• Business

    Stellantis: Γιατί επενδύει πάνω από $400 εκατ. σε τρία εργοστάσια των ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Carlos Tavares, CEO Stellantis

    Carlos Tavares, CEO Stellantis


    Να δαπανήσει 406 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη τριών υπαρχόντων εργοστασίων στο Μίσιγκαν σχεδιάζει η Stellantis, για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων ή εξαρτήματα μπαταριών, προκειμένου να προχωρήσει τελικά με την στρατηγική της εταιρείας, που αφορά την παραγωγή υβριδικών οχημάτων.

    Ο κολοσσός κατασκευαστής των Jeep, Ram και άλλων πασίγνωστων εμπορικών σημάτων, ανακοίνωσε σήμερα ότι κάνει ένα βήμα εμπρός προς την εκπλήρωση ορισμένων δεσμεύσεων που συμφώνησε σε μια νέα σύμβαση που επικυρώθηκε το περασμένο φθινόπωρο από το συνδικάτο United Auto Workers, μετά από μια απεργία έξι εβδομάδων.

    Η συγκεκριμένη ενέργεια, σύμφωνα με το AP, αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τα συνδικάτα, τα οποία υποστηρίζουν ότι η Stellants δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν θέλει να επενδύσει σε εργοστάσια των ΗΠΑ.

    Πρώτη η μονάδα στο Sterling Heights

    Όπως υποστηρίζει η Stellantis, το μεγαλύτερο ποσό της επένδυσης 235,5 εκατομμυρίων δολαρίων, θα τοποθετηθεί σε ένα εργοστάσιο στο Sterling Heights του Μίσιγκαν, βόρεια του Ντιτρόιτ, ώστε να μπορέσει να κατασκευάσει το φορτηγό Ram 1500 με μπαταρία, που θα τεθεί σε παραγωγή αργότερα φέτος.

    Το εργοστάσιο θα κατασκευάζει επίσης ένα ηλεκτρικό όχημα με γεννήτρια αερίου.

    Στο συμβόλαιο που διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο του 2028, η Stellantis συμφώνησε να επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιο στο Sterling Heights.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι θα επενδύσει περίπου 97,6 εκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιο Warren Truck, επίσης βόρεια του Ντιτρόιτ, ώστε να κατασκευάσει ηλεκτρικές εκδόσεις του μεγάλου SUV Jeep Wagoneer, ενός από τα τέσσερα Jeep EV που έχουν προγραμματιστεί να παραχθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

    Επίσης, η εταιρεία υποσχέθηκε ότι στο Warren Truck θα γίνουν επενδύσεις αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Επιπλέον, ένα εργοστάσιο κινητήρων στο Νταντί του Μίσιγκαν, νοτιοδυτικά του Ντιτρόιτ, θα λάβει πάνω από 73 εκατομμύρια δολάρια ώστε να μπορεί να συναρμολογήσει, να συγκολλήσει και να ελέγξει εξαρτήματα μπαταριών για μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα.

    Το εργοστάσιο του Νταντί θα λάβει 770 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη σύμβαση.

    Ωστόσο, δεν έχει δοθεί ημερομηνία για την επανεκκίνηση του εργοστασίου από την εταιρεία ή για το άνοιγμα ενός νέου εργοστασίου μπαταριών και μιας νέας αποθήκης ανταλλακτικών, τα οποία αποτελούν όρους της σύμβασης.

    Έτσι, διακυβεύονται  2.700 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το AP.

    Ωστόσο, ο CEO Carlos Tavares ευχαρίστησε τους εργαζομένους στο Sterling Heights για την κατασκευή του ηλεκτρικού Ram σε χρόνο ρεκόρ.

    «Με αυτές τις επενδύσεις που θα απογειώσουν τόσο την Jeep όσο και τη Ram, προσθέτουμε καινοτομίες στο κατασκευαστικό μας αποτύπωμα στο Μίτσιγκαν, για να στηρίξουμε απόλυτα τη ζήτηση των πελατών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Περικοπές βαρδιών και θέσεων εργασίας

    Υπενθυμίζεται ότι η Stellantis, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε κατάργηση 2.450 ωρομισθίων στο Warren.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι θα σταματήσει να κατασκευάζει το βασικό φορτηγό Ram 1500 Classic, μειώνοντας τις βάρδιες από δύο σε μία.

    Η εγκατάσταση απασχολεί συνολικά 3.700 μέλη του συνδικάτου της United Auto Workers.

    Διαβάστε επίσης: 

    Stellantis: Νέες περικοπές βαρδιών και θέσεων εργασίας στα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ

    Stellantis: Μειώθηκαν κατά το ήμισυ τα κέρδη α΄ εξαμήνου

    Stellantis: Ενισχύεται στις ευρωπαϊκές αγορές – Αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ