Το αφεντικό και τρία υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, της οποίας το σιρόπι για τον βήχα συνδέθηκε με τον θάνατο περισσότερων από 200 παιδιών, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 1 δισεκατομμυρίου ρουπίων Ινδονησίας (63.056 $, 51.786 £).

1

Η ινδονησιακή εταιρεία Afi Farma κατηγορήθηκε ότι παρήγαγε σιρόπια για τον βήχα που περιείχαν υπερβολικές ποσότητες τοξικών ουσιών.

Ο δικηγόρος της εταιρείας είπε ότι αρνούνται την κατηγορία και η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.

Οι εισαγγελείς ζητούσαν ποινή φυλάκισης έως και εννέα ετών για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Afi Farma, Arief Prasetya Harahap, και επτά χρόνια έκαστος για τους άλλους κατηγορούμενους.

Ο εισαγγελέας είπε ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022 η εταιρεία έλαβε δύο παρτίδες προπυλενογλυκόλης, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή σιροπιού για τον βήχα.

Αυτές οι παρτίδες περιείχαν 96% έως 99% αιθυλενογλυκόλη, είπε ο εισαγγελέας. Και οι δύο ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα σε διαλύτες. Ενώ, η προπυλενογλυκόλη είναι μη τοξική και χρησιμοποιείται ευρέως σε φάρμακα, καλλυντικά και τρόφιμα, η αιθυλενογλυκόλη είναι τοξική και χρησιμοποιείται σε χρώματα, στυλό και υγρά φρένων.

Η εταιρεία δεν δοκίμασε τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν στο σιρόπι για τον βήχα και αντ’ αυτού βασίστηκε σε πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας από τον προμηθευτή της, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ο δικηγόρος της Afi Farma, Samsul Hidayat, είπε στο BBC ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδονησίας δεν απαιτεί από τους κατασκευαστές φαρμάκων να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους των συστατικών.

Ο δικαστής στο Περιφερειακό Δικαστήριο Kediri, Ανατολική Ιάβα, έκρινε τους τέσσερις κατηγορούμενους ένοχους για σκόπιμη παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων που δεν πληρούσαν τα πρότυπα ασφαλείας.

Η υπόθεση έρχεται σε μια στιγμή όπου αυξάνονται οι προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για να ενισχυθεί η εποπτεία των αλυσίδων εφοδιασμού φαρμάκων μετά τις δηλητηριάσεις.

Από το 2022, περισσότερα από 200 παιδιά στην Ινδονησία, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κάτω των πέντε ετών, έχουν πεθάνει από οξεία νεφρική βλάβη που συνδέεται με μολυσμένο σιρόπι για τον βήχα. Περίπου 100 θάνατοι έχουν αναφερθεί στην Γκάμπια και το Ουζμπεκιστάν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε προειδοποιήσεις σχετικά με έξι σιρόπια για τον βήχα που παρασκευάζονται στην Ινδία και την Ινδονησία.

Διαβάστε επίσης:

Μύρων Τσατσάκης: Το story του άγνωστου εφοπλιστή -με περιουσία 195 εκατ. δολάρια- που συζητούν όλοι

Γιατί οι πλούσιοι της Σιγκαπούρης είναι οι πιο δυστυχισμένοι στην Ασία