• Business

    Στην επόμενη πίστα στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις 1,2 δισ.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στην επόμενη πίστα στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις 1,2 δισ.


    Στα έσοδα των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον τουρισμό έως το 2030 φέρεται να ποντάρουν οι επενδυτές που ετοιμάζουν τις επόμενες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

    Πρόκειται για συμπέρασμα μελέτης του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, που προέβλεψε επίσης ότι αυτό το αποτέλεσμα (άνοδος 52% σε σχέση με το 2019) μπορεί να επιτευχθεί με εφικτούς μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής την περίοδο μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις και 4% για τις διανυκτερεύσεις.

    Ο προϋπολογισμός των στρατηγικών επενδύσεων στον τουρισμό που έχουν εγκριθεί από τη Διϋπουργική Επιτροπή από τα τέλη του 2021 μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 1,26 δισ., χωρίς να σε αυτά να υπολογίζονται τα projects που δεν προχωρούν με fast track διαδικασίες αδειοδότησης.

    Το «μικρό Ελληνικό» της Σαρωνίδας

    Η τελευταία επένδυση που ενέκρινε η Επιτροπή αφορά στο Saronida Olympos Golf Project της Vita Development, εταιρείας ανάπτυξης του Βασίλη Μουχτάρη που λειτουργεί εμπορικά πάρκα στην επαρχία. Η επένδυση, γνωστή και ως μικρό Ελληνικό λόγω του master plan της, υλοποιείται υλοποιείται σε έκταση 6.500 στρεμμάτων στη Σαρωνίδα, μέρος των οποίων είναι ιδιοκτησίες του οικοδομικού συνεταιρισμού «Η Υγεία» και έχει προϋπολογισμό 840 εκατ. ευρώ. Στο οικόπεδο που χωροθετείται κοντά στο Grand Resort Λαγονήσι σχεδιάζονται οικιστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, σχολεία, μαρίνα, γήπεδο γκολφ και χώροι αναψυχής, τουριστικός λιμένας καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων. Πρόκειται για ένα νέο αναβαθμισμένο και εξειδικευμένο τουριστικό προϊόν ολοκληρωμένης και πολυσύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, πλήρως ενσωματωμένης στο περιβάλλον, εναρμονισμένης στις αρχές της πράσινης λειτουργίας των επιχειρήσεων με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

    Επένδυση σε επώνυμο πεντάστερο με spa από τη Metaxas Group

    Στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης έχει περάσει το Cape Tholos του ομίλου Μεταξά στην Κρήτη, ένα έργο 126 εκατομμυρίων. Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα συγκροτείται από κεντρικό κτίριο, δύο εστιατόρια, spa που θα αποτελεί και την ειδική υποδομή του, γυμναστήριο, κοινόχρηστες πισίνες, 189 δωμάτια ξενοδοχείου, 136 κατοικίες διαφόρων μεγεθών και ελικοδρόμιο, ενώ η μαρίνα που θα κατασκευαστεί θα έχει δυναμικότητα 33 σκαφών.

    Θα είναι πεντάστερο, θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.044 κλίνες και θα λειτουργήσει με την συνεργασία διεθνώς επώνυμου hotel operator. Ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,045 και η προγραμματισμένη δόμηση είναι 47.000τ.μ., χωρίς τους βοηθητικούς χώρους και τις εγκαταστάσεις. Το spa που θα αποτελέσει το σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος θα περιλαμβάνει sauna, χαμάμ, αίθουσες massage, φυσιοθεραπευτές, οστεοπαθητικούς καθώς και εσωτερική πισίνα αναζωογόνησης.

    Ξεπαγώνει επένδυση που πήρε το πρώτο πράσινο φως το 2011

    Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται το Costa Nopia, στρατηγική επένδυση 303 εκατ. ευρώ στον Κίσσαμο, την οποία τρέχει ο κυπριακός όμιλος Leptos με παρουσία στο ελληνικό real estate και στον τουρισμό σε Ελλάδα και Κύπρο. Η ανάπτυξη θα γίνει σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1.130 στρεμμάτων, νοτιοανατολικά του κόλπου της Κισσάμου. Η ανάπτυξη τμήματος 390 στρεμμάτων της περιοχής είχε ήδη εγκριθεί από το 2011 η ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας από τους Κύπριους επενδυτές, έκταση που συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη επένδυση, ενώ η κατασκευή των εγκαταστάσεων της προτεινόμενης επένδυσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε βάθος 28ετίας. Σκοπός είναι να ενισχύσει τον τομέα παραθεριστικής κατοικίας που μπορεί να υπενοικιαστεί, για να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος.

    Η Leptos Group σχεδιάζει έναν «πρωτοποριακό προορισμό» που θα βάλει την Κίσσαμο στο διεθνή χάρτη ποιοτικού τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας. Το έργο περιλαμβάνει 13 γειτονιές με περίπου 830 κατοικίες και εμπορικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών, δύο ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων και 600 κλινών, ένα ιατρείο κι ένα φαρμακείο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών, ένα μικρό γκολφ (9 οπών par 3), Golf Club, εστιατόρια, μουσείο ελιάς, πλατείες και χώρους πρασίνου, δίκτυα πράσινων και παράκτιων διαδρομών και εγκαταστάσεις ερευνητικού & εκπαιδευτικού κέντρου στον πρωτογενή τομέα και καινοτόμων δράσεων καλλιεργειών. Ο μικρός λιμένας που σχεδιάζεται θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 100 τουριστικά σκάφη, ενώ κοντά στη μαρίνα θα λειτουργήσει το ένα από τα δύο ξενοδοχεία.

    Διαβάστε επίσης

    Κικίλιας για τουριστικές επενδύσεις: Έρχονται μεταρρυθμίσεις για χωροταξικό σχεδιασμό και αδειοδοτήσεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ