Στην επανεξέταση των ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα εντός των δασών θα υποχρεωθεί πιθανότατα το υπουργείο Περιβάλλοντος, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που κρίνει αντισυνταγματική την Υπουργική Απόφαση, με την οποία ορίσθηκαν τα κριτήρια προσδιορισμού των περίφημων οικιστικών πυκνώσεων (οικισμοί εντός των δασών που εξαιρούνται των δασικών χαρτών, ενώ έχει ανακοινωθεί και νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα διατήρησης των κατοικιών).

Ερωτήματα εγείρονται όμως και αναφορικά με τους δασικούς χάρτες οι οποίοι βασίστηκαν στη λογική των οικιστικών πυκνώσεων, κατ΄ επέκταση και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κτηματογράφισης καθώς οι δασικοί χάρτες είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, όπως έχει γνωμοδοτήσει το ΣτΕ.

Ανάλογα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ πρόβλημα δύναται να προκύψει ως προς τη νομική ισχύ των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί και ορισμένοι και κυρωθεί περιλαμβάνοντας οικιστικές πυκνώσεις. Στη δημοσιότητα δεν έχει δοθεί το πλήρες σκεπτικό του ΣτΕ, παρά μόνον περίληψη της απόφασης, ως εκ τούτου, όταν το τοπίο ξεκαθαρίσει δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος κύκλος προσφυγών, αναγκάζοντας το αρμόδιο υπουργείο να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο των δασικών χαρτών, ως προς τις προβλέψεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι αναμένουν το πλήρες σκεπτικό της απόφασης και εξηγούσαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα να ανασταλεί το έργο των δασικών χαρτών. Υπενθύμιζαν επίσης ότι οι οικιστικές πυκνώσεις που εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία καταλαμβάνουν μικρή έκταση σε σχέση με το σύνολο της έκτασης των κυρωμένων δασικών χαρτών, καθώς και ότι ο νόμος με την τελική ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις θα προσαρμοστεί με βάση την απόφαση του ΣτΕ όταν αυτή δημοσιοποιηθεί πλήρως.

Ακριβής εκτίμηση για το πόσα μπορεί να είναι τα αυθαίρετα εντός των δασών δεν υπάρχει. Παλαιότερη εκτίμηση του υπουργείου Περιβάλλοντος έκανε λόγο για 700.000 αυθαίρετα, ενώ άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι 1,5 εκατ., αν και για πολλούς ακόμα και το πρώτο νούμερο είναι υπερβολικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών στο 52,72% της έκτασης της χώρας, οι οικισμοί αυθαιρέτων κτισμάτων (οικιστικές πυκνώσεις) καταλαμβάνουν 300.000 στρέμματα. Ο δήμος με τη μεγαλύτερη έκταση οικιστικών πυκνώσεων είναι του Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων (35.599 στρέμματα) και εκείνος με τη μικρότερη έκταση είναι της Δυτικής Μάνης (22 στρ.). Οι καποδιστριακοί δήμοι που πρωταγωνιστούν στους οικισμούς αυθαιρέτων είναι της Αττικής με 115.873 στρέμματα, της Κορινθίας με 42.206 στρέμματα, της Χαλκιδικής με 19.464 στρέμματα, της Θεσσαλονίκης με 19.050 στρέμματα, της Βοιωτίας με 12.880 στρέμματα και της Άρτας με 12.233 στρέμματα. Οι λιγότερες εκτάσεις πυκνώσεων καταγράφηκαν σε Πρέβεζα, Φωκίδα και Δράμα.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι οικιστικές πυκνώσεις, που εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία (και άρα δύναται να εφαρμοστεί ο νέος νόμος που έχει δοθεί στη δημοσιότητα) εκτείνονται σε 19.394 στρέμματα ή καταλαμβάνουν το 0,03% των χαρτών που έχουν αναρτηθεί.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο τέλος του 2018, χωρίς ακόμα να έχει κατατεθεί στη Βουλή, πολύ πιθανό γιατί αναμενόταν η απόφαση του ΣτΕ, δίνει τη δυνατότητα διατήρησης αυθαιρέτου κτίσματος σε δασικές εκτάσεις, εντός οικιστικών πυκνώσεων, για ορισμένα χρόνια, χωρίς να μπορεί ο ιδιοκτήτης του να το μεταβιβάσει ή να το επεκτείνει.

Ειδικότερα, εξαιρούνται της κατεδάφισης για 40 έτη από τη δημοσίευση του νόμου κτήρια και συνοδεύουσες σε αυτά κατασκευές, εντός των οικιστικών πυκνώσεων που ανεγέρθηκαν έως και την 11.6.1975. Για 25 έτη εξαιρούνται της κατεδάφισης όσα ανεγέρθηκαν μετά την 11.6.1975 και μέχρι την 28.7.2011 (η κόκκινη γραμμή που έχει τεθεί για όλα τα αυθαίρετα).

Σημειώνεται ότι για να δοθεί ο χαρακτήρας της οικιστικής πύκνωσης σε μια έκταση εντός δάσους πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 50 κτήρια σε 25 στρέμματα, 100 σε 100 στρ. και 200 σε 400 στρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣτΕ: Αντισυνταγματική η εξαίρεση των «οικιστικών πυκνώσεων» από την ανάρτηση δασικών χαρτών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρον-άρον η κυβέρνηση απέσυρε τη «διάταξη-παράθυρο» για τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προεκλογικό μπαράζ νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων στον αιγιαλό ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ