ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με έδρα στην Κωνσταντινούπολη, η D-Marin διαθέτει χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων ή συμφωνιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης τουριστικών λιμένων και λιμένων θαλάσσιων σκαφών αναψυχής στην Κροατία, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, την Τουρκία και τα ΗΑΕ.
Στην Ελλάδα είχε μέχρι τώρα μεταξύ άλλων και το 50% της εταιρείας διαχείρισης της μαρίνας του Φλοίσβου με εταίρο τη Lamda Development. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) απέκτησε ποσοστό 25% στην D-Marin τον Μάιο του 2018.
To CVC απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin στις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας.
Ολες οι μαρίνες στην Τουρκία (Turgutreis, Didim και Göcek) θα παραμείνουν υπό την κυριότητα του ομίλου Dogus ενώ θα τις διαχειρίζεται η D-Marin.
Ο Istvan Szoke, διευθύνων σύμβουλος της CVC Capital Partners, δήλωσε ότι «με όχημα το παγκόσμιο δίκτυο και την εμπειρία της CVC σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια κορυφαία εταιρεία εκμετάλλευσης μαρινών παγκοσμίως μέσω της οργανικής ανάπτυξης αλλά και μέσω εξαγορών».
Από την πλευρά του ο Burak Baykan, διευθύνων σύμβουλος της D-Marin, σημείωσε πως «είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε εξασφαλίσει την υποστήριξη της CVC, ενός κορυφαίου παγκόσμιου επενδυτή, για να επεκτείνουμε την D-Marin διεθνώς και να μεταφέρουμε την εταιρεία στο επόμενο επίπεδο».
Ο όμιλος Dogus είναι γνωστός στη χώρα μας τόσο από τη συμμετοχή του (33%) σε επενδυτικό σχήμα των μετόχων του Αστέρα Βουλιαγμένης, όσο και από τη μέχρι πρότινος συμμετοχή του στην ιδιοκτησία του ξενοδοχείου Hilton. Ο όμιλος Dogus από τον οποίο εξαγόρασε η CVC την D. Marin, στο πλαίσιο συμφωνίας με τον όμιλο Κυριακούλη, είχε αποκτήσει στις αρχές του 2013 πλειοψηφική συμμετοχή στις μαρίνες Κέρκυρας, Λευκάδας και Ζέας, ενώ είχε προηγηθεί η απόκτηση μεριδίου και στη μαρίνα Φλοίσβου κατόπιν έτερης συμφωνίας με την Lamda Development.
Από την επένδυση φαίνεται ότι το CVC Capital Partners, βρίσκεται σε επαγρύπνηση για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που γεννά η συγκυρία, όπου σημαντικά assets βρίσκονται προς πώληση, ειδικά σε κλάδους που υπόσχονται ανάπτυξη άμεσα.
Το CVC Capital Partners θεωρείται από τα μεγαλύτερα private equity fund με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 82,5 δισ. δολ., με σημαντική παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ και στην Ασία. Το CVC Capital Partners διατηρεί συμμετοχές στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, μεταξύ των οποίων σε δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη Βρετανία και στη Γαλλία.
Στην Ελλάδα, διαθέτει την Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην ΙΑΣΩ General και το θεραπευτήριο Υγεία. Επίσης, είναι στις δύο υποψήφιες μαζί με την Fosun για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, εφόσον τελικά η μητρική τράπεζα προχωρήσει στην πώληση.
Το CVC ξεκίνησε την πορεία του στην ελληνική αγορά Υγείας το 2017 και για να αποκτήσει τις κλινικές Metropolitan και Ιασώ General έχει δαπανήσει περί τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ανέλαβε το δανεισμό των παραπάνω μονάδων, που ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ. Επίσης, για τον όμιλο Υγεία, το CVC πλήρωσε συνολικά 204,4 ευρώ, και ανέλαβε καθαρό δανεισμό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!