• Business

    Στην αγροδιατροφή οι επόμενες επενδύσεις της HIG Capital

    Δημήτρης Καλλιγέρης, COO Streem Global, Κωνσταντίνος Μπήτρος CEO Inventio Group και CEO Streem Global, Κωστής Σιδερής COO Inventio, Γιώργος Σταματίου CEO Ella Resorts


    Επενδυτικό ορίζοντα τουλάχιστον 5 επιπλέον ετών αποκτά το πρόγραμμα της HIG Capital, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2017 και τρέχει έργα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

    Όπως ανέφερε στο πλαίσιο παρουσίασης των σχεδίων του fund ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, επικεφαλής της Inventio, αποκλειστικός συνεργάτης της HIG στην Ελλάδα, η HIG μπορεί πλέον να θεωρείται στρατηγικός επενδυτής, ενώ από την πλευρά της η Inventio είναι πλέον σε θέση να αναλάβει και τη διαχείριση επενδύσεων τρίτων.

    Η τελευταία επικεντρώνεται στους δύο τομείς που έχει αναπτύξει η HIG στην Ελλάδα, σε τουριστικά έργα και logistics, ωστόσο η Inventio αναπτύσσει δύο νέες πλατφόρμες επενδύσεων στη χώρα – για λογαριασμό του fund – μία εκ των οποίων θα ασχολείται με τον κλάδο της αγροδιατροφής, με τον κ. Μπήτρο να σχολιάζει πως «μας αρέσουν οι πολυδιασπασμένες αγορές». Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης πως οι επενδύσεις στους δύο κλάδους όπου έχει παρουσία η HIG Capital προσφέρουν σήμερα αποδόσεις της τάξης του 15% έως 17%.

    Επίσης, στο ραντάρ της HIG είναι ο κλάδος των υποδομών, παρόλο που δεν έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση στην Ελλάδα, ενώ η διοίκηση της Inventio έχει λάβει το φάκελο για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής και προτίθεται να συμμετάσχει στη διαδικασία διαβούλευσης που τρέχει αυτή την περίοδο. Σημειωτέον ότι το ύψος των τρεχουσών επενδύσεων της HIG Capital
    στην Ελλάδα ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ.

    Ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο 1 δισ. θα λειτουργεί η Ella Resorts

    Τα ξενοδοχεία της Ella Resorts στη Ρόδο
    Τα ξενοδοχεία της Ella Resorts στη Ρόδο

    Το ήμισυ των επενδύσεων του αμερικανικού fund κατευθύνεται σε ξενοδοχειακά έργα, μεταξύ των οποίων ανακαινίσεις των μεγάλων μονάδων που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του.

    Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταματίου, CEO της Ella Resorts, διαχειριστρία των ξενοδοχείων ιδιοκτησίας της HIG, επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση στην υπόλοιπη Μεσόγειο, κατά
    προτεραιότητα σε Ισπανία και Ιταλία. Σήμερα, σε λειτουργία βρίσκονται πέντε ξενοδοχεία του ομίλου σε Ρόδο και Κέρκυρα, ενώ το 2025 θα λειτουργήσουν επίσης πέντε μονάδες, καθώς τα Capo Di Corfu και Pelekas Monastery που εξαγοράστηκαν από την οικογένεια Δημητρίου θα βρίσκονται υπό ανακαίνιση.

    Την επόμενη σεζόν αναμένεται να λειτουργήσει με διπλάσια δυναμικότητα το Aldiana Club, το ξενοδοχείο που εξαγόρασε η HIG το 2023 και θα μετονομάσει σε Rocrita, όνομα εμπνευσμένο από τον Ερωτόκριτο. Ως Alkyna – με αναφορά στο βασιλιά των Φαιάκων, εγγονό του Ποσειδώνα – θα λειτουργήσει επίσης το πρώην La Grotta Verde. Όπως τόνισε ο κ. Σταματίου, η επέκταση στη Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί ταυτόχρονα με το άνοιγμα του ξενοδοχείου στην Αλθέα, γνωστό ως «ξενοδοχείο της Χούντας», που απέκτησε η HIG από τη Eurobank. Ο προϋπολογισμός αυτού του project, που, πάντως εκτιμάται ότι θα ωριμάσει αδειοδοτικά σε ορίζοντα διετίας, θα ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα ξενοδοχεία της Ella Resorts στη Ρόδο
    Τα ξενοδοχεία της Ella Resorts στη Ρόδο

    Τα δύο ξενοδοχεία Helea και Elissa της HIG στη Ρόδο (πρώην ιδιοκτησίας της Aldemar) είναι τα Ρόδος το πρώτο έργο που ανέλαβε ως διαχειριστρια η Ella Resorts. Το συνολικό κόστος ανακαίνισης ξεπέρασε τα 45 εκατομμύρια και η αναβάθμιση αποπερατώθηκε σε 8 μήνες. Πλέον, το συγκρότημα διαθέτει 835 δωμάτια σε έκταση 110 στρεμμάτων, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία πιστοποίησης κατά BREEAM in Use.

    Δεδομένου ότι η εξαγορά νέων μονάδων από τη HIG προϋποθέτει την εγγύτητα σε αεροδρόμιο και τη δυναμικότητα τουλάχιστον 200 δωματίων, η Inventio εξετάζει και την αγορά γης για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων, μεταξύ άλλων και στη Χαλκιδική.

    Ο στόχος για την Ella Resorts είναι η διαχείριση 10.000 δωματίων – έως 6.000 στην Ελλάδα – σε οριζόντια τριετίας. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, πέρσι κινήθηκαν στα επίπεδα των 55 εκατομμυρίων ευρώ, όπου θα φτάσουν και το 2024.

    Τα ξενοδοχεία της Ella Resorts στη Ρόδο
    Τα ξενοδοχεία της Ella Resorts στη Ρόδο

    Εκτιμάται πως μετά τις ανακαινισεις, το τουριστικό χαρτοφυλάκιο θα έχει αξία 1 δισ., «ωστόσο οι αποτιμήσεις δυσκολεύουν λόγω των επιτοκίων και των συνθηκών στο real estate». Λόγος έγινε από τα στελέχη και για τη δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού και αναφέρθηκε πως σε αυτό το πλαίσιο η Ella Resorts συνεργάζεται με το IST College, ώστε όταν ανοίξει το ξενοδοχείο στην Αλθέα να περιλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του τουριστική σχολή.

    Ξεκινά το 2025 η μετατροπή της Ελληνικής Χαλυβουργίας σε κέντρο logistics

    Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η ενοποίηση των εταιρειών logistics στις οποίες η HIG Capital έχει αποκτήσει μετοχικό κεφάλαιο. Η Streem Global, επενδυτική πλατ:φόρμα της HIG Capital για τα logistics, έχει ήδη επεκταθεί σε Σερβία και Ουγγαρία, ενώ έχει παρουσία σε 9 χώρες και απασχολεί συνολικά 2.500 άτομα. Ο τζίρος απο τον κλάδο φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ και η Streem ελέγχει το 18% της ελληνικής αγοράς, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Καλλιγέρης, COO της Streem Global. «Σήμερα, οι εταιρείες στρέφονται στην αποθεματοποιηση φορτίων ανά τον κόσμο κι αυτό δημιουργεί την ανάγκη δημιουργίας ενός διαδρόμου στην κεντρική Ευρώπη. Ο στόχος μας είναι να συνδέσουμε διαδρόμους και να δημιουργήσουμε λεωφόρους διακίνησης προϊόντων», πρόσθεσε. Η λειτουργική, οικονομική και διοικητική καθετοποίηση θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και θα καταλήξει στη δημιουργία μιας νέας εταιρικής οντότητας «που θα αναδείξει την Ελλάδα ως στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης, ενός διαμετακομιστικού κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας».

    Αναφορικά με την επένδυση για τη μετατροπή του πρώην εργοστασίου της Ελληνικής Χαλυβουργίας σε κέντρο logistics, αυτή βρίσκεται σε αδειοδοτικη φάση και θα ξεκινήσει η κατασκευή στις αρχές του 2025, με τον κ. Μπήτρο να σχολιάζει πως«είναι πολύπλοκες και αλληλοσυγκρουόμενες οι αδειοδοτικές διαδικασίες στην Ελλάδα».

    Διαβάστε επίσης:

    Ζαχαράκη: Η κυβέρνηση ανήγαγε την απόλυτη ισοτιμία των ατόμων με αναπηρία σε ύψιστης προτεραιότητας δημόσια πολιτική

    Το Ζαγόρι, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

    Κασσελάκης: Επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό του Αλ Άΐντα



    ΣΧΟΛΙΑ