ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να ερμηνεύσει υπερβολικά την άνοδο του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ καθώς ετοιμάζεται να αποφασίσει για την πολιτική της την επόμενη εβδομάδα, επισημαίνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννης Στουρνάρας.
«Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με διάφορα σημεία συμφόρησης στην προσφορά, που προκλήθηκαν από την πανδημία» , είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 3% τον Αύγουστο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας δεκαετίας και ξεπέρασαν το στόχο του 2% που είχε θέσει η ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα.
Καθώς η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι παραθέτουν τα επιχειρήματά τους για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.
“Οι εξελίξεις στους μισθούς και το κόστος εργασίας που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό”, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας. «Επομένως, βάσει αυτών των στοιχείων θα συνιστούσα προσοχή όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».
Σε αντίθεση με τον Στουρνάρα, “γεράκια” όπως ο Klaas Knot και ο Robert Holzmann θέλουν η ΕΚΤ να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων το τέταρτο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας τη βελτιωμένη οικονομία της περιοχής.
Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους την Τρίτη επισήμαναν ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης που εφάρμοσε η τράπεζα κατά την πανδημία θα πρέπει να λήξει τον Μάρτιο, όπως έχει προγραμματιστεί.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ