ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο 43χρονος σήμερα επιχειρηματίας που μιλά πέντε ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά) διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα που είναι ξακουστή σε ολόκληρο τον κόσμο για τα ρολόγια και κυρίως για τις τράπεζες της. Ίσως αυτοί οι δεσμοί να είναι «κληροδότημα» των σπουδών που έκανε εκεί. Μπορεί και όχι. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η εισηγμένη εδώ και 19 χρόνια στο χρηματιστήριο της Αθήνας, εταιρεία «Καράτζη», κρατάει τη συντριπτική πλειονότητα των μετρητών της στο «ασφαλές καταφύγιο» της Ελβετίας. Εκεί έχει τα 35,1 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 39,8 εκατ. ευρώ που είναι τα ταμειακά της διαθέσιμα.
Μάλιστα η επιλογή των ελβετικών τραπεζών γίνεται με γνώμονα την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση που διαθέτουν. Παρά το γεγονός ότι ως επί το πλείστον τα μετρητά είναι σε άτοκες καταθέσεις… Κάτι το οποίο πιστοποιείται μέσα από την οικονομική κατάσταση της «Καράτζη», που αναμφίβολα κινείται προς την κατεύθυνση της ενισχυμένης διαφάνειας προς τους μετόχους μειοψηφίας. Τουλάχιστον σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Για το οποίο η εταιρεία λέει ευθαρσώς που βρίσκονται τα διαθέσιμά της σε μετρητά. Σε αντίθεση με αρκετές άλλες, που προσφεύγουν σε μια όχι και τόσο ξεκάθαρη ενημέρωση.
Η Ελβετία δεν τωρινή, αλλά αποτελεί μια διαχρονική επιλογή της «Καράτζη». Ενός επιχειρηματικού ομίλου που δραστηριοποιείται με επιτυχία στη βιομηχανία ( πλαστικά και ελαστικά δίχτυα για ευρύτατες χρήσεις) στον Τουρισμό (με τα 5άστερα ξενοδοχεία NANA Beatch και NANA prinsess που βρίσκονται στη Χερσόνησο, Ηρακλείου Κρήτης) όπως επίσης και στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της θυγατρικής ΚΕΝ. Είναι ενδεικτικό ότι και στα 10 τελευταία χρόνια της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, η εταιρεία παράγει συνεχώς κέρδη τα οποία φτάνουν αθροιστικά στα 66 εκατ. ευρώ καθαρά. Έχοντας ενισχύσει σημαντικά και την εξωστρέφειά της, καθώς πέρσι το 53,6% του κύκλου εργασιών (τα 97,8 από τα 182,6 εκατ. ευρώ του τζίρου) προήλθε από το εξωτερικό.
Πότε «μετακόμισαν» τα διαθέσιμα
Αν η κλεψύδρα του χρόνου κάνει αντιστροφή και γυρίσει πίσω στο 2009, όταν και η Ελλάδα έμπαινε στο μακρύ τούνελ της ύφεσης, θα βρει μεν την εταιρεία «Καράτζη» με κέρδη στην ετήσια χρήση της, αλλά με ένα μάλλον μικρό ταμείο. Στα 3 εκατ. ευρώ ήταν τότε τα ταμειακά της διαθέσιμα. Τη χρονιά εκείνη, ο Ανδρέας Καράτζης πήρε στα χέρια του το νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου , που μέχρι τότε κατείχε ο πατέρας του Μιλτιάδης. Ιδρυτής της εταιρείας, που παρέμεινε στη θέση του Προέδρου. Η κατά δύο χρόνια μικρότερη αδελφή του Ανδρέα, η Μαρία Καράτζη, ανέλαβε Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος.
Ένα χρόνο μετά, και καθώς η εταιρική κερδοφορία συνεχίστηκε, η στάθμη των μετρητών ανέβηκε στα επίπεδα των 7 εκατ. ευρώ. Όμως η κομβική χρονιά ήταν αυτή του 2012, με την έννοια ότι τα ταμειακά διαθέσιμα για την «Καράτζη» έκαναν άλμα και ανέβηκαν στα 19 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένα προφανώς και από την πώληση της θυγατρικής του ομίλου στο Κάνσας των ΗΠΑ, από την οποία προέκυψαν έσοδα 8,9 εκατ. ευρώ.
Εκείνη τη χρονιά και ενώ στήθηκαν δύο φορές οι κάλπες των εθνικών εκλογών, η χώρα έμαθε για πρώτη φορά τον όρο Grexit, αντικρίζοντας κατάματα την εφιαλτική εκδοχή της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Στον απόηχο όλων τούτων, οι μαζικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και η μεταφορά ενός σημαντικού τμήματος από αυτές στο εξωτερικό, φαντάζουν ως φυσικό επακόλουθο.
Στο τέλος του ταραγμένου 2012, η «Kαράτζη» βρέθηκε για πρώτη φορά να έχει καταθέσεις σε τράπεζες της Eλβετίας. Ύψους 16,3 εκατ. ευρώ. Καταγεγραμμένο μάλιστα και στις οικονομικές της καταστάσεις, καθώς είναι απολύτως νόμιμο να διαχειρίζεται μια εταιρία όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο, το που θα έχει τα μετρητά της. Για οποιουσδήποτε λόγους.
Σταθερή επιλογή η Ελβετία
Η ενίσχυση της καταθετικής βάσης στην Ελβετία συνεχίστηκε και στα επόμενα χρόνια. Τον Αύγουστο του 2015 ο Μιλτιάδης Καράτζης έφυγε από τη ζωή. Ο γιός του Ανδρέας ανέλαβε μαζί με τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και εκείνη του Προέδρου της εταιρείας. Η κόρη του Μαρία πήρε κι εκείνη θέση Διευθύνουσας Συμβούλου, με τη Διοικητική ιεραρχία να
παραμένει ίδια έως σήμερα.
Το 2016, τα εταιρικά , καταθετικά αποθέματα στην Ελβετία είχαν διαμορφωθεί στα 18,8 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από έναν χρόνο εκτοξεύτηκαν στα 35,1 εκατ. ευρώ. Υποβοηθούμενα προφανώς από την πώληση θυγατρικής εταιρείας, κάτοχο οικοπέδου στις ακτές της Ιεράπετρας, που εκχωρήθηκε στη γερμανική TUI και απέφερε έσοδα 10,8 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη της περσινής χρονιάς και για λογαριασμό της εταιρείας «Καράτζη» εξακολουθούσαν να υπάρχουν 35,1 εκατ. ευρώ στην Ελβετία και άλλα 4,7 εκατ. ευρώ σε ελληνικές τράπεζες.
Καταδεικνύοντας με τον πλέον παραστατικό τρόπο ότι οι επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου, ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτών, δεν θεωρούν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τον ασφαλή επαναπατρισμό κεφαλαίων στη χώρα.
Πέραν τούτων και αναφορικά με τα χρηματιστηριακά δεδομένα, η εταιρεία «Καράτζη» αποτιμάται τώρα στα 109,3 εκατ. ευρώ. Έχοντας ενισχυθεί κατά 18,2% στο τελευταίο εξάμηνο. Το 82,58% των μετοχών της εισηγμένης είναι στα χαρτοφυλάκια των Ανδρέα και Μαρίας Καράτζη με τον πρώτο να έχει του 44,14% και τη δεύτερη να κατέχει το υπόλοιπο 38,44%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όμιλος Καράτζη: Ενισχυμένος κύκλος εργασιών με μειωμένα κέρδη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο ξενοδοχείο από την TUI στην Κρήτη μετά το deal με Καράτζη
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δίκη Σταύρου Ψυχάρη και Alpha Bank: Τι υποστήριξαν οι επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδος στο δικαστήριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ