Περί τα 8.000 ακίνητα αναμένεται να αγοράσουν οι τράπεζες εντός του 2018 σε μια προσπάθεια να ανακόψουν μια νέα πτώση των τιμών στην αγορά των ακινήτων, που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί φέτος, ο αριθμός των οποίων, όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς ανέρχεται στις 10.000.

Η πρακτική αυτή αποσκοπεί στο να δώσει μήνυμα στην αγορά και δη στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ότι η περίοδος ασυλίας έχει τελειώσει, υποχρεώνοντάς τους να ρυθμίσουν την οφειλή τους για να σώσουν την ακίνητη περιουσία τους. Κυρίως όμως στοχεύει στην αποτροπή της κατάρρευσης των τιμών, που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις προβλέψεις, αλλά και στα κεφάλαια των τραπεζών ενόψει και των stress test που θα πραγματοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Φεβρουάριο.

Η πρόθεση των τραπεζών να αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί, ερμηνεύεται και από το γεγονός ότι τα σπίτια που θα βγουν στο σφυρί εντός του έτους είναι κυρίως ακίνητα φιλέτα, τα οποία θεωρούνται εμπορεύσιμα και εύκολο να πωληθούν όταν σταδιακά η οικονομία σταθεροποιηθεί και η αγορά των ακινήτων αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου.

Την ελληνική αγορά ακινήτων βολιδοσκοπούν ήδη μεγάλα funds με στόχο να δραστηριοποιηθούν στην τουριστική, αλλά και στην οικιστική ανάπτυξη, αγοράζοντας ακίνητα σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Τις κινήσεις των τραπεζών διευκολύνει και η απελευθέρωση των πωλήσεων στεγαστικών δανείων, που είναι πλέον δυνατή από το 2018. Η πώληση στεγαστικών δανείων θα λύσει τα χέρια των τραπεζών, επιτρέποντάς τους τη μεταβίβαση δανείων που έχουν ενέχυρα ακίνητα. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα επιτύχουν το στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απαλλάσσοντας τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που προσεγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το ΤΧΣ έβγαλε «κόκκινη κάρτα» σε ελληνική τράπεζα για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προβληματισμός για το αλαλούμ με τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για τους πλειστηριασμούς

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 40.000 πλειστηριασμούς κάθε χρόνο ζητούν οι θεσμοί