ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα χρόνια που οι rich and famοus επισκέπτονταν τα νησάκια Πεταλιοί στο νότιο Ευβοϊκό ανήκουν στο παρελθόν.
Το μεγαλύτερο μέρος από το σύμπλεγμα των 10 μικρών νησιών, ιδιοκτησίας της οικογένειας Εμπειρίκου, βγαίνει στον πλειστηριασμό στις 20 Νοεμβρίου 2019 με επισπεύδουσα την Alpha Bank και τιμή πρώτης προσφοράς στα 2,7 εκατ. ευρώ.
Από τα συγκεκριμένα νησάκια και τις πολυτελείς επαύλεις της οικογένειας Εμπειρίκου στο Μεγάλο Πετάλι, στη δεκαετία του 1960, πέρασαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ. Στο νησάκι φιλοξενήθηκαν εμβληματικές προσωπικότητες, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Μαρία Κάλας, η Γκρέτα Γκάρμπο.
Μάλιστα, η κόρη του Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα, και ο αδελφός της, Κλοντ, γοητευμένοι και λάτρεις της μοναδικής ομορφιάς των συγκεκριμένων νησίδων, αγόρασαν στη δεκαετία του 1980 μία μεγάλη έκταση στο Μεγάλο Πετάλι και δημιούργησαν ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής οίκημα.
Η έκταση αυτή μαζί με τα κτίσματα αγοράστηκε το 2016 από την κόρη του Γιώργου Δαυίδ, Νίκολα, και τον Ισπανό σύζυγό της, Κλεμέντε Πινέδο.
Όπως αναφέρει η έκθεση πλειστηριασμού της 20ής Νοεμβρίου, η έκταση βγαίνει στο σφυρί για ποσό οφειλής 1.026.055 ευρώ, πλέον τόκων, εξόδων εκτέλεσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός αφορά το 50% των μετοχών της εταιρείας «Kτήμα Πεταλιοί», με επισπεύδουσα την Alpha Bank και με πρώτη τιμή προσφοράς στα 2.700.000 ευρώ. Η τράπεζα στρέφεται κατά του κ. Μαρή Εμπειρίκου για ποσό, όπως αναφέραμε, 1.026.055 ευρώ.
Στο σφυρί θα βγουν τρεις τίτλοι μετοχικών δικαιωμάτων της εταιρείας, που συστάθηκε το 1937, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 23.499 ονομαστικές κοινές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 59,09 ευρώ η καθεμιά.
Tο σύνολο των μετοχών της εταιρείας είναι 46.998 και η αξία των μετοχών που κατασχέθηκαν εκτιμήθηκε στα 4.050.000 ευρώ.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι την εποχή της τουρκοκρατίας, τα νησάκια ανήκαν στην ιδιοκτησία του Ομέρ Μπέη, και έστελνε εκεί το χαρέμι του για διακοπές.
Μετά την φυγή των Τούρκων, το 1830, τα νησάκια αγοράστηκαν από τον γενικό πρόξενο της Ρωσίας, Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, και ένα χρόνο αργότερα πέρασαν στην ιδιοκτησία του βασιλιά Γεωργίου του Α’ ως προίκα από την πριγκίπισσα Όλγα.
Στα νησάκια υπήρχαν και θερινά ανάκτορα με βασιλείς και πρίγκιπες από όλο τον κόσμο να τα επισκέπτονται και να γίνονται πρεσβευτές μοναδικής ομορφιάς τους.
Τα χρόνια πέρασαν.
Και μία εμβληματική μορφή της ελληνικής ναυτιλίας, ο εφοπλιστής Μαρής Εμπειρίκος, αγόρασε ένα κομμάτι των Πεταλιών.
Στην συνέχεια μοίρασε τους Πεταλιούς στους δύο γιους του, τον γνωστό λογοτέχνη και ψυχαναλυτή Aνδρέα Eμπειρίκο, που πήρε το Xερσονήσι, και τον Πέρη στον οποίο περιήλθε το Tραγονήσι.
Αργότερα, ένα τμήμα των εκτάσεων αυτών μεταβιβάστηκαν στην εταιρία «Kτήμα Πεταλιοί A.E.», ενώ ένα τμήμα της πουλήθηκε σε πλούσιους και διάσημους.
Πλέον ένα μέρος της ιδιοκτησίας ανήκει στον Mαρή Eμπειρίκο, γιο του Aνδρέα, και στην ανιψιά του, αλλά και στον εφοπλιστή Σπύρο Kαρνέση.
Οι Εμπειρίκοι, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες με παρουσία στην παγκόσμια ναυτιλία και μετοχές σε σημαντικές εταιρείες της Ευρώπης, όπως οι Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι, μεταβίβασαν τελικά το σύνολο της ιδιοκτησίας των Πεταλιών σε μια εταιρεία που φέρει το όνομα Πεταλιοί Α.Ε. και στη συνέχεια πούλησαν μέρος της σε επιφανείς Ελληνες αλλά και ξένους.
Η Παλόμα Πικάσο
Η Παλόμα Πικάσο, κόρη του μεγάλου ζωγράφου και της συγγραφέως Φρανσουάζ Ζιλό, εννοείται ότι χάρισε στους Πεταλιούς επιπρόσθετη λάμψη. Μετέτρεψε τους παλιούς βασιλικούς στάβλους σε ένα μοναδικό κατάλυμα που παραπέμπει στην Τοσκάνη, δημιουργώντας μακρόστενα δωμάτια με έντονα χρώματα στους τοίχους, τα οποία διακόσμησε με παλιά έπιπλα και φυσικά σπάνιους πίνακες του Πικάσο. Ο αδελφός της Κλοντ, ο οποίος χειρίζεται μέρος της συλλογής του πατέρα του, ήταν εκείνος που επιμελήθηκε τους εξωτερικούς χώρους, όπως την prive παραλία και τους κήπους. Ακόμα και τα φυτά που επιλέχθηκαν παρέπεμπαν στη φύση της ιταλικής εξοχής γύρω από τη Σάντα Μαργκερίτα.
Την απόφαση να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους στους Πεταλιούς οι Πικάσο την πήραν πριν από αρκετά χρόνια. Κι αυτό γιατί λόγω υποχρεώσεων είχαν μειώσει σταδιακά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα κι έτσι η περιουσία τους στον μαγευτικό αυτό παράδεισο έμενε αναξιοποίητη.
Μεγάλα μεσιτικά γραφεία είχαν λοιπόν αναλάβει να βρουν αγοραστή για το παραθαλάσσιο αυτό φιλέτο, η τιμή του οποίου είχε τιμή εκκίνησης περί τα 20 εκατ. ευρώ. Λέγεται ότι τόσα είχε προσφέρει μέλος βασιλικής οικογένειας από τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά λίγο πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές έκανε πίσω, φοβούμενος την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μας, αποδεικνύοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί για πολλούς ξένους έναν απροσπέλαστο σκόπελο. Τελικά η έκταση αγοράστηκε απο την Νικολα Δαυιδ που τόσο άδικα χάθηκε από τη ζωή λίγους μήνες μετά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τους εμπορικούς δασμούς Τραμπ
- Μαίρη Βιδάλη: Σπαρακτική ανάρτηση μετά τον θάνατο του γιου της – «Ο Κάρολος κι εγώ σας ευχαριτούμε»…
- Ταξί: Τραβούν χειρόφρενο αύριο – Στάση εργασίας για 6 ώρες
- Γιάννης Στουρνάρας: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να πλησιάσουν το 2% έως το τέλος του 2025