• Οικονομία

    ΣΒΕ: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά δυο θέσεις το 2024

    • NewsRoom
    H πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη

    H πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη


    Για το 2024 η Ελλάδα ανέβηκε κατά δυο θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας που εκδίδει κάθε χρόνο το παγκοσμίου φήμης business school IMD με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας» (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD) τα οποία δημοσιεύονται σήμερα από τον «ΣΒΕ», η Ελλάδα για το 2024 βελτίωσε τη θέση της και βρίσκεται στην 47η θέση μεταξύ 67 χωρών από την 49η στην οποία βρισκόταν το 2023 με όρους ανταγωνιστικότητας.

    Η θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας την πενταετία 2020 – 2024 βελτιώθηκε κατά δυο (2) θέσεις, αλλά για μια ακόμη χρονιά βρίσκεται στις θέσεις χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Υπογραμμίζεται ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται αφορούν τις επιδόσεις όλων των χωρών για το έτος 2023.

    Κατάταξη της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητα του IMD κατά την τελευταία 5ετία (θέση μεταξύ 67 οικονομιών)

    Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προέρχεται από τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στις τρεις από τις τέσσερεις ομάδες δεικτών που μετρώνται με βάση τη μεθοδολογία εξαγωγής των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD.

    Συγκεκριμένα η Ελλάδα παρουσιάζει βελτίωση:

    • Κατά έξι θέσεις στην κατηγορία δεικτών «Οικονομική Αποδοτικότητα». Από την 58η θέση το 2023 η χώρα μας βρίσκεται στην 52η θέση το 2024.

    • Κατά μια θέση στην κατηγορία δεικτών «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα». Από την 53η θέση το 2022, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 52η θέση το 2023.

    • Κατά τέσσερεις θέσεις στην κατηγορία δεικτών «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα». Από την 48η θέση το 2022, πλέον η χώρας βρίσκεται στην 44η θέση για το 2023.

    Στην κατηγορία δεικτών «Υποδομές» η χώρα παραμένει στάσιμη και συγκεκριμένα στην 40ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

    Διαβάστε επίσης:

    Παπαστεργίου: Τις επόμενες ώρες ο διαγωνισμός για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»

    Carrefour: Βουτιά 8% στη μετοχή μετά την απειλή για πρόστιμο-μαμούθ ύψους 200 εκατ. ευρώ

    Ανδρέας Γιαννόπουλος (InvestGR Forum): Πώς η Ελλάδα θα πετύχει ποιοτικότερες ξένες επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ