Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης τα μέτρα που προτείνει για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, με στόχο να περιοριστεί όσο γίνεται το κόστος των μηνιαίων λογαριασμών για τα νοικοκυριά.

Στρατηγική του υπουργείου, είναι να νομοθετήσει άμεσα μια σειρά ρυθμίσεων, που θα αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα της ενεργειακής αγοράς, για να περιορίσει τα κόστη που μπορεί.

Προβλήματα, όπως οι ρευματοκλοπές και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αυξάνουν το περιφερειακό κόστος του λογαριασμού, πέρα από την τιμή της ενέργειας.

Έμφαση θα δώσει η πολιτική του υπουργείου και στην καλή λειτουργία του ανταγωνισμού, μεταξύ των προμηθευτών ενέργειας, ενώ αναζητεί και τον καλύτερο τρόπο για να επιτευχθεί αύξηση στη διείσδυση των ΑΠΕ.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει και το νέο κυμαινόμενο τιμολόγιο που θα προστεθεί στις επιλογές των καταναλωτών από 1/1/2024 το οποίο πιστεύει ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και περιορίσει τις αυξήσεις στις τιμές.

Καθώς η αστάθεια στις τιμές ενέργειας φαίνεται πως θα είναι το χαρακτηριστικό και του φετινού χειμώνα, προτεραιότητα, του υπουργείου είναι να μπορεί να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά και να μπορεί να διαθέσει κεφάλαια, εφόσον χρειαστεί και για ευρύτερες επιδοτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η ανάγκη της βιομηχανίας για περιορισμό του ενεργειακού κόστους, δεν αντιμετωπίζεται ως επείγουσα, αλλά ως ένα θέμα το οποίο το υπουργείο θα επεξεργαστεί και έχει την πρόθεση να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, δύο από τα σημεία που ενδιαφέρουν τη βιομηχανία, την επιδότηση των 50 ευρώ /MWh που είχε προωθήσει ο προηγούμενος υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας και το Green Pool για τα διμερή συμβόλαια, το υπουργείο τόνισε ότι είμαστε εν αναμονή εγκρίσεων από την Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι η πρόταση για το Green Pool απορρίφθηκε αλλά επαναδιατυπώνεται ώστε να μπορέσει τελικά να εγκριθεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά ενέργειας, είναι η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου και αυτό επεσήμανε χθες ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης σε όλους τους τόνους στην Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ.

Στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ τονίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τον υπουργό, το πρόβλημα που υπάρχει με τον ηλεκτρικό χώρο, που δεν επιτρέπει να προχωρήσουν τα έργα που προορίζονταν για διμερείς συμβάσεις με τη βιομηχανία και παρουσιάστηκαν οι λόγοι, για τους οποίους, ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί περιθώριο για επιπλέον έργα ΑΠΕ, είναι να προστεθούν μπαταρίες στα έργα ΑΠΕ.

Από τα 29 GW ΑΠΕ που είναι ο ηλεκτρικός χώρος έως το 2030, τα 2 GW ηλεκτρικού χώρου έχουν δεσμευτεί για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα 11,5 GW καταλαμβάνουν έργα ΑΠΕ που ήδη λειτουργούν, ενώ έχουν δοθεί όροι προσφορών σύνδεσης για έργα ισχύος 15,5 GW (13,5 GW από τον ΑΔΜΗΕ και 2 GW από τον ΔΕΔΔΗΕ), τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν σε ορίζοντα πενταετίας.

Έτσι έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες του ηλεκτρικού χώρου.

Για να δοθούν επιπλέον όροι σύνδεσης χρειάζεται, σύμφωνα με τον σχέδιο του υπουργού, τα έργα που ήδη έχουν πάρει όρους σύνδεσης, να προσθέσουν μπαταρίες, ώστε για κάθε 2 GW νέων μπαταριών να αυξάνεται κατά 1 GW o ηλεκτρικός χώρος.

Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι όροι σύνδεσης θα δίνονται πια με αργό ρυθμό και σταδιακά και τονίστηκε, ότι το γεγονός ότι έχουν υπογραφεί κάποιες διμερείς συμβάσεις, δεν σημαίνει ότι μπορούν να εξαιρεθούν και να πάρουν όρους σύνδεσης.

Σημειώνεται ότι στην αναμονή για όρους σύνδεσης βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος 30 GW, μεταξύ αυτών και έργα περίπου 1.500 MW που έχουν υπογράψει διμερείς συμβάσεις (PPΑs) με μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα 1.000 MW της ΔΕΗ με βιομηχανίες, όπως η Βιοχάλκο, η Τιτάν και η ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Αν και η χθεσινή συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποια συγκεκριμένη λύση,  αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η κοινή Ομάδα Εργασίας, μεταξύ του ΥΠΕΝ και της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ για να επεξεργαστεί τα θέματα που έθεσε ο ΣΕΒ.

Τρία πεδία παρεμβάσεων: Αντιστάθμιση ρύπων, όροι σύνδεσης και ένσταση για τον φόρο της Βουλγαρίας

Η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στη συνάντηση που είχε χθες με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, ανέδειξε τρία πεδία παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν σε υψηλή προτεραιότητα, ώστε να διαμορφωθεί ένα προβλέψιμο και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας με βράχυ-μεσοπρόθεσμη διάρκεια.

Α. Συγκράτηση του κόστους ενέργειας, μέσα από την έγκαιρη καταβολή της αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 για τα έτη 2021-2030 για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις, την άσκηση πίεσης στην Ε.Ε. για επέκταση για το 2024 και 2025 των μέτρων του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης (TCTF), τη λειτουργία αυτοτελούς μηχανισμού αποζημίωσης διαθεσιμότητας ευέλικτης ζήτησης, την προσαρμογή του καθεστώτος χρεώσεων χρήσης συστήματος (ΑΔΜΗΕ) και δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) στις ανάγκες των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, αντιστάθμιση μέρους του κινδύνου/κόστους διαμόρφωσης (shaping cost) των πράσινων PPAs.

Από το υπουργείο τονίστηκε ότι η πρόταση για το Green Pool που θα αντιστάθμιζε το κόστος των διμερών συμβολαίων, επαναδιατυπώνεται και θα ξανατεθεί στην Κομισιόν.

Επίσης, συζητήθηκε το τέλος 5% στο φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή και από το υπουργείο τονίστηκε ότι είναι στις προθέσεις του να το καταργήσει, αν δεν υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες. Γιατί αν υπάρχει πρόβλημα στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, το τέλος θα παραμείνει ως αντικίνητρο στην κατανάλωση.

Β. Βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. Η επιτάχυνση των έργων υποδομών και διασυνδέσεων για τη δημιουργία επιπλέον ηλεκτρικού χώρου είναι επίσης επιβεβλημένη. Οι καθυστερήσεις στα έργα αυτά δυσχεραίνουν τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας ενέργειας (PPAs), την σύνδεση νέων ΑΠΕ στο δίκτυο αλλά και την επέκταση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), ειδικά όταν οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας παραμένουν ιδιαίτερα κοστοβόρες χωρίς σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Τέλος, πρέπει να διευκολυνθούν οι πράσινες επενδύσεις μικρότερης κλίμακας σε ΜμΕ ώστε όλοι οι κλάδοι και τα επιχειρηματικά μεγέθη να είναι αποδέκτες των ωφελειών της πράσινης μετάβασης.

Από το υπουργείο τονίστηκε γι αυτό, ότι οι μπαταρίες είναι απαραίτητες για να πάρουν όρους σύνδεσης τα έργα, και επομένως αν τα έργα προσθέσουν μπαταρίες μπορούν να πάρουν όρους σύνδεσης. Ωστόσο, από τη βιομηχανία τονίστηκε ότι το κόστος είναι μεγάλο.

Γ. Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την άρση της επιβολής «τέλους διέλευσης» φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία. Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλγαρίας για επιβολή «τέλους διέλευσης» €10,2/MWh στις χώρες που προμηθεύονται ρωσικό Φ/Α μέσω αυτής αναμένεται να έχει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε όλους τους κλάδους, μεγέθη επιχειρήσεων και καταναλωτές στην Ελλάδα. Είναι αναγκαίο η χώρα μας να θέσει το θέμα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, μιας και παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο.

Εξάλλου, και άλλες χώρες έχουν ήδη διατυπώσει ανάλογες ενστάσεις.

Από το υπουργείο τονίστηκε ότι τηρεί στάση αναμονής και δεν δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί στα όργανα της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΝ: Το νέο “πακέτο” μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Μάχη για τον ηλεκτρικό χώρο: Τι θέλει το Υπουργείο, τι διεκδικεί η βιομηχανία

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Αν υπάρξουν υψηλές τιμές ενέργειας επί μακρόν θα παρέμβουμε