Οριστικό «ναυάγιο» στην κατασκευή ενός υπερ-εργοστασίου (Gigafactory) μπαταριών λιθίου δόθηκε από τη Sunlight Group του Πάνου Γερμανού.

Το «χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου» είχε πρώτος γράψει ο wiseman στο mononews.gr ήδη από τις 4 Νοεμβρίου του 2024 σε σημείωμα με τίτλο «Ο Γιώργος Στάσσης κάνει το καθήκον του στη Δυτική Μακεδονία, οι άλλοι τι κάνουν αλήθεια;».

1

Στο προφητικό αυτό σημείωμα αναφέραμε χαρακτηριστικά πως «η Sunlight είχε εξαγγείλει το επενδυτικό σχέδιο με κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μπαταριών λιθίου – Gigafactory – ύψους 1,5 με 2 δισ. ευρώ και προβλεπόταν να δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας. Και εκεί μαθαίνω πως το σχέδιο εγκαταλείπεται!».

Παράλληλα τότε είχαμε επισημάνει πως το γενικότερο πλάνο για τα εργοστάσια μπαταριών καταρρέει και είχαμε προαναγγείλει νωρίτερα και την εγκατάλειψη στο επενδυτικό σχέδιο της Advent Technologies στην Κοζάνη που θα έφερνε 650 νέες θέσεις εργασίας και αφορούσε «τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου και συστημάτων ηλεκτρολυτών».

Αντίστοιχα και το σχέδιο της Wonderplant που έχει καταθέσει επενδυτικό σχέδιο ύψους 200 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 300 στρεμμάτων υδροπονίας και αυτό βρίσκεται σε αρνητική εκκρεμότητα.

Παράλληλα, η εγκατάλειψη του φιλόδοξου Gigafactory από τον όμιλο, σήμανε αυτόματα και την αποχώρηση του κ. Νίκου Μαντζούφα από τη Sunlight, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτηση του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media.

Ο κ. Μαντζούφας, ήταν ο επικεφαλής του σχεδίου δημιουργίας του υπερεργοστασίου και σύμφωνα με πληροφορίες είχε διαφωνήσει ριζικά με το σχεδιασμό της ιδιοκτησίας ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε έρθει σε επαφή με κυβερνητικούς παράγοντες για να λυθούν επιμέρους σοβαρά προβλήματα, αλλά δεν κατάφερε να βρει πεδίο συνεργασίας.

Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά «ελάχιστοι τον άκουσαν, οι πιο πολλοί τον παρέπεμπαν από τον Άννα στον Καϊάφα…».

Από εκεί και πέρα, το ναυάγιο του υπερφιλόδοξου πρότζεκτ ήταν θέμα χρόνου, όπως και η αποχώρηση του κου Μαντζούφα.

Θυμίζουμε ότι το πρότζεκτ που ναυάγησε στη Δυτική Μακεδονία θα ήταν ένα απ’ τα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα που υποτίθεται θα βοηθούσαν την περιοχή στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης της.

Ο Όμιλος Sunlight είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση απ’ το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ αλλά και την υποσχετική απ’ την κυβέρνηση για ταχεία αδειοδοτική διαδικασία και ευνοϊκούς όρους στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης.

Σύμφωνα με πηγές του Ομίλου, η υπόσχεση για ταχεία αδειοδοτική διαδικασία δεν υλοποιήθηκε, ακόμη και αυτή η επένδυση έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μάλιστα μια εξαγγελία της τελευταίας στιγμής ότι τα έργα θα μπουν στη διαδικασία fast track, προκάλεσε ειρωνικά σχόλια αφού όπως είπαν «όποιος μπλέκει με fast track και Enterprise, τον τρώνε οι … διάδρομοι και οι γωνίες!».

Η αλήθεια είναι πως και ο κος Πάνος Γερμανός ζητούσε ακόμα ευνοϊκότερους όρους για την επένδυση λέγοντας ότι θα μπορούσε τελικά αντί για τη Δυτική Μακεδονία να την υλοποιήσει στη Γαλλία. Κι αυτό καθώς αντίστοιχες προσπάθειες μεγάλων επενδύσεων ανταγωνιστών επί ευρωπαϊκού εδάφους έπεφταν στο κενό λόγω του παγκόσμιου ανταγωνισμού με την Κίνα.

Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Olympia, βασικού μετόχου της Sunlight Group κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος είχε πει πως η πρόσφατη κατάρρευση του κολοσσού των μπαταριών στην Ευρώπη Northvolt που πέτυχε ιδιωτική χρηματοδότηση 16 δισ. ευρώ προκάλεσε έντονο προβληματισμό, ενώ τα έριξε και στην Ε.Ε. ότι δεν είναι έτοιμη για την απεξάρτηση της από την Κίνα.

Τέλος υπάρχει και η αβεβαιότητα από την αναγγελία Τραμπ για δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Ο Όμιλος πολύ πρόσφατα με επιστολή στο Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, απ’ το οποίο είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 245 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του Giga Project, ειδοποίησε πως δεν θα κάνει χρήση των Κεφαλαίων.

Η ανάρτηση του Νίκου Μαντζούφα

Σε ανάρτησή του στο Linkedin, ο Νίκος Μαντζούφας έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δυναμική του κλάδου των μπαταριών καθώς και στα ορόσημα που πέτυχε η Sunlight, τονίζοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

«Μετά από σχεδόν έναν χρόνο, αποχωρώ από τη Sunlight Energy Storage Group. Σε αυτό το διάστημα, ασκώντας καθήκοντα ως Chief of Funding and Institutional Affairs Officer, είχα την ευκαιρία να εμβαθύνω στον τομέα των μπαταριών/ενεργειακής αποθήκευσης — τον οποίο θεωρώ το «νέο πετρέλαιο» — και είμαι περήφανος που πέτυχα σημαντικά αποτελέσματα στην πορεία.

Μεταξύ των κορυφαίων επιτευγμάτων μου το 2024, είχα την ευκαιρία να συντονίσω την προσέγγιση της εταιρείας απέναντι στο Inflation Reduction Act (IRA) στις ΗΠΑ και να ηγηθώ της προσπάθειας που εξασφάλισε 245 εκατ. ευρώ από το Innovation Fund — έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μηχανισμό που διαχειρίζεται κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου συμμετείχαν προτάσεις από 340 εταιρείες.

Εξασφαλίσαμε το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε ελληνική εταιρεία και το δεύτερο μεγαλύτερο ανάμεσα στις 85 επιλεγμένες προτάσεις. Με εξαιρετικά στελέχη εντός της εταιρείας. Παρά τις συνηθισμένες επικρίσεις ότι η Ευρώπη είναι «γραφειοκρατική» ή «αργή», η δική μου εμπειρία τόσο με το Innovation Fund όσο και με το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Ιδιαίτερα το Innovation Fund — ένας διαφανής, καλά δομημένος και αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός — προωθεί μεγάλης κλίμακας επενδύσεις και καινοτόμες δράσεις σε διάφορους κλάδους.

Στην επαγγελματική μου πορεία, υπηρέτησα τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς ρόλους, και ηγήθηκα ή συμμετείχα σε πλήθος εμβληματικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών — όπως τη 11ετή θητεία μου ως Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ και Ιδιωτικών Επενδύσεων, τη 3ετή θητεία μου ως Διοικητής του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), καθώς και τη συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Παράλληλα, έχω συνεργαστεί με ασιατικές εταιρείες, διευρύνοντας περαιτέρω την εικόνα.

Μπορεί η Ευρώπη να προσελκύσει και να διατηρήσει σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις? Η απάντησή μου είναι ΝΑΙ. Με πολλά που πρέπει τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας να κάνουν.

Αλλά ναι!».

Διαβάστε επίσης:

Sunlight Group: Εξαγόρασε πλήρως τη γαλλική θυγατρική της

Τι συμβαίνει με την μετοχή της ΑΒΑΞ;

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Ολοκλήρωση της εξαγοράς της «Κάμπος Χίου»