Απαγορεύει την έκδοση  νέων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που τέθηκε χθες σε διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Το ίδιο άρθρο 52 του νέου νόμου  δίνει τη δυνατότητα μετατροπής αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε όποια από τις μονάδες που ετοιμάζονται διαθέτουν άδεια παραγωγής και προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, αλλά δεν έχουν μπει σε δοκιμαστική λειτουργία, εφόσον το αιτηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Επίσης, σημειώνει ότι αν κάποια υποψήφια μονάδα, διαθέτει άδεια παραγωγής αλλά δεν έχει πάρει προσφορά σύνδεσης, χάνει την άδεια παραγωγής.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι το σύνολο των 6 σχεδιαζόμενων μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο,  πληρεί τον παραπάνω όρο και επομένως καμιά άδεια δεν χάνεται. Έχουν όμως τη δυνατότητα εφόσον το αιτηθούν να μετατρέψουν την άδειά τους σε άδεια αποθήκευσης ενέργειας.

Υπενθυμίζεται, ότι αυτή τη στιγμή άδεια παραγωγής και προσφορά σύνδεσης διαθέτουν οι σχεδιαζόμενες μονάδες, των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Μοτορ Οιλ στην Κομοτηνή, ΔΕΗ-ΔΕΠΑ-DAMCO στην Αλεξανδρούπολη, Elpedison στη Θεσσαλονίκη, Καράτζης στη Λάρισα, Λάρισα Θερμοηλεκτρική (ισραηλινών συμφερόντων) επίσης στη Λάρισα και της ElvalHalcor.

Πηγές από  όλες τις παραπάνω εταιρείες εκφράζουν την πρόθεση να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους και να κατασκευάσουν τις μονάδες. Ωστόσο, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε όποια από αυτές θελήσει να μετατρέψει την άδειά της σε αποθήκευση ενέργειας, μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Επίσης, ο ίδιος νόμος κλείνει την πόρτα, σε όποιον άλλο επενδυτή, θελήσει από δω και πέρα να αιτηθεί για άδεια παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, καθώς απαγορεύεται να δοθούν άλλες άδειες. Ο νόμος αυτός ουσιαστικά, τερματίζει τα σχέδια του εφοπλιστή Προκοπίου για δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στο Σκαραμαγκά.

Τι προβλέπει το άρθρο 52

Ειδικότερα ο νέος νόμος σύμφωνα με τις δύο παραγράφους του άρθρου 52, προβλέπει: «14. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν εκδίδονται νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα.
Υφιστάμενες άδειες παραγωγής για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί Προσφορά Συνδεσης μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, παύουν αυτοδικαίως. Το ίδιο ισχύει για κάθε άλλη αδεια ή εγκριση που έχει χορηγηθεί στους εν λόγω σταθμούς. Η τροποποίηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα είναι δυνατή εφόσον δεν αφορά στην αύξηση ισχύος των μονάδων παραγωγής, με εξαίρεση σταθμούς που βρίσκονται σε λειτουργία ή δοκιμαστική λειτουργία, για τους οποίους επιτρέπεται και η τροποποίηση για την αύξηση της ισχύος τους. Οι άδειες παραγωγής του προηγούμενου εδαφίου δύναται να τροποποιούνται και λόγω αλλαγής καυσίμου σε καύσιμο με χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά που αδειοδοτούνται για λόγους εφεδρείας και σταθμούς Σ.Η.Θ.Υ.Α..
15. Οι υφιστάμενες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα για τις οποίες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχει χορηγηθεί Προσφορά Σύνδεσης και δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ή δοκιμαστική λειτουργία, δύνανται έως την 30ή Ιουνίου 2023 να μετατραπούν σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από αίτημα των κατόχων των αδειών παραγωγής στη Ρ.Α.Ε.. Η ισχύς (MW) της άδειας αποθήκευσης δεν δύναται να υπερβαίνει το ήμισυ της ισχύος της υφιστάμενης άδειας παραγωγής. Για τη μετατροπή της άδειας παραγωγής και τη χορήγηση της άδειας αποθήκευσης εφαρμόζεται το άρθρο 132ΣΤ. Οι οικείες Προσφορές Σύνδεσης, οι αποφάσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση τροποποιούνται ως προς την τεχνολογία και τη νέα ισχύ των σταθμών, έπειτα από σχετικό αίτημα των κατόχων των αδειών αποθήκευσης. Για τους σταθμούς της παρούσας ισχύουν οι περιορισμοί έγχυσης για προκαθορισμένες χρονικές περιόδους, εντός της ημέρας που επιβάλλονται κάθε φορά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.».