ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην τριάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκεται η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του AirDNA, του επίσημου παρατηρητηρίου της Airbnb και της Vrbo.
Νορβηγία, Ουγγαρία και Ελλάδα είδαν τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 71,2%, 65,8% και 61,8% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2021, ενώ και οι ενοικιάσεις σε σχέση με το 2019 ήταν υψηλότερες σε Γερμανία (24,8%), Ελλάδα (24,1%) και Γαλλία (21,9%), δίνοντας ώθηση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ολόκληρης της Ευρώπης. Η σημασία των αριθμών γίνεται κατανοητή, αν λάβει κανείς υπόψη πως οι 9 στις 20 χώρες ξεπέρασαν τις επιδόσεις της προ πανδημίας εποχής, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η χώρα μας.
Ακόμα και η προσφορά των καταλυμάτων είναι συγκρίσιμη με τη χρυσή χρονιά του 2019, καθώς κινείται χαμηλότερα κατά 2% και οι καταχωρήσεις φτάνουν τις 133.575 καταχωρήσεις, όταν στην Ευρώπη η προσφορά είναι χαμηλότερη κατά 10%, κατά μέσο όρο.
Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν, σύμφωνα με την πλατφόρμα, ότι η ταξιδιωτική κίνηση στην Ευρώπη ανέκαμψε πλήρως φέτος, φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα ζήτησης τους μήνες του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου. Οι δείκτες διαμονής κατά την τριμηνιαία αυτή περίοδο φανερώνουν πως το καλοκαίρι οι διανυκτερεύσεις ήταν περισσότερες κατά 3,5% σε σχέση με το 2019 και κατά 36% σε σύγκριση με πέρσι, όταν ακόμη τα κατάλοιπα της πανδημίας δεν επέτρεψαν την επιστροφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε συνθήκες κανονικότητας.
Εντυπωσιακή είναι η πανευρωπαϊκή αύξηση των εσόδων, κατά 30,1% σε ετήσια βάση και κατά 16,7% σε σχέση με το 2019, χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης.
Σε όρους πληρότητας, το 76,5% των καταλυμάτων ήταν γεμάτο τον Αύγουστο κι έσπαγε ένα ρεκόρ κάθε μήνα από τον Οκτώβριο του 2021. Η δυναμική παρέμεινε ακόμα κι όταν οι προμήθειες αυξήθηκαν το 2022, κάτι που το παρατηρητήριο ερμηνεύει ως ενθαρρυντικό σημάδι για τους κατόχους των καταλυμάτων και τη διάθεσή τους να συνεχίσουν να επενδύουν στη βραχυχρόνια μίσθωση. Η μέση πληρότητα ήταν αυξημένη κατά 80% για τις 50 μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, με το Άμστερνταμ να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας (28,2%).
Μάλιστα, η ίδια αισιοδοξία διαφαίνεται και για τους επόμενους μήνες, αφού ήδη από τον Σεπτέμβριο στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν γίνει 6,6% περισσότερες κρατήσεις από το 2019, με την Αθήνα να καταγράφει 125% μεγαλύτερη ζήτηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Διαβάστε επίσης:
Lamda Development: Πόσο θα πωλείται η φθηνότερη κατοικία στο Ελληνικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί