Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Stellantis: Μειώθηκαν κατά το ήμισυ τα κέρδη α΄ εξαμήνου

Carlos Tavares, CEO Stellantis

Carlos Tavares, CEO Stellantis

Mειώθηκαν κατακόρυφα τους πρώτους έξι μήνες του έτους τα κέρδη της Stellantis, σηματοδοτώντας μία ολοένα και πιο ζοφερή προοπτική για την αυτοκινητοβιομηχανία, μετά τη μαζική πτώση των πωλήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Συνολικά, τα καθαρά έσοδα της αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκαν κατά 48% στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ το α’ εξάμηνο, χάνοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που ήταν για 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα αποτελέσματα, τα οποία οδήγησαν τη μετοχή σε πτώση έως και 13%, ακολουθούν τις απογοητευτικές αναφορές αυτή την εβδομάδα από τη Ford και την Tesla, που οδήγησαν επίσης τις μετοχές τους σε βουτιά.

Ακόμη και η Renault, η οποία σημείωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη, είδε τη μετοχή της να βουλιάζει σχεδόν 10%, καθώς επιδεινώθηκε το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα.

Σημειώνεται ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια αποδυνάμωση της ζήτησης, ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματα, την ώρα που εντείνεται ο ανταγωνισμός στην Ασία και την Ευρώπη από τις κινεζικές ανταγωνίστριες εταιρείες.

Ειδικά για την Stellantis, τα προβλήματα αυξήθηκαν στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία έχει υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, ενώ τα κέρδη επιβαρύνθηκαν περαιτέρω μετά από ένα μπαράζ αποχωρήσεων στελεχών, αλλά και διάφορα ζητήματα ποιότητας.

Με τις αποστολές στη Βόρεια Αμερική να μειώνονται κατά 18%, η Stellantis αποφάσισε να επαναφέρει ορισμένα μοντέλα που είχε αποσύρει από την αγορά των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Dodge Charger, για να κερδίσει ξανά μερικούς πελάτες, σύμφωνα με δήλωση της Chief Financial Officer, Natalie Knight.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι επίσης πιθανό να μειώσει τις τιμές, ειδικά καθώς εισάγει νέα προϊόντα, πρόσθεσε η Knight.

Η Βόρεια Αμερική «είναι η αγορά που χρειάζεται την περισσότερη δουλειά και όπου είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα αρνητικά αποτελέσματα προσθέτουν πίεση στον διευθύνοντα σύμβουλο Carlos Tavares, τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO μεταξύ των παραδοσιακών κατασκευαστών αυτοκινήτων, ο οποίος καλείται τώρα να αντιστρέψει τη μείωση του μεριδίου αγοράς σε πολλές χώρες.

Ο ίδιος έχει ήδη περικόψει σημαντικά τα κόστη, με 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον εξοικονόμηση πόρων για το β’ εξάμηνο του έτους.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να μειώσει περαιτέρω το κόστος εργασίας, αναμένοντας μείωση κατά 25% στα έξοδα εφοδιαστικής κατά το β’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Knight.

Διαβάστε επίσης: 

Tesla: Πτώση στη μετοχή μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου – Ο Μασκ κάνει δημοσκόπηση

Aston Martin: Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για πανάκριβα supercars – Μειωμένα έσοδα, άλμα η μετοχή

Porsche: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για τα ετήσια έσοδα – «Θύμα» μιας… πλημμύρας