• Business

    Swatch: Σημαντικά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο – Εκτίναξη της μετοχής

    • Bloomberg
    Ο CEO του ομίλου Swatch, Νικ Χάγιεκ

    Ο CEO του ομίλου Swatch, Νικ Χάγιεκ


    H μετοχή του ομίλου Swatch σημείωσε ράλι καθώς τα κέρδη της ελβετικής ωρολογοποιίας στο πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τα επίπεδα που βρίσκονταν προ της πανδημίας για πρώτη φορά, με μοχλό της ανάκαμψης το άνοιγμα της αγοράς της Κίνας.

    Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 36% στα 686 εκατομμύρια φράγκα (792 εκατομμύρια δολάρια) το πρώτο εξάμηνο, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια των ρολογιών Omega και Longines. Οι αναλυτές ανέμεναν 604 εκατομμύρια φράγκα.

    Η μετοχή σημείωσε άνοδο έως και 6,6%.

    Η Swatch είναι μία από τις εταιρείες ειδών πολυτελείας που έχει μεγάλη έκθεση στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, η οποία ήταν η πηγή του 1/3  των εσόδων της πέρυσι.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Nick Hayek δήλωσε στο Bloomberg News τον Ιανουάριο ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος όσον αφορά την ανάκαμψη σε αυτήν την αγορά.

    Η αισιοδοξία για τη βιομηχανία ειδών πολυτελείας μετριάστηκε από την πρόσφατη επιβράδυνση στις ΗΠΑ, η οποία άρχισε να αποτυπώνεται στις εξαγωγές ρολογιών της Ελβετίας τον Απρίλιο.

    Τα έσοδα της Swatch έφτασαν τα 4 δισ. φράγκα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ τριπλασιάστηκαν ενώ το ποσοστό αύξησης στην ηπειρωτική Κίνα ήταν διψήφιο.

    Η εταιρεία επισήμανε ότι η ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη στο τμήμα των ρολογιών και των κοσμημάτων με τις χαμηλότερες τιμές.

    Η ζήτηση για το δημοφιλές MoonSwatch που δημιουργήθηκε με την συνεργασία της Swatch με την Omega, και έχει τιμή περίπου 260 δολάρια, έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως ανακοίνωσε.

    «Υπογραμμίζουμε τη συνεχιζόμενη επιτυχία του MoonSwatch και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα ρολόγια της πιο προσιτής κατηγορίας, κυρίως στις ΗΠΑ», έγραψε ο Jean-Philippe Bertschy, αναλυτής της Vontobel.

    Είπε επίσης ότι τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν τις εξαγωγές ρολογιών της Ελβετίας για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

    Η διοίκηση βλέπει «εξαιρετικές» ευκαιρίες ανάπτυξης για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. «Το μόνο σύννεφο στον ορίζοντα παραμένει το δυσμενές νομισματικό περιβάλλον», ανέφερε η εταιρεία.

    H αδυναμία του δολαρίου και του ευρώ έναντι του φράγκου εξανέμισε 242 εκατομμύρια φράγκα από τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου.

    Η Omega αύξησε πρόσφατα τις τιμές κατά περίπου 8% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

    Διαβάστε ακόμη:

    Omega: Αυξάνει 8% τις τιμές και προβληματίζει τη Morgan Stanley

    Rolex, Cartier, Patek Philippe: Ανακάμπτουν οι εξαγωγές λόγω ζήτησης σε ΗΠΑ και Κίνα

    Omega: Έρευνα για το πλαστό «σπάνιο» Speedmaster, που δημοπρατήθηκε έναντι 3 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ