• Business

    Ozempic, Wegovy και Zepbound: Στη Wall Street όλοι ποντάρουν στη μάχη κατά της παχυσαρκίας – Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk, David A. Ricks, CEO Eli Lilly


    Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν συνειδητοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι ο μόνος λόγος για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι να ασχοληθούν με την παχυσαρκία.

    Η εκρηκτική επιτυχία που είχαν φάρμακα όπως το Ozempic, Wegovy και Zepbound έχει εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών που τα παράγουν, Novo Nordisk και Eli Lilly, με πολλές φαρμακοβιομηχανίες να παλεύουν να κλέψουν ένα μερίδιο αυτής της επιτυχίας.

    Πιέσεις στις φαρμακοβιομηχανίες

    Όσοι έχουν επενδύσει στη μάχη κατά της παχυσαρκίας με τα «θαυματουργά» GLP-1 φάρμακα που έχουν πετύχει δραστική απώλεια και –κυρίως- είναι το αγαπημένο σκεύασμα των celebrities, από την Όπρα Γουίνφρεϊ μέχρι τον Έλον Μασκ, έχουν κάνει περιουσίες.

    Εταιρείες όπως η Bristol-Myers Squibb, η Pfizer, η Johnson & Johnson και η Merck δέχονται πλέον έντονες πιέσεις στις προοπτικές ανάπτυξής τους, καθώς λήγουν οι πατέντες για τα φάρμακα κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας σε λίγα χρόνια  και παράλληλα οι ΗΠΑ κάνουν εκστρατεία για να μειώσουν τις τιμές σε αυτά τα φάρμακα, με το Ozempic να στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ το μήνα σε έναν ασθενή.

    Άλλες εταιρείες όπως η Roche, η AstraZeneca, η Amgen, η Pfizer και η Regeneron Pharmaceuticals αναπτύσσουν δικά τους φάρμακα, ρίχνοντας εκατομμύρια στην έρευνα και την παραγωγή.

    Ακόμη και η Merck δήλωσε σε ένα συνέδριο της Goldman Sachs πρόσφατα ότι η εταιρεία εξετάζει ευκαιρίες για ένα χάπι που θα προσφέρει απώλεια βάρους, καθώς μέχρι στιγμής όλα τα σκευάσματα είναι ενέσιμα.

    Η κούρσα των εταιρειών

    Προς το παρόν, όμως, η αγορά βασίζεται αποκλειστικά στις δύο εταιρείες, που δημιούργησαν αυτή τη νέα τάση, η οποία έχει κάνει τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η αξία της θα εκτοξευτεί από 80 έως και 150 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.

    Πολλοί αναλυτές πάντως, σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι τα οφέλη από την αγορά κατά της παχυσαρκίας θα είναι πολλά στο άμεσο μέλλον, οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου αυτή τη στιγμή βγάζουν τα κέρδη τους από τις θεραπείες για τον καρκίνο.

    Υπάρχουν περισσότερα από 100 προγράμματα ανάπτυξης φαρμάκων κατά παχυσαρκίας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, σύμφωνα με τον αναλυτή της Jefferies, Roger Song. Σίγουρα κάποιες μικρές εταιρείες βιοτεχνολογίας με φάρμακα για την παχυσαρκία υπό ανάπτυξη θα εξαγοραστούν από τιτάνες όπως η Merck ή η Pfizer και τελικά θα καταφέρουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

    Αλλά υπάρχει κίνδυνος για πολλές από αυτές τις εταιρείες να διαφημίσουν κάτι, χωρίς τελικά αυτό να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις –κυρίως των επενδυτών-. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Pfizer με το danuglipron, το πολυδιαφημισμένο χάπι παχυσαρκίας, το οποίο όμως δεν κατάφερε ακόμα να πάει στο επόμενο στάδιο μελετών.

    Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, δεν θα είναι το μοναδικό παράδειγμα που θα δούμε τα επόμενα χρόνια, καθώς η κούρσα για την μάχη κατά της παχυσαρκίας θα γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και με περισσότερους παίκτες.

    Διαβάστε επίσης:

    «Καμπανάκι» από τoν ΠΟΥ: Προσοχή σε πλαστά φάρμακα Ozempic – Πού κυκλοφορούν

    Ozempic: Πώς το θαυματουργό φάρμακο αύξησε τις πωλήσεις στα ρούχα

    Wegovy κατά της παχυσαρκίας: Πολύ ακριβό γι’ αυτά που προσφέρει λένε Δανοί ειδικοί



    ΣΧΟΛΙΑ