Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Στουρνάρας σε τραπεζίτες: Mειώστε γρήγορα τα “κόκκινα” δάνεια

Στουρνάρας τράπεζα της Ελλάδος

Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

Mικρή επιτυχία έχουν οι ρυθμίσεις δανείων που πραγματοποιούν οι τράπεζες αφού τα επτά στα δέκα δάνεια που ρυθμίζονται, ξαναγίνονται «κόκκινα». Αυτά τα στοιχεία κάνουν τον Γιάννη Στουρνάρα να πιέζει για πιο ριζικές λύσεις τις τράπεζες και να ζητά μάλιστα πιο μακροχρόνιες παρεμβάσεις έναντι των βραχυπρόθεσμων λύσεων, ως δύο έτη, που σήμερα προτείνουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι τραπεζίτες πάντως αποδίδουν το κακό track record στην ύφεση που δεν επιτρέπει επιτυχημένες ρυθμίσεις αφού τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς επί τα χείρω.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πάντως σε συνεργασία με τον SSM θέτει από τον Σεπτέμβριο στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και πολύ συγκεκριμένους και ελέγξιμους.

Πρόκειται για στόχους που θα αφορούν κάθε τράπεζα και ενώ ο SSM ζητά μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην τριετία 2017-2019 ως και κατά 40%, οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν εφικτή τη μείωση κατά περίπου 25%.

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο σε συνδυασμό με δραστικές κινήσεις των ίδιων των τραπεζών θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση των ΝPLs προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την οικονομία.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ανέρχονται στο 45,2% τον Μάρτιο του 2016, με βάση προσωρινά στοιχεία, από 44,2% το Δεκέμβριο του 2015 από 39,9% το Δεκέμβριο του 2014, αύξηση πάντως που αποδίδεται στην μείωση του παρονομαστή καθώς η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων δείχνει σημάδια εξασθένησης.

Στο τέλος του 2015, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια (54,7%) και ακολουθούν τα επιχειρηµατικά δάνεια (43,8%) και τα στεγαστικά δάνεια (41%). Οσο αφορά τους κλάδους, η ενέργεια/πετρελαιοειδή (3,5%) εµφανίζουν αισθητά χαµηλότερα ποσοστά καθυστερήσεων σε σύγκριση µε τους υπόλοιπους κλάδους ενώ σηµαντικά υπόλοιπα έχουν, ενδεικτικά, το εµπόριο που καταγράφει ποσοστό µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων 48,5%, οι κατασκευές 52,5%, η εστίαση 76,3% και οι βιοµηχανικοί κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας και ξυλείας 73% και 72,5% αντίστοιχα.

Το 25% των NPEs, χαρακτηρίζεται ως αβέβαιης είσπραξης, δηλαδή δεν έχουν καθυστέρηση που να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ή έχουν ρυθμιστεί πρόσφατα. ∆υσκολότερα ως προς τη διαχείριση είναι τα δάνεια των οποίων οι δανειακές συµβάσεις έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, τα οποία αποτελούν το 44% περίπου των µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων.

Οσο αφορά τις ρυθμίσεις δανείων, στο 61% των περιπτώσεων έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, κάτω από δύο έτη ενώ λύσεις µακροπρόθεσµου χαρακτήρα είναι το 33% και λύσεις οριστικής διευθέτησης µόλις στο 6%.

Ηδη, έχει καταγραφεί βελτίωση στο θεσμικό πλαίσιο που σχετίζεται με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων για παράδειγμα, με επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης και γενικότερα των διαδικασιών στα δικαστήρια, τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς και την απλοποίηση της εξυγίανσης και της ειδικής εκκαθάρισης των επιχειρήσεων.

Τους επόμενους μήνες είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων, εξυπηρετούμενων ή μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία, η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των δικαστών, η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές και τέλος, η εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων.

Η ΤτΕ θα προχωρήσει στην τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας και την εφαρμογή πλαισίου στοχοθέτησης και παρακολούθησης της στρατηγικής διαχείρισης από τις τράπεζες αλλά ζητά και από τις τράπεζες πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης, μέσω μεγαλύτερης έμφασης σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, καθώς και έμφαση στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

http://www.mononews.gr/otan-astinomiki-trone-xilo-mesa-ke-exo-apo-tin-asoee/53861

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

http://www.mononews.gr/giannis-pollalis/53837