Έτοιμο να λειτουργήσει είναι το νέο FSU στη Ρεβυθούσα, η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης (FSU) LNG που ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού του ελληνικού ενεργειακού συστήματος. Σήμερα επισκέπτεται τη Ρεβυθούσα για να επιθεωρήσει το νέο FSU ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο του ελέγχου ετοιμότητας των υποδομών της χώρας να παρέχουν ασφάλεια εφοδιασμού στην περίπτωση διακοπής των ρωσικών εισαγωγών.

Με τη νέα προσθήκη θα αυξηθεί κατά περίπου 70% η δυναμικότητα των τριών αποθηκευτικών χώρων του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας που σήμερα φτάνει τις 225 χιλιάδες κυβικά μέτρα, στα 375 χιλιάδες κυβικά μέτρα και έτσι αυξάνεται σημαντικά και η δυνατότητα για εισαγωγές φορτίων LNG στο ελληνικό σύστημα.

1

Σημειώνεται ότι ο ρόλος της Ρεβυθούσας είναι κρίσιμος,   σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου, καθώς πλέον δίνει τη δυνατότητα για αυξημένες εισαγωγές φορτίων LNG από τις οποίες και εξαρτάται η επάρκεια προμήθειας για το ελληνικό σύστημα.  Δίνει τη δυνατότητα, όταν υπάρξει ανάγκη,  να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία μεταφοράς LNG, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, στην περίπτωση εκτάκτων συνθηκών.

ΔΕΣΦΑ: Η συνεισφορά της Ρεβυθούσας

Σύμφωνα με τα σενάρια  που παρουσίασε πρόσφατα ο ΔΕΣΦΑ,σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου,  θα έχουμε ένα έλλειμμα της τάξεως των 50 Twh, στο ελληνικό σύστημα. Όπως εξήγησε ο Νίκος Κάτσης, Διευθυντής Διαχείρισης Υποδομών του ΔΕΣΦΑ πρόσφατα στη Βουλή, η αύξηση των φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα θα μπορούσε να μειώσει το έλλειμμα στο σύστημα από τις 50 Twh στις 12 Twh, με επιπλέον φορτία 38Twh.

δεσφα: Σενάριο (stress test) διακοπής τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου από τη Ρωσία

Ειδικότερα, είχε πει: “Με το Σιδηρόκαστρο κλειστό, θα έχουμε 10.000 MWh, ένα περίπου εκατομμύριο κυβικά την ημέρα από τους Κήπους που είναι το σημείο διασύνδεσης του ελληνικού και του τουρκικού δικτύο και στην Νέα Μεσημβρία  που διασυνδέει το ελληνικό σύστημα με τον αγωγό TAP,  30.000 MWh την ημέρα. To μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης στη χώρα θα το καλύψουμε από τη Ρεβυθούσα η οποία εκτιμούμε στο σενάριό μας, ότι θα δίνει 220.000 MWh την ημέρα, περίπου 20 εκατομμύρια, 19,5 για την ακρίβεια και αυτό, θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς. Με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτες και 65.000 εξαγωγές στη Βουλγαρία δημιουργείται ένα έλλειμμα της τάξεως των 50 Twh. Αν αυτό μοιραστεί με τη Βουλγαρία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι για την Ελλάδα θα είχαμε ένα έλλειμμα της τάξης των 26 Twh, ενώ για τη Βουλγαρία 24 Twh με την παραδοχή για να υπολογίσουμε αυτό το έλλειμμα ότι πρώτα θα πηγαίναμε να εξυπηρετήσουμε την ελληνική αγορά και εφόσον περίσσευε το αέριο θα πηγαίναμε να εξυπηρετήσουμε και τη βουλγαρική” είχε πει ο κ. Κάτσης.

Πολύ βασική παράμετρος, όπως τόνισε στη μείωση του ελλείμματος είναι η Ρεβυθούσα. ” Μπορεί να έρθουν και επιπλέον καράβια στη Ρεβυθούσα, έτσι ώστε να φέρουν περισσότερες εκφορτώσεις, καθώς αν είναι πολύ μεγάλη ζήτηση, θα έχουμε πολύ γρήγορη απομείωση των αποθεμάτων στις τρεις δεξαμενές που έχει η Ρεβυθούσα και συνεπώς θα πρέπει να έρχονται καράβια, έτσι ώστε να συνέχεια να φέρνουν ποσότητα για να μη σταματάει η παραγωγή στη Ρεβυθούσα, ώστε να αεριοποιεί το LNG και να το στέλνει στο σύστημα μεταφοράς. Ιδανικά, θα μπορούσαμε λοιπόν να εξοικονομήσουμε με αυτόν τον τρόπο με τα επιπλέον φορτία 38Twh. Αυτό σημαίνει ότι θα φέρναμε ένα καράβι στη Ρεβυθούσα περίπου ανά τρεις μέρες. Τον Ιούνιο του 2022 έγινε πραγματικά αυτό, όλο τον Ιούνιο φέραμε 11 φορτία, άρα ήταν και λιγότερο από τρεις μέρες που ήταν πάρα πολύ πυκνό ως πρόγραμμα. Παρ όλα αυτά τότε θα πηγαίναμε από τις 50 Twh που είναι το έλλειμμα στις 12Twh.

Επάρκεια εφοδιασμού: Η Ρεβυθούσα είναι στρατηγική 1 της ΡΑΕ

Σύμφωνα με το Προληπτικό Σχέδιο της ΡΑΕ, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες, οι δράσεις της για την ασφάλεια εφοδιασμού διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες, σε τέσσερις στρατηγικές.

Η στρατηγική 1 αφορά τη μεγιστοποίησης χρησιμοποίησης υφιστάμενων υποδομών και στο πλαίσιο αυτής της  στρατηγικής, προχώρησε η αύξηση δυναμικότητας και επαναεροποίησης στη Ρεβυθούσα- αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, σε 225.000 μεγαβατώρες την ημέρα από 202.000. Το δεύτερο μέτρο  είναι η προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG- FSU-  που είναι στη Ρεβυθούσα.

Επίσης, αυτή τη στιγμή υπό διαβούλευση είναι δύο σενάρια αποθήκευσης φυσικού αερίου, και μένει να διευκρινιστεί ποιος θα έχει την ευθύνη οι εταιρείες προμήθειας, η ηλεκτροπαραγωγή ή ο διαχειριστής.