ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκτενή αναφορά στο τέλμα που επικρατεί σήμερα στην ελληνική αγορά τσιμέντου, αλλά και στην ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάκαμψη της οικοδομής και των κατασκευών, έκανε χθες, κατά την παρουσίαση του Ομίλου Τιτάν στην Ένωση Θεσμικών η διοίκηση της εισηγμένης.
Όπως αναφέρθηκε, η αγορά του τσιμέντου αποτελεί κρίσιμο δείκτη για την πορεία τόσο της οικονομίας όσο και της ανάπτυξης, δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με τον κλάδο των κατασκευών. Και σήμερα, η εγχώρια κατανάλωση τσιμέντου κινείται στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, γεγονός που δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδυτικών σχέσεων του ομίλου, Τ. Κανελλόπουλο, στην ελληνική αγορά η συνολική κατανάλωση τσιμέντου αναμένεται να φτάσει τα 2,5 εκατ. τόνους και στο β’ εξάμηνο του έτους η κατανάλωση δέχθηκε νέες πιέσεις λόγω της ολοκλήρωσης πολλών δημοσίων έργων.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η ελληνική αγορά δεν συνεισφέρει στα συνολικά μεγέθη του Ομίλου Τιτάν πάνω από ένα 6%-7%.
Σε ό,τι αφορά δε την παραγωγή των ελληνικών εργοστασίων, αυτά δουλεύουν αυτήν τη στιγμή μόλις στο 50% της δυναμικότητάς τους και το 75% της παραγωγής εξάγεται.
Προοπτικές βελτίωσης της σημερινής κατάστασης υπάρχουν εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία και αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη χώρα. Αν συμβεί αυτό, τότε εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις που θα στηρίξουν και την οικοδομή, π.χ. για την κατασκευή εξοχικών κατοικιών.
Επίσης, προσδοκίες ανάκαμψης μεσομακροπρόθεσμα θα μπορούσε να δημιουργήσει και η ίδια η ελληνική οικοδομή, αν οι συνθήκες αρχίσουν να επιτρέπουν την αντικατάσταση των παλαιών κατοικιών.
Σημαντικό το έργο στο Ελληνικό
Βραχυπρόθεσμα, όμως, οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις μεγάλων έργων δυσκολεύουν την κατάσταση.
Μάλιστα, ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στο έργο του Ελληνικού, το οποίο, όπως είπε, είναι ένα έργο που θα άλλαζε την εικόνα της Ελλάδας.
Το Ελληνικό αναμένεται να προσθέσει ζήτηση της τάξης των 300 χιλιάδων τόνων ετησίως, που ξεπερνά το 10% της συνολικής κατανάλωσης, για ένα διάστημα 5 έως 7 ετών, δημιουργώντας ταυτόχρονα υπεραξίες, αλλά και προϋποθέσεις προσέλκυσεις νέων επενδύσεων.
Ξένες αγορές
Σε ό,τι αφορά τις ξένες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος Τιτάν, η αγορά των ΗΠΑ παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τον Όμιλο, τουλάχιστον μέχρι το 2020. Ειδικά για το 2018 οι προοπτικές είναι ακόμη καλύτερες, καθώς έχει προεξοφληθεί η απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής, ενώ οι διψήφιες σε ποσοστό αυξήσεις στις τιμές θα ενισχύσουν τα μεγέθη.
Στην Αίγυπτο, αντιθέτως, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, καθώς η αγορά αδυνατεί να ανακάμψει. Επιπλέον, σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα μπει στην παραγωγή το εργοστάσιο που κατασκευάζει ο στρατός, ένα εργοστάσιο δυναμικότητας 12 εκατ. τόνων, σχεδόν όση είναι η εγχώρια αγορά της Αιγύπτου αυτήν τη στιγμή, δημιουργώντας πλεονάζουσα δυναμικότητα, η οποία θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.
Για την αγορά, πάλι, της Τουρκίας, υπάρχει η ανησυχία ότι ο κύκλος ανόδου κλείνει και ότι ο κλάδος των κατασκευών θα αρχίσει να υποχωρεί.
Υπό το φως αυτών των στοιχείων, η διοίκηση, όπως αναφέρθηκε, εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο πιθανής αποεπένδυσης από συγκεκριμένες αγορές, εφόσον κρίνει ότι οι προοπτικές δεν είναι ευνοϊκές.
Παράλληλα, ο όμιλος συνεχίζει να εξετάζει ευκαιρίες είτε για ενίσχυση της παρουσίας του σε αγορές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως η Βραζιλία, είτε για είσοδο σε νέες αγορές, με συγκεκριμένους όμως όρους.