ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέχρι σήμερα αν μια επιχείρηση επιθυμούσε να έχει ιδιωτικό δίκτυο είχε την επιλογή να το υλοποιήσει βασιζόμενη σε δίκτυο οπτικών ινών ή Wi Fi ή σε ένα συνδυασμό των δύο που όμως δεν ήταν δυνατόν να της προσφέρει το mobility, δηλαδή τη διαρκή σύνδεση μηχανών και ανθρώπων όταν βρίσκονται σε κίνηση.
Βασικός καταλύτης για να ξεκλειδώσουν υπηρεσίες – έργα όπως το συγκεκριμένο στο εργοστάσιο της Calpak είναι τα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Όπως επισημαίνεται από τον ΟΤΕ το μέλλον των campus networks είναι το 5G, καθώς με σχεδόν μηδενική χρονοκαθυστέρηση και πολύ υψηλή χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση ακόμη πιο εξελιγμένων εφαρμογών σε βιομηχανικό περιβάλλον, προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας και του συνόλου των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας.
Το campus network με χρήση δικτύου κινητής υπερέχει σε ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς επιτρέπει την αξιοποίηση συγκεκριμένου φάσματος, αποδίδοντας κορυφαία ποιότητα και αξιοπιστία χωρίς παρεμβολές, υποστηρίζει την πλήρη κινητικότητα ανθρώπων και μηχανών εντός και εκτός του εργοστασίου, ενώ παρέχει απόλυτη ευελιξία σε κάθε μελλοντική αναδιάταξη των γραμμών παραγωγής.
Στόχος της πρωτοποριακής αυτής τεχνολογικής λύσης είναι η αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας στις διεθνείς αγορές.
Ειδικότερα ως προς το εργοστάσιο της Calpak, το δίκτυο που υλοποίησε η Cosmote είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες του. Έργο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας αποτελεί και η ενσωμάτωση (integration) στο δίκτυο τόσο των συνδεδεμένων ρομποτικών μηχανημάτων της Gizelis Robotics, όσο και της πλατφόρμας καινοτόμων εφαρμογών Industrial IoT (IIoT) και Αugmented Reality (AR) της εταιρείας PTC.
Με τη χρήση αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) και διαδικασιών Ανάλυσης Δεδομένων (Data Analytics), συλλέγονται και αξιοποιούνται κρίσιμα δεδομένα που παράγονται από τους ρομποτικούς μηχανισμούς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, μέσω των εφαρμογών, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της παραγωγής από οπουδήποτε, εισαγωγής διαδικασιών προληπτικής συντήρησης, αλλά και απομακρυσμένης τεχνικής καθοδήγησης για θέματα βλαβών ή συντήρησης. Το ολοκληρωμένο αυτό οικοσύστημα αυτοματοποίησης της παραγωγής, δίνει τη δυνατότητα στην Calpak να αυξήσει την παραγωγή και να βελτιστοποιεί συνεχώς την ποιότητά της, επιτυγχάνοντας παράλληλα λιγότερες διακοπές στη λειτουργία της και χαμηλότερο κόστος.
Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για ανάλογα έργα έχει πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για τεχνολογίες που επιταχύνουν την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς βιομηχανιών «Industry 4.0» και της «έξυπνης» παραγωγής (smart manufacturing), αλλά και σημαντικών κλάδων όπως ο τουρισμός, τα logistics, οι μεταφορές και η διαχείριση υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια). Ειδικά οι προαναφερόμενοι κλάδοι με κύριο συστατικό το mobilityπρόκειται να αλλάξουν ριζικά μπαίνοντας στην εποχή των εφαρμογών του 5G.
Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και η δημιουργία οικοσυστήματος εφαρμογών, στόχος του επενδυτικού κεφαλαίου Φαιστός που θα ξεκινήσει την επενδυτική του λειτουργία σε ένα εξάμηνο.
Στα πλεονεκτήματα των ιδιωτικών δικτύων κινητής για τη λειτουργία ενός έξυπνου εργοστασίου ο Δημήτρης Σαλπέας, Senior Manager, B2B Fixed Core & Connectivity Services του OTE Group, συγκαταλέγει την «ευελιξία, την κινητικότητα, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την επεκτασιμότητα».
Σύμφωνα με την Μαρία Μπούρα, Director, Government & Industry Relations & Innovation της Ericsson Ελλάδος το απαραίτητο συστατικό για την υλοποίηση τέτοιων έργων είναι η καινοτόμα νοοτροπία, κάτι που διέθετε η διοίκηση της Calpak.
Η κα Μπούρα μιλώντας πρόσφατα σε σχετική εκδήλωση αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανική παραγωγή, σημειώνοντας ότι εξαιτίας αυτών, τα εργοστάσια καλούνται να επενδύσουν σε υψηλής αξιοπιστίας, ευέλικτη και ασφαλή αυτοματοποίηση της παραγωγής, ώστε να αυξήσουν περαιτέρω την εισφορά τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ, η οποία σήμερα ανέρχεται στο 16% (μόλις 9,5% στην Ελλάδα). Τέτοιας υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα, μόνον με τη χρήση ιδιωτικών δικτύων κινητής 4G/5G μπορεί να επιτευχθεί. Κλείνοντας την παρέμβασή της τόνισε πως «το 5G δεν αποτελεί έναν προορισμό, αλλά μια διαδρομή.»
Στην ίδια εκδήλωση που οργάνωσε το Ελληνο – Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Calpak, Κωστής Κωνσταντινίδης, εξηγώντας τι σημαίνει έξυπνο εργοστάσιο σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ευέλικτο αυτοματοποιημένο σύστημα παραγωγής που μπορεί να βελτιστοποιήσει το ίδιο την απόδοσή του επανεκτιμώντας τα δεδομένα της παραγωγής και προβλέποντας ακόμα και προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στην πορεία. Παράλληλα επεσήμανε ότι ακόμα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να προωθήσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό για να μπορέσουν να εξελιχθούν στο νέο επιχειρηματικό γίγνεσθαι που γεννά η 4η βιομηχανική επανάσταση.
Διαβάστε επίσης
Σε 6 μήνες ξεκινά η επενδυτική λειτουργία του fund Φαιστός για τη χρηματοδότηση εφαρμογών 5G
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές