ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο στάδιο των τελικών αποφάσεων έχει μπει ο διαγωνισμός για την πώληση των πλειοψηφικών συμμετοχών των τραπεζών στις Νηρεύς και Σελόντα. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ των συμβούλων του διαγωνισμού (Lazard, PwC, Alvarez & Marshal) και των στελεχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Εθνική), στις οποίες έχει περιέλθει ο έλεγχος των δύο εταιριών μετά την ανακεφαλαιοποιήσή τους, συζητήθηκε η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δύο υποψήφιους επενδυτές. Σύμβουλοι και τράπεζες έχουν στα χέρια τους μια συγκριτική μελέτη επί των προσφορών που έχουν καταθέσει οι AMERRA Capital και Diorasis, οι δύο βασικοί υποψήφιοι επενδυτές με τους οποίους εδώ και εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι δύο προτάσεις έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ας δούμε όμως κάποια δεδομένα όμως, γιατί το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του κλάδου αυτού.
Όπως λένε οι ειδικοί “ Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας να μπει στον πραγματικό δρόμο της εξυγίανσης και της ανάπτυξης. Στον κλάδο αυτό έχουμε να δούμε επενδύσεις πάνω από δέκα χρόνια. Πολλές εταιρίες, ανάμεσα σε αυτές και ο ΝΗΡΕΑΣ και η ΣΕΛΟΝΤΑ μπλεγμένες στον φαύλο κύκλο του δανεισμού, με λάθος αποφάσεις στρατηγικής κράτησαν τον κλάδο μακριά από την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει την ισχυρή θέση που είχε στην παγκόσμια αγορά.
Τα τελευταία πέντε χρόνια η Τουρκία με τις επενδύσεις, που έχουν γίνει, έχει διπλασιάσει την παραγωγή της και βρίσκεται πλέον πρώτη στην παγκόσμια αγορά των μεσογειακών ειδών.
Στην χώρα μας νέα προϊόντα με προστιθέμενη αξία δεν έχουν βγει, νέες θέσεις εργασίας δεν έχουν δημιουργηθεί.
Αυτή η αρνητική πορεία, με την απόφαση των τραπεζών για το ποιος θα πάρει τις δύο εταιρίες, πρέπει να ανακοπεί.
Το AMERRA Capital σε συνδυασμό με την ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ έχουν γνώση και της παγκόσμιας αγοράς αλλά και της ελληνικής, στην οποία έχουν ήδη καταγράψει μια σημαντική επιτυχία με την πορεία της ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ.
Τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι πολύ υψηλά και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές του σολωμού δίνουν ισχυρή τεχνογνωσία.
Με αυτά τα δεδομένα, έχουν ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην τελική ευθεία ενός διαγωνισμού που θα κριθεί και από άλλους παράγοντες, ειδικά τους αναπτυξιακούς, πέραν του οικονομικού τιμήματος, το οποίο οφείλει να είναι εύλογο για όλες τις πλευρές.
Το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι ποιο επενδυτικό σχήμα συνδυάζει τη παγκόσμια γνώση της αγοράς, έχει το επιχειρηματικό σχέδιο με επενδύσεις για την επόμενη ημέρα του κλάδου και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης των εταιριών.”
Η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι δε κάτι που το επιθυμούν όλες οι πλευρές. Αυτό θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική όχι μόνο στην ιχθυοκαλλιέργεια αλλά θα συμβάλει και στη δημιουργία ενός ευρύτερου θετικού οικονομικού κλίματος στη χώρα.