ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με έκδηλο προβληματισμό υποδέχονται οι επαγγελματίες της εστίασης στην Αττική την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού που εδώ και μερικές εβδομάδες βρίσκεται σε έξαρση. Ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου αναμένεται να πλήξει τα έσοδα και να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη κατάσταση των επιχειρήσεων που δίνουν μάχη επιβίωσης μέσα σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο mononews.gr αναφέρει πως η απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αποτελεί ένα δεύτερο μεγάλο χτύπημα για τον κλάδο, τονίζοντας πως θα εντείνει τα προβλήματα βιωσιμότητας. Ο κ. Καββαθάς υπολογίζει πως η απαγόρευση λειτουργίας μετά τα μεσάνυχτα θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του τζίρου κατά περίπου 20% καθώς θα επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά των καταναλωτών, οι οποίοι υπό την πίεση του μειωμένου ωραρίου θα περιορίσουν τις δαπάνες τους.
«Η κατάσταση στην εστίαση είναι τραγική. Ήδη, υποχωρεί κατά περίπου 60% ενώ μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων αναμένεται να διαμορφωθεί στο -80%, καθιστώντας μη βιώσιμη τη συνέχιση της λειτουργίας για περίπου 15.000 επιχειρήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ επισημαίνει πως υπάρχουν επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές και όχι μόνο που προχωρούν σε αναστολή της λειτουργίας τους ελλείψει αντικειμένου.
Η επέκταση των μέτρων
Η επέκταση του περιορισμένου ωραρίου και σε άλλες περιοχές της χώρας (εφαρμόζεται ήδη στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω) είναι κάτι που ανησυχεί τον κλάδο.
Τα βλέμματα στρέφονται στις νέες πρωτοβουλίες που ενδέχεται να αναλάβει το κυβερνητικό επιτελείο για την στήριξη της αγοράς, η οποία υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας. Η μείωση των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% έως το τέλος του χρόνου, η επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους κατά 100%, η ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών, η παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στο 6% είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που οι επαγγελματίες θεωρούν απαραίτητες να υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να δοθούν ανάσες στον κλάδο και να κρατηθεί όρθιος έως ότου αρχίσει να αναστρέφεται το αρνητικό κλίμα και ξεκινήσει η ανάκαμψη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση