ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Μπορεί η μετάταξη μιας εταιρείας σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο να προσφέρει πλεονεκτήματα, αλλά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον συναλλακτικό τζίρο, σαν την Ελλάδα δεν έχει…
Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η πραγματικότητα, που επί της ουσίας διαμορφώνει «πλειοψηφικό ρεύμα» για τις διπλής διαπραγμάτευσης (dual list) εταιρείες. Οι οποίες έχουν επιλέξει ως βασική τους αγορά έναν ευρωπαϊκό «ναό» του χρήματος, ενώ βρίσκονται παράλληλα και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Σαφώς και η μετακίνησή τους σε μια μεγαλύτερη ξένη αγορά, προσθέτει «πόντους» αναγνωρισιμότητας, ενώ εξ αντικειμένου αυξάνεται και το επενδυτικό τους ακροατήριο.
Ωστόσο, για τις τέσσερις από τις πέντε dual list εταιρείες, η Αθήνα εξακολουθεί να είναι ο κεντρικός πυλώνας του συναλλακτικού τους τζίρου.
Η Viohalco κκαι η θυγατρική της Cenergy, συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου, η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, των οικογενειών Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου, όπως επίσης και η Austriacard του Νίκου Λύκου, πραγματοποιούν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, από το 78% έως το… 99% της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής τους δραστηριότητας.
Εξαίρεση στον «κανόνα» αποτελεί η πολυεθνική Coca Cola, ελεγχόμενη από τις (κυπριακής καταγωγής) οικογένειες Δαυίδ–Λεβέντη. Καθώς το 98% της αξίας των συναλλαγών το πραγματοποιεί στο Λονδίνο, που είναι η βασική της αγορά.
Η Coca Cola ήταν χρονολογικά η πρώτη από τις εισηγμένες, που τον Οκτώβριο του 2012 αποφάσισε να μετακινήσει την έδρα της από την Ελλάδα στην Ελβετία.
Με στόχο να αποκτήσει φορολογικά πλεονεκτήματα, αλλά και να απεξαρτηθεί από το τότε υψηλό ρίσκο της χώρας, που «επωμιζόταν» η εταιρεία και αντανακλούσε στην ανορθολογική, χρηματιστηριακή της αποτίμηση.
Έτσι, από τις 29 Απριλίου του 2013, η Coca Cola έχει ως πρωτογενή αγορά διαπραγμάτευσης το LSE του Λονδίνου, με παράλληλη παρουσία και στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
Στον δρόμο της φυγής από τη χώρα
Λίγο πριν από την εκπνοή του 2013, με την Ελλάδα να είναι στη μέγγενη της κρίσης και με το Grexit να συνιστά μια ορατή, εφιαλτική απειλή, η Viohalco επέλεξε κι εκείνη τον δρόμο της φυγής από τη χώρα. Μετακινώντας την έδρα της στο Βέλγιο.
Bασική επιδίωξη της εταιρείας ήταν να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνότερα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς τα εγχώρια κόστη δανεισμού είχαν ανέλθει λόγω των συνθηκών, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Η μετοχή της Viohalco ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο Euronext των Βρυξελλών και παράλληλα στην αγορά της Αθήνας στις 14 Φεβρουαρίου του 2014. Στα ίδια αυτά μονοπάτια βαδίζει από τις 7 Δεκεμβρίου του 2014 η θυγατρική της εταιρεία Cenergy, που δημιουργήθηκε εκείνη τη χρονιά.
Τον Οκτώβριο του 2018 αποφασίστηκε η έξοδος από τη χώρα και της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν. Η οποία υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2019, όταν η τότε νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέλαβε τα ηνία της χώρας…
Η εταιρεία μετέφερε την καταστατική της έδρα στο Βέλγιο και τη διοικητική της στην Κύπρο. Έχοντας ως στόχο να εξασφαλίσει ευχερέστερες και πιο συμφέρουσες πηγές χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές. Η μετοχή ξεκίνησε την παράλληλη διαπραγμάτευσή της στις 23 Ιουλίου του 2019, από το Euronext των Βρυξελλών (και του Παρισιού), όπως επίσης και από την Αθήνα.
Τελευταία προσθήκη στις dual list εταιρείες ήταν αυτή της Austriacard, η οποία προέκυψε από τη διασυνοριακή συγχώνευση με την Inform Λύκος. Στις 23 Μαρτίου του 2023 η μετοχή άρχισε να διαπραγματεύεται στην αγορά της Βιέννης (όπου είναι και η έδρα της εταιρείας) καθώς επίσης και σε αυτήν της Αθήνας.
Τα ερωτήματα και το νέο βήμα της Mytilineos
Τουλάχιστον για τις περιπτώσεις των Coca Cola, Viohalco και Τιτάν, εμφατικότερο γεγονός ήταν η έξοδος από τη χώρα, με την μετάταξη σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να λειτουργεί σαν αυτοδίκαιο παρεπόμενο. Τα περί πρόσβασης σε φθηνότερα επενδυτικά κεφάλαια δεν φαίνεται να έκαναν ουσιώδη διαφορά. Αφήνοντας μετέωρα τα ερωτήματα, που εξ αρχής είχαν διατυπωθεί, για το αν ήταν τόσο μεγάλο «βαρίδι» η Ελλάδα.
Ειδικά μάλιστα, όταν στα τελευταία χρόνια, η σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, έχει δώσει φτερά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ενώ επιπρόσθετα, η ελληνική αγορά έχει αποδείξει ότι μπορεί να «σηκώνει» και μεγάλες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.
Αυτήν τη στιγμή η τετράδα των εταιρειών που είναι σε διπλή διαπραγμάτευση, αντιπροσωπεύει το 18,3% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Ενώ ο μέσος ημερήσιος συναλλακτικός τζίρος που κάνουν εδώ (4,35 εκατ. ευρώ) αντιστοιχεί στο 3,1%.
Σε διάστημα περίπου ενός έτους από τώρα η Mytilineos θα γίνει η πέμπτη κατά σειρά dual list εταιρεία. Με τη μετοχή να μπαίνει σε διαπραγμάτευση (πέραν της Αθήνας) και στην αγορά του Λονδίνου, αλλά με την εταιρεία να διατηρεί την έδρα της στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει επισημάνει ότι «δεν αφήνουμε την Ελλάδα, αλλά πηγαίνουμε την ελληνική σημαία σε όλο τον κόσμο»… Μια ξεκάθαρα διαφορετική λογική από τις περιπτώσεις των εταιρειών που προηγήθηκαν.
Με τα έως τώρα δεδομένα της εφετινής χρονιάς η Mytilineos κάνει συναλλαγές αξίας 7,6 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες μετά εκείνες των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Το μεγάλου «βάθους» χρηματιστήριο του Λονδίνου, εκτιμάται ότι θα διευρύνει το διεθνές εκτόπισμα της εταιρείας, παράλληλα με την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας της μετοχής.
Η ακτινογραφία των συναλλαγών
Σε αυτό το… μήκος κύματος κινείται η Coca Cola. Mε τη μετοχή να έχει ενισχυθεί κατά 19,98% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, η μέση αξία των συναλλαγών στις 82 συνεδριάσεις του 2024 διαμορφώνεται στα 28,883 εκατ. ευρώ ανά ημέρα.
Εξ αυτών τα 28,266 εκατ. ευρώ του τζίρου γίνονται στο Λονδίνο και αντιστοιχούν στο 98% του συνόλου. Η συμμετοχή της Αθήνας στην αξία των συναλλαγών φθίνει τα τελευταία τρία χρόνια και σε απόλυτα νούμερα, όσο και σε ποσοστιαίο μερίδιο.
Όμως, εξαιρουμένης της Coca Cola, η εικόνα είναι διαφορετική για τις άλλες τρείς εταιρείες διπλής διαπραγμάτευσης.
Η μετοχή της Viohalco, που καταγράφει άνοδο 14,64% από την αρχή του έτους, πραγματοποιεί το 97% της αξίας των συναλλαγών της στην ελληνική αγορά.
Ο μέσος ημερήσιος τζίρος που κάνει εφέτος στην Αθήνα είναι 923 χιλιάδες ευρώ και μόνο 30 χιλιάδες ευρώ στο Euronext των Βρυξελλών.
Σε σχέση μάλιστα με τα δύο προηγούμενα χρόνια, τα απόλυτα μεγέθη των συναλλαγών κινούνται ανοδικά στην ελληνική αγορά. Η οποία επί της ουσία είναι βασική και όχι η δευτερογενής αγορά για τη Viohalco.
Το αθηναϊκό χρηματιστήριο είναι εκείνο έχει… ολοκληρωτικά ποσοστά και στον τζίρο της θυγατρικής της Cenergy. H μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά 15,22% από την αρχή του 2021 και κατά 77,6% σε ορίζοντα 12μηνου.
Η εφετινή, μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για τη Cenergy διαμορφώνεται στα 1,154 εκατ. ευρώ στην Αθήνα, που κατέχει μερίδιο 98%. Αφήνοντας το υπόλοιπο 2% στο Euronext, όπου η μετοχή κάνει 21 χιλιάδες ευρώ τζίρο ανά ημέρα. Η καταλυτική υπεροχή της ελληνικής αγοράς, ήταν γεγονός και στα δύο προηγούμενα χρόνια.
Από την άλλη πλευρά η «καυτή» μετοχή της Τιτάν καταγράφει κέρδη 47,09% από την αρχή του έτους και 103,29% στο τελευταίο 12μηνο.
Το 2024 η μέση αξία των συναλλαγών της «τρέχει» με 1,174 εκατ. ευρώ ανά ημέρα στο χρηματιστήριο της Αθήνας και με 323 χιλιάδες ευρώ στο Euronext. Mε την ελληνική αγορά να έχει τη μερίδα του λέοντος (78%).
Παρά το γεγονός ότι η ποσοστιαία συμμετοχή της φθίνει στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, η Αθήνα είναι εκείνη που εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα του συναλλακτικού τζίρου της τσιμεντοβιομηχανίας. Η οποία έχει βάλλει πλώρη για την είσοδο στη Wall Street, της θυγατρικής της στην Αμερική.
To πάζλ των dual list εταιρειών ολοκληρώνεται με την Austriacard. H μετοχή της οποίας παραμένει σε αρνητικό έδαφος (-0,32%) από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.
Η εταιρεία που έχει τη μικρότερη χρηματιστηριακή αξία, έναντι των άλλων τεσσάρων, πραγματοποίησε πέρσι το 79% του συναλλακτικού της τζίρου στην Αθήνα και το υπόλοιπο 21% στο χρηματιστήριο της Βιέννης.
Στο πρώτο τετράμηνο του 2024 και λόγω του πρόσφατου placement του 15% των μετοχών, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στην ελληνική αγορά, έχει εκτιναχτεί στα 532 χιλιάδες ευρώ. Με συνέπεια το μερίδιο της Αθήνας να φτάνει στο 99%…
Άλλη μια ηχηρή απόδειξη για τις περισσότερες από τις εταιρείες οι οποίες έφυγαν έξω, αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο είναι εκείνο που τις «αιμοδοτεί» συναλλακτικά.
Διαβάστε επίσης:
Πόρτο Χέλι: Ποιοι επενδύουν στο «Μονακό της Ελλάδας» – Ποιοι διαθέτουν ακίνητα
ΔΕΗ: Πιο γρήγορα προχωρά το εναέριο δίκτυο οπτικής ίνας- Οι στόχοι
Πανάκριβα ακόμη τα στεγαστικά δάνεια – Μεγάλη η «ψαλίδα» με τα επιτόκια καταθέσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πανελλαδικές: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής
- Nissan Motor: Εκτόξευση της μετοχής κατά 23,7% – Η πιθανή συγχώνευση με την Honda αλλάζει τα δεδομένα
- Στο στόχαστρο Βουρλιώτη τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων
- Credit Agricole: Νέος CEO ο τραπεζικός βετεράνος Olivier Gavalda