαρακτηριστικό, ότι σε δημοσίευμα του mononews.gr στις 29 Οκτωβρίου του 2019, είχαν τονιστεί ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:
«Στις 25 Ιουλίου (της περσινής χρονιάς) η εταιρεία του Γιάννη Καματάκη ολοκλήρωσε τις διαδικασίες άντλησης 6,7 εκατ. ευρώ, μέσω ενός νέου ομολόγου, 5ετούς διάρκειας, με ετήσιο επιτόκιο 4,30% και διαπραγματεύσιμου στη, χαλαρότερων προϋποθέσεων, εναλλακτική αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Στόχος της ΜLS ήταν να σηκώσει 15 εκατ. ευρώ από την αγορά, ενώ το ελάχιστο απαιτούμενο όριο συγκέντρωσης κεφαλαίων είχε οριστεί στα 5 εκατ. ευρώ.
Από τον αρχικό της εταιρείας διαφαίνεται ότι ήθελε περισσότερα κεφάλαια, καθώς ήδη είχε «κάψει» αρκετά, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τους αναπτυξιακούς της σχεδιασμούς. Με εμπροσθοφυλακή την νέα πλατφόρμα MAIC, στον τομέα της αναγνώρισης φωνής και της τεχνητής νοημοσύνης.
Τελικώς, η ομολογιακή έκδοση των 6,7 εκατ. ευρώ καλύφθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση των αποκαλούμενων ειδικών επενδυτών, ο αριθμός των οποίων ήταν κάτω από τους 150. Χωρίς να υπάρχουν πιο αναλυτικά στοιχεία για την ταυτότητα εκείνων που έβαλαν τα λεφτά στο ομόλογο.»
Μάλιστα, όπως εκ των υστέρων έγινε γνωστό, για να αντληθούν τα κεφάλαια, χρειάστηκε να γίνει ένα στοχοποιημένο «προμόσιον» στη αγορά. Με μια συγκεκριμένη κυρία να υπόσχεται όπως λένε οι… κακές γλώσσες, μεγάλες προμήθειες σε όσους βάλουν πλάτη για την πώληση του ομολόγου…
«Δυο μέρες μετά από την έκδοση του ομολόγου και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου, η ΜLS ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου 6μηνου τα οποία και θεωρήθηκαν από την αγορά, ως κατώτερα των αναμενομένων. Με συνέπεια να ξεκινήσει μια ομοβροντία πωλήσεων στη μετοχή. Ακολούθησε η ICAP η οποία έριξε την πιστοληπτική διαβάθμιση της MLS στο «C»; Την υποβίβασε δηλαδή στη δεύτερη «ζώνη» του μεσαίου κινδύνου.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα: Αν το ομόλογο είχε βγει μετά από τα αποτελέσματα του 6μηνου θα είχε την ίδια τύχη; Είχαν οι επενδυτές μια ιδέα για τις οικονομικές επιδόσεις που θα ακολουθούσαν, ή έμειναν μόνο στα στοιχεία της περσινής χρήσης και στη βαθμολογία «Β» που είχε δώσει η ICAP; Η ICAP, από τη δική της πλευρά, δεν είχε ασφαλιστικές δικλείδες ή αξιολογεί στατικά τα όσα βλέπει να αποτυπώνονται στην πιο πρόσφατη λογιστική κατάσταση; Κι ακόμη, ο μετοχικός και διοικητικός ηγέτης της ΜLS Γιάννης Καματάκης, με ποια κριτήρια επέλεξε να «τρέξει» τη νέα ομολογιακή έκδοση, λίγα 24ώρα πριν από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων του πρώτου εξαμήνου; Ήταν τυχαίο και συγκυριακό;»
Στη παρούσα φάση το ομόλογο της ΜLS, των 6,7 εκατ. ευρώ που λήγει στις 25 Ιουλίου του 2024, τιμολογείται στην αγορά στο 74% της ονομαστικής του αξίας.
Το δεύτερο ομόλογο των 6 εκατ. ευρώ, που λήγει στις 31 Αυγούστου του 2022, είναι στο 65% της ονομαστικής του αξίας.
Το τρίτο, των 4 εκατ. ευρώ, που λήγει στις 11 Ιουλίου του 2021, τιμολογείται στο 89% της πληρωτέας αξίας του.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- CIA: Οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα είναι σοβαρές, ευκαιρία για συμφωνία μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες
- ΕΕ: Ακύρωσε το σήμα “Turkaegean” – Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα εθνικά μας συμφέροντα, λέει ο Θεοδωρικάκος
- Αλβανίας Αναστάσιος: «Οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται κρίσιμες» αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν
- Παπαθανάσης: Η πρωτοβουλία STEP, εθνική ευκαιρία ανάπτυξης και παραγωγής κρίσιμων τεχνολογιών