ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σχεδόν δυο χρόνια μετά την αποκάλυψη της μεγάλης απάτης στην Folli Follie, η εταιρεία παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την διάσωσή της εξακολουθεί να φλερτάρει με την πτώχευση. Το τοπίο παραμένει θολό και ς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξη της πολύπαθης εταιρείας, αν και η νέα διοίκηση εμφανίζεται καθησυχαστική και αποφασισμένη να κερδίσει τη μάχη.
Την αβεβαιότητα ενέτεινε η κίνηση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να δεσμεύσει τις περίπου 805.000 μετοχές της Dufry που κατέχει η εταιρεία, τινάζοντας επί της ουσίας στον «αέρα τη συμφωνία» με τους ομολογιούχους . Τη μόνη ορατή διέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις.
Στο ίδιο διάστημα και αφ’ ότου «ήρθαν στο φως» τα πλαστογραφημένα στοιχεία του ισολογισμού της FF Group, η εταιρεία χρειάστηκε να θυσιάσει αρκετά κεφάλαια και ορισμένα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να κρατηθεί όρθια. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα «κάηκε» ρευστότητα από το «ταμειακό λίπος» και αλλού άνω των 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν αμοιβές για τις στρατιές των συμβούλων ενώ παράλληλα εκποιήθηκαν ένα ελικόπτερο και διαμέρισμα στο Χονγκ Κόνγκ (πληροφορίες αναφέρουν ότι εισπράχθηκαν περίπου 17 εκατ. ευρώ από την πώλησή των δυο assets). Και φυσικά το ποσοστό 35,7% που κατείχε η εταιρείας στα Attica Πολυκαταστήματα, το οποίο είχε μπει ως ενέχυρο στις τράπεζες για δάνεια ύψους 45,3 εκατ. προς την Folli Follie.
Ο «λογαριασμός» εκτιμάται πως μπορεί να ανέβει και άλλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εάν πετύχει το σχέδιο αναδιάρθρωσης με τους ομολογιούχους οι σύμβουλοι που ασχολήθηκαν με την υπόθεση –οι οποίοι είναι «αναγκαίο κακό» με βάση τη διεθνή πρακτική- θα λάβουν επιπλέον αμοιβές που μπορεί να φθάσουν μέχρι και 8 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται από ανθρώπους που γνωρίζουν υπάρχουν περίπου 8 με 10 εκατ. ευρώ στα ταμεία της εταιρείας.
«Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου;»
Βέβαια, για να υπάρξει συμφωνία διάσωσης πρέπει πρώτα να ξεπερασθεί το πρόβλημα που προέκυψε με την απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να δεσμεύσει τις περίπου 805.000 μετοχές της Dufry που κατέχει η εταιρεία.
Σύμφωνα με ανθρώπους που παρακολουθούν την υπόθεση, το «μπλόκο» στις μετοχές της Dufry, -οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τους ομολογιούχους- δεν αποκλείεται να οδηγήσει και άλλους ομολογιούχους πέραν των δυο που έχουν προσφύγει ήδη, να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης λόγω του αδιεξόδου που δημιουργείται και των νέων αστάθμητων παραγόντων που εισέρχονται στην εξίσωση.
Όπως λένε, η άρση της δέσμευσης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ενώ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Δεν είναι σίγουρο ότι το δικαστικό συμβούλιο θα άρει τη δέσμευση», σημειώνουν χαρακτηριστικά και σπεύδουν να τονίσουν ότι η δέσμευση των μετοχών της Dufry, τη στιγμή που είναι ήδη δεσμευμένα αρκετά ακίνητα της Folli ενισχύει τα επιχειρήματα όσων ζητούν την πτώχευση της εταιρείας.
Η δέσμευση των μετοχών της Dufry από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ήρθε σε μια στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλείσει» και το ζήτημα της αντιδικίας που υπάρχει για τις συγκεκριμένες μετοχές με τον ελβετικό όμιλο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως είχε βρεθεί και μια συμβιβαστική λύση, η οποία ικανοποιούσε και τις δυο πλευρές, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων.
Όσον αφορά στο ενδιαφέρον που εκφράζεται από διάφορα funds, -το οποίο επιβεβαίωσε η νέα διοίκηση της Folli στο περιθώριο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης-, όπως από το CERIECO (China-East Resources Import & Export) και από το Callian Capital, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό καθώς ουδείς γνωρίζει ποιοι «μπορεί να κρύβονται πίσω τους» και τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν.
Το «θρίλερ» με την Επιτροπή Ελέγχου
Στο μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα που προέκυψε με την Επιτροπή Ελέγχου. Το «όχι» στην Επιτροπή Ελέγχου που εκφράστηκε τόσο από τις ψήφους του βασικού μετόχου, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, όσο και από αυτές του γιου του, Τζώρτζη στο πλαίσιο της προχθεσινής γενικής συνέλευσης, οι οποίες ήταν πλειοψηφικές τίναξε στον «αέρα» τη στελέχωση την νευραλγικής σημασίας Επιτροπή Ελέγχου, στην οποία είχε προταθεί ως πρόεδρος ο Περικλής Δοντάς.
Έκτοτε φαίνεται πως γίνεται αγώνας δρόμου για να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός». Διοίκηση και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρονται να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και η στελέχωσή της Επιτροπής Ελέγχου από πρόσωπα εκτός διοικητικού συμβουλίου, και στη συνέχεια η έγκρισή της από νέα γενική συνέλευση με την συναίνεση του βασικού μετόχου, την οικογένεια Κουτσολιούτσου.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ορισμό μελών στην Επιτροπή Ελέγχου, αφού το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίσθηκε πρόσφατα δεν έχει προβλέψει αυτή την δυνατότητα. Πηγές από τα κεντρικά της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο πάντως υπογραμμίζουν πως εξετάσθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις, και διαβεβαιώνουν πως σύντομα θα υπάρξει λύση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Νέες ισχυρές απώλειες μετά την απροσδόκητη αύξηση των θέσεων εργασίας
- Κολομβία: Συντριβή αεροσκάφους στην Αντιοκία – Δέκα νεκροί
- Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου του WTI, άλμα 3,7% για το Brent
- Γερμανία: Οι λιμενικές αρχές διέσωσαν ένα δεξαμενόπλοιο που έπλεε ακυβέρνητο στη Βαλτική