Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Οι στρατηγικές κινήσεις της ΤΕΝΕΡΓ στο νερό. Όλο το παρασκήνιο

Περιστέρης

Γεώργιος Περιστέρης Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τα δύο πρωτοπόρα ενεργειακά της έργα στην Αμφιλοχία και στο Αμάρι Κρήτης παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) – δύο έργα που εκτιμάται ότι μπορούν, όταν τεθούν σε λειτουργία, να λειτουργήσουν ως “φυσικές μπαταρίες” μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, εκμεταλλευόμενες το πλούσιο ελληνικό δυναμικό για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας επανάστασης της καθαρής ενέργειας.

Ειδικότερα, το έργο για τη μονάδα αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816.00 GWh, περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3 και 2 hm3 αντίστοιχα), ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Η επένδυση της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες για τη λειτουργία, προσφέροντας σημαντικά και στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η διεύρυνση του οδικού δικτύου και η δημιουργία ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Όσο για τον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου, με τροφοδοσία της αντλητικής λειτουργίας αποκλειστικά από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου και την αντλησοταμίευση στο φράγμα Ποταμών στο νομό Ρεθύμνου, προκύπτει μια ενεργειακή εγκατάσταση με εγγυημένη ισχύ 50 MW (εγκατεστημένη 75 MW), που αποδίδει στο σύστημα της Κρήτης εγγυημένη ενέργεια 227 GWH. Το όλο σχήμα περιλαμβάνει τρεις στροβιλοαντλίες σταθερών στροφών, 25 MW η κάθε μια, και δώδεκα αντλίες μεταβλητών στροφών, συνολικής ισχύος 38,4 MW. Με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίζεται ενεργειακά ο υπάρχων ταμιευτήρας του φράγματος Ποταμών Αμαρίου (κάτω ταμιευτήρας), και κατασκευάζεται ο άνω ταμιευτήρας χωρητικότητας περί τα 1,2 εκ. κ.μ. 450 μέτρα ψηλότερα.

Η επένδυση, ύψους περίπου 280 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η τοπική αυτοδιοίκηση θα απολαμβάνουν ετήσια έσοδα εκατομμυρίων ευρώ κατά την 25ετή περίοδο της σχετικής σύμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο έργα αξιοποιούν ως κάτω ταμιευτήρα υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ώστε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα να είναι απόλυτα θετικό. Παράλληλα, η κατασκευή τους έχει υψηλή (πάνω από 75%) εγχώρια προστιθέμενη αξία και εξασφαλίζει πολυάριθμες θέσεις εργασίας σε νευραλγικούς (κατασκευές, χάλυβας, τσιμέντα κ.λπ.) για την ελληνική οικονομία κλάδους.

Επιπλέον, η αντλησοταμίευση ανακυκλώνει πολύτιμους υδάτινους πόρους αντί να τους σπαταλά, καθιστώντας τους διαθέσιμους και για άλλες κοινωνικά αναγκαίες χρήσεις, όπως ύδρευση και άρδευση, ενώ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά και στην αντιπλημμυρική προστασία. Η χρήση του στρατηγικού υδροηλεκτρικού «αποθέματος» κατά τις ώρες αιχμής μειώνει επίσης το μέσο κόστος παραγωγής του διασυνδεδεμένου συστήματος, υποκαθιστώντας ενέργεια που αλλιώς παράγεται με ακριβότερο εισαγόμενο καύσιμο, ενώ η ολοένα υψηλότερη συμμετοχή ενέργειας από ΑΠΕ, που παράγεται σε χαμηλό οριακό κόστος, στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας, αυξάνει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το συνολικό ύψος των δύο επενδύσεων ανέρχεται στα 780 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις με χειροπιαστά οφέλη για την περιφέρεια και στρατηγικό χαρακτήρα για τη χώρα, οι οποίες έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των έργων του “πακέτου Juncker”, ενώ ειδικότερα το έργο της Αμφιλοχίας έχει χαρακτηριστεί Ελληνική Στρατηγική Επένδυση και Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest – PCI 3.24) , έχοντας ενταχθεί στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων (του Ν.3894/2010) και στο σχέδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Και τα δύο έργα αναμένεται να τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στους Κινέζους περνά το 24% του ΑΔΜΗΕ – Την Παρασκευή θα υπογραφεί η συμφωνία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πας γρήγορα αλλά σου αδειάζουν την τσέπη – Στα 11,50 ευρώ η διαδρομή Κόρινθος-Πάτρα τον Απρίλιο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νομοθετική ρύθμιση για τις εισφορές 1,5 εκατ.επαγγελματιών