• Business

    Swatch: Νέα πρόσωπα στην διοίκηση εν μέσω μειωμένης ζήτησης στη πολυτέλεια

    • NewsRoom
    Ο CEO του ομίλου Swatch, Νικ Χάγιεκ

    Ο CEO του ομίλου Swatch, Νικ Χάγιεκ


    Σε χαμηλό 52 εβδομάδων βρέθηκαν οι μετοχές της Swatch την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η εταιρεία παλεύει να διαχειριστεί τη μειωμένη ζήτηση των πολυτελών ρολογιών της σε Κίνα και Χόνγκ Κονγκ, αλλά και τη βουτιά των μετοχών της.

    Ύστερα από πιέσεις των μετόχων, η Swatch προχώρησε σε αλλαγές στην εκτελεστική επιτροπή διοίκησης, με νέα πρόσωπα στο διοικητικό συμβούλιο.

    Πιέσεις από τον ανταγωνισμό

    Ο επικεφαλής ελέγχου Peter Steiger, ένας βετεράνος με 35 χρόνια εμπειρίας στην εταιρεία, συνταξιοδοτείται και αποχωρεί από τον όμιλο, ενώ δύο στελέχη εντάσσονται στο διοικητικό συμβούλιο, o Damiano Casafina και ο Sylvain Dolla.

    «Ο Steiger ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα και μια σημαντική φιγούρα στη Swatch Group, μεταξύ άλλων ως επικεφαλής ελεγκτής και ως επικεφαλής της επιχείρησης στις ΗΠΑ, η οποία ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη τα τελευταία χρόνια”, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Zurich Cantonal Bank.

    Η Swatch έχει χάσει πολύτιμο έδαφος από τους αντιπάλους της, καθώς τα κέρδη της έχουν υποχωρήσει και οι επενδυτές στρέφονται σε άλλες εταιρείες.

    Από την αρχή του έτους, η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 18%, όταν η μετοχή της Richemont, στην οποία υπάγονται τα πολυτελή ρολόγια Cartier καταγράφει κέρδη άνω του 28%.

    Τους τελευταίους μήνες ο κλάδος της πολυτέλειας, ύστερα από χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, έχει αρχίσει να νιώθει τις πρώτες ισχυρές πιέσεις από τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια. Όμως δεν έχουν πληγεί όλοι οι παίκτες της πολυτέλειας το ίδιο.

    Πιέσεις από μετόχους

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Swatch, Nick Hayek, έχει δεχθεί ισχυρές επικρίσεις από τους μετόχους τους προηγούμενους μήνες σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και για το γεγονός ότι η διοίκηση δεν ασχολείται με τους μετόχους.

    Ο Hayek περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι η εταιρεία δεν πουλάει μετοχές αλλά ρολόγια.

    Τον Μάιο, η Swatch είχε εντάξει στο διοικητικό συμβούλιο τον Mark Hayek, με τους αναλυτές να βλέπουν στο πρόσωπό τους έναν πιθανό διάδοχο του Nick, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

    Διαβάστε επίσης:

    Rolex: «Pepsi» ή «Batman»; Πανομοιότυπα με τεράστια απόκλιση στις τιμές – Τι κάνει τη διαφορά

    Σίντι Σέρμαν: Ανατρεπτικές εικόνες στα γυναικεία στερεότυπα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Watches of Switzerland: Άλμα 11% στη μετοχή της – Αυξήθηκαν οι πωλήσεις πολυτελών ρολογιών στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ