Ο Steve Ballmer έχει μια ανορθόδοξη επενδυτική προσέγγιση.

Η περιουσία του πρώην CEO της Microsoft ανέρχεται σε 151 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, γεγονός που τον καθιστά τον ένατο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Ξεπερνώντας τον διάσημο μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett με διαφορά σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

1

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Wall Street Journal, ο Ballmer δήλωσε ότι η επενδυτική του στρατηγική επηρεάζεται εν μέρει από τον Buffett. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Ballmer διατηρεί πάνω από το 80% του χαρτοφυλακίου του σε μετοχές της Microsoft. Το υπόλοιπο είναι τοποθετημένο σε αμοιβαία κεφάλαια που βασίζονται σε δείκτη. Ο Ballmer αρνήθηκε να πει πόσο μεγάλο είναι το μερίδιό του στη Microsoft.

«Η Microsoft έχει ξεπεράσει σχεδόν κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσα να έχω στην κατοχή μου», δήλωσε ο επιχειρηματίας στην Journal.

Η επενδυτική στρατηγική του Ballmer έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική επενδυτική πολιτική, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι μειώνουν τον κίνδυνο με την διασπορά των κεφαλαίων τους σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναφέρει το Business Insider, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο συνήθως κινούνται πέρα από τις μετοχές και τα ομόλογα και επενδύουν σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, όπως ιδιωτικά κεφάλαια και ακίνητα. Ο Ballmer δήλωσε ότι «ως επί το πλείστο αποχωρεί από τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια».

Σίγουρα, ο Ballmer δεν πήγαινε πάντα ενάντια στη γενική τάση.

Ο 68χρονος δισεκατομμυριούχος προσπάθησε κατά το παρελθόν να πραγματοποιήσει κινήσεις διασποράς κινδύνου, αλλά δήλωσε ότι δυσκολευόταν να βρει διαχειριστές κεφαλαίων που να κερδίζουν σταθερά την αγορά.

«Η μόνη μετοχή που πραγματικά μελετώ ακόμα είναι η Microsoft, επειδή αυτή εξακολουθεί να είναι σε συντριπτικό βαθμί, το Νο 1 πράγμα που κατέχω», δήλωσε ο Balmer στην εφημερίδα.

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Microsoft το 1980 και διαδέχθηκε τον ιδρυτή της εταιρείας Bill Gates στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2000.

Σύμφωνα με τα αρχεία, ο Ballmer κατείχε 333 εκατομμύρια μετοχές, ή ποσοστό 4%, του τεχνολογικού κολοσσού όταν αποχώρησε από τη θέση του CEO το 2014.

Η μετοχή της Microsoft έχει καταγράψει κέρδη 16,1% φέτος. Και βρίσκεται μπροστά στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης με τεράστιες επενδύσεις σε startups όπως η OpenAI του Sam Altman και η γαλλική Mistral AI.

Τον Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, δήλωσε σε μια κλήση για τα κέρδη, ότι η επιχείρηση AI της εταιρείας είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα το επόμενο τρίμηνο.

Πάντως, ο Ballmer αποδίδει τα τεράστια κέρδη που εξασφάλισε από την μετοχής της Microsoft στην τύχη.

«Ξεχάστε την τιμή της μετοχής. Είχα τύχη, ουσιαστικά, στο να καταφέρω να ακούσω τους σωστούς ανθρώπους», δήλωσε ο Ballmer στην Wall Street Journal.

«Αλλά είχα επίσης τύχη όσον αφορά την αφοσίωσή μου στην εταιρεία και το ότι δεν ήθελα να προχωρήσω σε πωλήσεις ως επικεφαλής της επιχείρησης. Αποδείχτηκε ότι ήταν και μια σπουδαία επένδυση», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Honda: Εκτίναξη της μετοχής κατά 17% μετά την ανακοίνωση επαναγοράς μετοχών ύψους 7 δισ. δολ.

Ανάπτυξη με κόστος για το Pet City- Οι τόκοι «έκαψαν» τα κέρδη

Elon Musk: Στο στόχαστρό του η «παράλογα υπερστελεχομένη» FED