ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την περασμένη Τρίτη οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της κορυφαίας εταιρείας στην ελληνική αγορά μπύρας, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική του ομίλου Heineken.
Για δύο ολόκληρες ημέρες «ξεσκόνισαν» τα πάντα , αναζητώντας στοιχεία για ενδεχόμενες αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές. Σκληροί δίσκοι, έγγραφα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να παράσχει σχετικές πληροφορίες «σφραγίστηκαν» και μεταφέρθηκαν στην Επιτροπή προκειμένου να ελεγχθούν αρμοδίως.
Η έρευνα γίνεται με βάση δύο διακριτές διαδικασίες:
- Η πρώτη, αυτεπάγγελτη, αφορά στον έλεγχο συμμόρφωσης με προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία το 2015 της επιβλήθηκε πρόστιμο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
- και η δεύτερη μετά από καταγγελία που έχει γίνει από άλλον «παίκτη» της αγοράς.
«Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα» επισημαίνει στο mononews.gr ο κ. Γιάννης Γεωργακέλλος, Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Κάτι το οποίο ρητά αναφέρει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε κάθε της αιφνιδιαστικό έλεγχο.
Η εταιρεία έχει καταθέσει επίσημα αίτημα προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να της γνωστοποιηθεί το όνομα της καταγγέλλουσας εταιρείας, διαδικασία ωστόσο που απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί. «Εμείς πάντα συνεργαζόμαστε με απόλυτη διαφάνεια και σεβόμενοι όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται» σημειώνει ο κ. Γεωργακέλλος προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών δόθηκε στα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έκαναν τον επιτόπιο έλεγχο ό,τι ζητήθηκε.
Τι αφορά η έρευνα
Η έρευνα με βάση την συγκεκριμένη διάταξη αφορά σε καταχρηστική συμπεριφορά επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Οπερ σημαίνει ότι ελέγχεται για πράξεις όπως η άμεση ή έμμεση επιβολή μη εύλογων τιμών αγοράς ή πωλήσεων, εξάρτηση σύναψης συμβάσεων ή και εφαρμογή στο εμπόριο άνισων όρων για ισοδύναμες παροχές. Αναλυτική η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει:
- Απαγορεύεται η καταχρηστική εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις της δεσπόζουσας θέσης στο σύνολο ή μέρος της αγοράς της Ελληνικής Επικράτειας.
- Η καταχρηστική αυτή εκμετάλλευση μπορεί να συνίσταται ιδίως:
α) στην άμεση ή έμμεση επιβολή μη εύλογων τιμών αγοράς ή πωλήσεως ή άλλων όρων συναλλαγής,
β) στον περιορισμό της παραγωγής, της διάθεσης ή της τεχνολογικής ανάπτυξης με ζημία των καταναλωτών,
γ) στην εφαρμογή στο εμπόριο άνισων όρων για ισοδύναμες παροχές, ιδίως στην αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης, αγοράς ή άλλης συναλλαγής, με αποτέλεσμα να περιέρχονται ορισμένες επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό,
δ) στην εξάρτηση της σύναψης συμβάσεων από την αποδοχή, εκ μέρους των συναλλασσόμενων, πρόσθετων παροχών, οι οποίες από τη φύση τους ή σύμφωνα με τις εμπορικές συνήθειες δεν συνδέονται με το αντικείμενο των συμβάσεων αυτών.
Σε κάθε περίπτωση οι έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα, όπως άλλωστε αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωσή της με τη δημοσιοποίησης του αιφνιδιαστικού ελέγχου στην αγορά ζύθου και αλκοολούχων ποτών. «Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας» σημειώνει και προσθέτει:
«Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.
Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Η ΕΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και 101/102 ΣΛΕΕ.»
Οι περιπέτειες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η διαμάχη με Calsberg και Βεργίνα στα ολλανδικά δικαστήρια
Οι περιπέτειες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι καινούργιες. Το 2015, η Επιτροπή επέβαλλε το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της. Η εν Ελλάδι θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού καταδικάστηκε για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές με το πρόστιμο ύψους 31,4 εκατ. ευρώ, πρόστιμο που στο διοικητικό εφετείο, στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία χαρακτηρίζοντας άδικη και αβάσιμη την απόφαση της Επιτροπής, μειώθηκε στα 26,7 εκατ. ευρώ ενώ αναμένει ανατροπή της απόφασης από το ΣτΕ, στο οποίο έχει προσφύγει.
Η πολιτική της εταιρείας με βάση τα όσα προέκυψαν από την έρευνα της επιτροπής για τα έτη 1998 έως 2013 ήταν μεταξύ άλλων πρακτικές που κατέτειναν σε αποκλειστική προμήθεια στην αγορά επιτόπιας κατανάλωσης με τη χορήγηση σ’ αυτούς σημαντικών χρηματικών και άλλου είδους ανταλλαγμάτων υπό τους όρους όμως αποκλειστικότητας ή/και περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστικούς προμηθευτές, καθώς και με την επιβολή, υπό τις αυτές πάντοτε δεσμεύσεις, εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων.
Πέραν του προστίμου η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρέωσε την εταιρεία να παραλείπει παρόμοιας φύσεως ενέργειες στο μέλλον και να καταρτίζει εφεξής έγγραφες συμβάσεις με ανάλογη προσαρμογή των όρων προς αποφυγή επανάληψης τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών.
Μάλιστα η απόφαση της ΕΠΑΝΤ τότε πυροδότησε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ της μητρικής εταιρείας με τη Βεργίνα και τη Calsberg. Οι δύο ανταγωνίστριες εταιρείες της Αθηναϊκής στην ελληνική αγορά, η Carlsberg (Ολυμπιακή Ζυθοποιία) και η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (Βεργίνα) προσέφυγαν στην Ολλανδική δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση ύψους 478 εκατ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η υπόθεση ακόμη δεν έχει εκδικαστεί.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
- Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Λειτουργούν αυτόφωρα τα Σαββατοκυριακά και τις αργίες