ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ταυτόχρονα η εταιρεία θα αλλάξει πορεία και θα αφήσει πίσω τη λιγνιτική εποχή κάνοντας ρεαλιστικά βήματα ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Στη χθεσινή ομιλία του ο υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης παρουσίασε ένα ευέλικτο και αποφασιστικό σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης το οποίο θα υλοποιήσει η ΔΕΗ υπό τη νέα διοίκησή της που σύντομα θα τοποθετηθεί, με το οποίο η μεγάλη ενεργειακή εταιρεία θα ανακτήσει τη δύναμή της, θα λύσει τα οικονομικά της προβλήματα και θα γίνει ισχυρή και ανταγωνιστική ώστε να προσελκύσει επενδυτές.
Με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης ο στόχος είναι να μεταμορφωθεί από μια εταιρεία σε αδιέξοδο και σε μια δυναμική και ανταγωνιστική σύγχρονη εταιρεία που ανοίξει το δρόμο των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό, έχει ήδη πάρει ένα πρώτο πράσινο φως από τους θεσμούς, καθώς κρίνεται άμεσης προτεραιότητας η διάσωση της ΔΕΗ και γι αυτό η εγκατάλειψη των προηγούμενων σχεδιασμών που θα οδηγούσαν στην απαξίωσή της.
Τα άμεσα μέτρα στήριξης του ταμείου της ΔΕΗ εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε όφελος τα 400 εκατ. ευρώ ενώ τίθενται οι βάσεις για ακόμη μεγαλύτερα έσοδα, ώστε η εταιρεία να αλλάξει “ρότα” και να μετράει αντίστροφα στις επιδόσεις της.
Χαρακτηριστικό του νέου προγράμματος είναι ότι δεν περιλαμβάνει την πώληση υδροηλεκτρικών, ενώ η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα γίνει χωρίς όμως επιβάρυνση για τους καταναλωτές αφού θα μειωθούν ισόποσα άλλες χρεώσεις του λογαριασμού του ρεύματος.
Τα μέτρα στήριξης της ΔΕΗ που εξήγγειλε ο κ. Κ. Χατζηδάκης για τη ΔΕΗ, λαμβάνουν υπόψιν τη σημασία και το ειδικό βάρος της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας, το κοινωνικό αντίκτυπο της δραστηριότητάς της. Περιλαμβάνουν στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τη στροφή στις ΑΠΕ, την πώληση μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυα διανομής) και το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Όλα αυτά θα τα επιτύχει αντιστρέφοντας την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.
Τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου είναι:
1. Το μερίδιο της ΔΕΗ όχι μόνο δεν θα μειωθεί στο 50% που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς αλλά θα αυξηθεί. Η ΔΕΗ δεν θα χάσει 4 εκατ. πελάτες αλλά θα ενισχυθεί.
2. Θα καταργηθούν τα ΝΟΜΕ μέσω των οποίων η ΔΕΗ παράγει ακριβά και πουλά φθηνά, δουλεύοντας προς όφελος των ανταγωνιστών της, το μέτρο που έχει κοστίσει στη ΔΕΗ 600 εκατ. ευρώ
3. Θα κλείσει το θέμα των ΥΚΩ (υπηρεσιών κοινής ωφέλειας) και θα της επιστραφούν οφειλές του κράτους από το 2011 της τάξης των 195 εκατ. ευρώ.
4. Το ίδιο θα επιδιωχθεί και με τα λεγόμενα ΑΔΙ ώστε να αποδοθούν άμεσα. Πρόκειται για την αποζημίωση που λαμβάνουν οι μονάδες που συμμετέχουν στο σύστημα ηλεκτρισμού, για τη διαθεσιμότητά τους. Η έγκριση του νέου μηχανισμού βρίσκεται σε εκκρεμότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
5. Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες –για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και όπως είπε ο υπουργος αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.
6. Προχωρά με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, ώστε η εταιρία να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.
7. Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογείται η μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα, ώστε να βρεθούν τα κεφάλαια για να αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ να ωφεληθεί διπλά, τόσο εισπράττοντας έσοδα όσο και από την αύξηση της αξίας του και της συμμετοχής της.
8. Εξορθολογισμός της τιμολογιακής πολιτική της ΔΕΗ, με αυξήσεις τιμολογίων που θα εξισορροπηθούν από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ .
9. Στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να υπάρξει δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.
10. Ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης, κυνηγώντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. Παράλληλα προχωρά η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών – άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.