Η πρώτη Ελληνική βιομηχανική επιχείρηση που ωφελείται από το νέο πρόγραμμα εταιρικής χρηματοδότησης της ΕΤΕπ στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ, είναι η εταιρία παραγωγής εξειδικευμένων μπαταριών SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Εταιριών Olympia. Χθες υπεγράφη η σύμβαση για το δάνειο ύψους 12,5 εκ. ευρώ από την ΕΤΕπ  για να χρηματοδοτήσει επένδυση ύψους 30 εκ. ευρώ για την επέκταση της   παραγωγικής δυναμικότητας του υπερσύγχρονου εργοστασίου της στην Ξάνθη.  Και όπως είπε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος της ΕΙΒ  Jonathan Taylor ακολουθούν 30 project που θα αντλήσουν χρηματοδότηση  περίπου 2,7 δις. ευρώ σε μια ευρεία γκάμα κλάδων και θα κινητοποιήσουν συνολικά 10,9 δις. ευρώ επενδύσεις.

Η ειδική Ομάδα Επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με συγκεκριμένες ελληνικές εταιρίες για απευθείας παροχή χρηματοδότησης στο μέλλον, ενώ διατίθεται να συνομιλήσει απευθείας με εταιρίες σχετικά με νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρέχονται υπό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Νέες αγορές ανοίγει η νέα επένδυση

 Η νέα επένδυση θα υποστηρίξει την προμήθεια νέου εξειδικευμένου εξοπλισμού παραγωγής, θα ενισχύσει την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊοντικών μοντέλων μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια στην Ευρώπη και θα ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησης της Εταιρίας.   Η στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επιτρέψει στη SUNLIGHT να προωθήσει την καινοτομία και να ενισχύσει την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας που είναι κρίσιμης σημασίας για τους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των προμηθειών και εφοδιαστικής αλυσίδας και των τηλεπικοινωνιών.

Απασχολώντας 850 άτομα, η SUNLIGHT αναπτύσσει, κατασκευάζει και ανακυκλώνει μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών όπως τα περονοφόρα και άλλα βιομηχανικά οχήματα, τα μη-διασυνδεδεμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες και τα συστήματα εφεδρικής σηματοδότησης σιδηροδρόμων. Περισσότερο από το 98% των προϊόντων που κατασκευάζει η SUNLIGHT εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη ισχυρότερη μετά την πυρκαγιά

Ο κ. Βασίλης Μπίλλης, Διευθύνων σύμβουλος Sunlight μίλησε για την περιπέτεια της Sunlight την καταστροφική πυρκαγιά αλλά και την αποφασιστικότητα της εταιρείας να όχι μόνο να αποκαταστήσει το εργοστάσιο αλλά και να το κάνει μεγαλύτερο καλύτερο, πιο μοντέρνο πιο παραγωγικό από αυτό που ήταν.

«Το Μάιο ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο στη Ξάνθη. «Αμέσως δεσμευθήκαμε στην πλήρη αποκατάσταση του εργοστασίου, και με την βοήθεια του μετόχους μας θα κάνουμε το εργοστάσιο μεγαλύτερο καλύτερο, πιο μοντέρνο πιο παραγωγικό από αυτό που είχαμε πριν, και έχουμε προχωρήσει ήδη σημαντικά σε αυτή την πορεία. Έχει ξεκινήσει η παραγωγή από τον Σεπτέμβριο στις μπαταρίες υποβρυχίων στις αμυντικές εφαρμογές και από τον Οκτώβριο ξεκίνησε η παραγωγή στις βιομηχανικές μπαταρίες. Προσδοκούμε στα μέσα του επόμενου έτους, να φθάσουμε στο ύψος της παραγωγής που είχαμε, και με την βοήθεια του πλάνου που ξεκινάμε σήμερα, να επεκτείνουμε την παραγωγή ακόμη περισσότερο.

Είναι ιδιαίτερη τιμή το κύρος που μας προσδίδει ο χρηματοοικονομικός οργανισμός της EIB, σαν πρώτη εταιρεία τη οποία δανειοδοτεί, και η εμπιστοσύνη  που μας δείχνει.

Η επένδυση είναι κομβική, αφού θα επιταχύνει την επέκταση της παραγωγής, θα μας βοηθήσει με τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης και επίσης θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε την επένδυσή μας σε έρευνα και ανάπτυξη στις μπαταρίες μολύβδου οξέως, στη βιομηχανική μας παραγωγή αλλά και σε νέες τεχνολογίες όπως οι τεχνολογίες λιθίου».

Σημειώνεται ότι η επίπτωση της πυρκαγιάς στα μεγέθη του 2018 είναι μεγάλη αφού έμεινε 4 μήνες κλειστό και πλέον επανέρχεται σταδιακά. Για το 2018 η συνολική δραστηριότητά του αντιστοιχεί σε επτά μήνες. Στις αρχές του 2019 θα ανακοινωθεί το ακριβές ύψος των αποζημιώσεων που θα λάβει η Sunlight από το σχήμα των 8 ασφαλιστικών εταιρειών που ήταν ασφαλισμένο το εργοστάσιο, ποσό της τάξης των 100 εκ. ευρώ.

Οι δηλώσεις

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες παρευρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και δήλωσε: «Με την παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση θέλω να εκφράσω  τη στήριξη της κυβέρνησης προς την επιχειρηματικότητα, που υπερβαίνει δημιουργικά δυσκολίες και ατυχήματα που μπορεί να συμβούν, με τρόπο που προστατεύει την εργασία και σέβεται τους εργαζόμενους. Θέλω επίσης να εκφράσω τη στήριξη της κυβέρνησης προς την περιοχή της Θράκης στην οποία είναι εγκατεστημένη η συγκεκριμένη επιχείρηση, η ανάπτυξη της οποίας είναι κρίσιμη για τη βιώσιμη και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας».

Ο κ. Jonathan Taylor   αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σημείωσε:  «Το δάνειο είναι επταετούς διάρκειας, είναι το πρώτο του πακέτου Γιουνκερ, το οποίο φιλοδοξεί να κινητοποιήσεις επενδύσεις ύψος 360 δις. Ευρώ σε όλη την Ευρώπη από σήμερα.

Θα ήθελα να αποκαλύψω σήμερα ότι 30 project που θέλουν χρηματοδότησης περίπου 2,7 δις. Ευρώ σε μια ευρεία γκάμα κλάδων και θα κινητοποιήσουν συνολικά 10,9 δις. Ευρώ επενδύσεις στην Ελλάδα που θα συγχρηματοδοτηθούν από  την ΕΙΒ.    Ανυπομονούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή την επιτυχημένη συνεργασία, και να υποστηρίζουμε και άλλες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που επιδιώκουν αναπτυξιακές επενδύσεις.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνουμε νέες ανακοινώσεις για την παροχή χρηματοδότησης και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις στα χρόνια που έρχονται.

Το επταετές δάνειο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ αποτελεί την πρώτη απευθείας δανειοδότηση για ελληνική βιομηχανία που υποστηρίζεται από το Σχέδιο Γιούνκερ και είναι ειδικά σχεδιασμένη, ώστε να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες εταιριών που έχουν ως βασικό τους γνώμονα την καινοτομία.  Αυτό αποδεικνύει την ενισχυμένη στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ για επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν το μετασχηματισμό της οικονομίας».

Κάλεσμα και σε άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικές αγορές να επωφεληθούν   της σημαντικής χρηματοδοτικής πρωτοβουλίας, του προγράμματος Γιούνκερ για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια απηύθυνε ο κ. Άκης Σκέρτσος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ. Όπως είπε «χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ για άμεση δανειοδότηση της επιχείρησης SUNLIGHT, που πραγματικά διαπρέπει με τις εξαγωγές της σε όλο τον κόσμο. Η νέα αυτή πρωτοβουλία της άμεσης δανειοδότησης της ΕΤΕπ στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ, είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη της χώρας».

Ποια είναι η Sunlight

Η Sunlight είναι εταιρεία ομίλου Olympia, του   Πάνου Γερμανού. Είναι μέσα στους τρεις με τέσσερις μεγαλύτερους και καλύτερους παραγωγούς βιομηχανικών μπαταριών στον κόσμο. Έχει δυο βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα. Ένα το εργοστάσιο στην Ξάνθη που παράγει μπαταρίες,  ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στην Κομοτηνή και μια εγκατάσταση συναρμολόγησης μπαταριών στην Ιταλία. Εξάγει το 98% της παραγωγής της, σε περίπου 100 χώρες και σε 500 πελάτες σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Sunlight: Ενισχύει το εργοστάσιο στην Ξάνθη, με στήριξη από 12,5 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Sunlight: Αποκαθίσταται η λειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη

MH ΧΑΣΕΤΕ: Sunlight: Αύξηση των πωλήσεων άνω του 20% το α’ εξάμηνο – Επανεκκίνηση της παραγωγής