Θέμα ημερών, ίσως και ωρών, είναι η κατάθεση φακέλου των ξενοδόχων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ανοίγει επίσημα τη συζήτηση για τις επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων στον τουρισμό.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε στο mononews ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός, η καταγγελία αφορά σε παραπλανητικές διαφημίσεις από επιχειρήσεις που προωθούν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

1

Αιτία είναι ότι υπάρχουν καταλύματα που παρουσιάζονται ως ξενοδοχεία αλλά δεν καταγράφονται σε ως τέτοια, υποχρέωση των επαγγελματιών όμως είναι “να υπακούν στους νόμους της χώρας που διαλέγουν να δραστηριοποιηθούν και να υποδεικνύουν στους επισκέπτες περί τίνος καταλύματος πρόκειται” κάθε ακίνητο που προωθείται, όπως σημειώνει ο κ. Βασιλικός.

Δια στόματος του προέδρου του, το Επιμελητήριο διεκδικεί οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται κάθε είδους κατάλυμα να αναλαμβάνουν συγκεκριμένη ευθύνη, ενώ οι πληροφορίες θέλουν την καταγγελία να στρέφεται κατά συγκεκριμένων πλατφορμών εύρεσης ξενοδοχείου.

“Παράκαμψη” των πρωτοκόλλων από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

“Η συζήτηση δεν έχει ανοίξει δομημένα”, τονίζει ο κ. Βασιλικός, συγκρίνοντας τις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης με φαινόμενα που παρατηρούνται ήδη στην Ευρώπη, όπου κάτοικοι έχουν αποκλειστεί από ολόκληρες γειτονιές ακόμα και σε αστικά κέντρα, τα οποία καταλαμβάνουν ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος των ξενοδόχων δεν είναι να βάλουν φρένο στην οικονομία διαμοιρασμού, αλλά να αποσαφηνιστεί η γκρίζα ζώνη που επιτρέπει σε ιδιώτες, άλλα και σε ολόκληρα επιχειρηματικά σχήματα να εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης – που έχουν συσπειρωθεί σε σύνδεσμο – δραστηριοποιούνται ως εξής: συνάπτουν μισθωτήρια με ιδιοκτήτες ακινήτων με σκοπό την βραχυχρόνια υπεκμίσθωση τους.

Μελέτη της Grant Thornton ήθελε ήδη από το 2019 τα έσοδα της οικονομίας διαμοιρασμού να ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ, ποσό που προσέγγιζε το 10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης. Πρόκειται όμως για δραστηριότητα που δε συνοδεύεται από τις νόμιμες διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθούν οι ξενοδόχοι για το άνοιγμα μίας μονάδας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται πρωτόκολλα ασφαλείας, υγειονομίας, πυρόσβεσης και αγορανομίας που εξασφαλίζουν από τους αρμόδιους φορείς τα ξενοδοχεία.

Η προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι το πρώτο βήμα των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, αφού σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσουν κι άλλες νομικές διαδικασίες. Μάλιστα, ο Αλέξανδρος Βασιλικός βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για να συντονιστούν οι κινήσεις αντιμετώπισης αντίστοιχων πρακτικών.

Η περίπτωση του Radisson Red

Τις αντιδράσεις των ξενοδόχων έχει προκαλέσει και η περίπτωση της νέας επένδυσης της Radisson στην Αθήνα, όπου αναπτύσσει 94 διαμερίσματα με το μοντέλο των serviced apartments, σε ακίνητο Ισραηλινών στη Μητροπόλεως.

Όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, πρόκειται για μία κίνηση «αμφιβόλου αδειοδοτικής κατάστασης, στο οποίο διαφημίζονται και υπηρεσίες ξενοδοχείου όπως η ύπαρξη εστιατορίου και μπαρ”.

Η διαφορά ενός ξενοδοχείου με αυτού του τύπου τα διαμερίσματα είναι κατά τον ίδιο πως στα τελευταία «δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, φόρος διανομής, δεν απασχολείται ασφαλισμένο προσωπικό, δεν καταβάλλεται ο ίδιος ΕΝΦΙΑ με αυτόν που καταβάλλουν οι επαγγελματικοί χώροι, ενώ είναι μικρότερο και το ποσό των δημοτικών τελών σε σύγκριση με αυτό που αντιστοιχεί στους επαγγελματικούς χώρους» .

Διαβάστε επίσης

Τι ετοιμάζουν οι Ισραηλινοί της Brown στη Λεωφόρο Αθηνών

Μπλε Κέδρος: Στο κατώφλι του Χρηματιστηρίου η ΑΕΕΑΠ των αδελφών Ευμορφίδη