Ένα από τα deal που συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κάνοντας αίσθηση στην αγορά, ήταν αυτό της πώλησης της Astir Vitogiannis από την Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου στον ιταλικό όμιλο Guala Closures.

Ένα deal το οποίο φέρνει κερδισμένο τον όμιλο Ideal, καθώς θα λάβει μετρητά περίπου 115 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. ευρώ καθαρά, ωστόσο βγάζει στην επιφάνεια και τον επιχειρηματία που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο τιμόνι της Astir, τον Στέλιο Βυτόγιαννη.

Η Astir Vitogiannis είναι μια εταιρεία με ιστορία άνω των 70 χρόνων, την οποία δημιούργησε ο παππούς του Στέλιου Βυτόγιαννη το 1953. Ξεκίνησε αρχικά ως ένα μικρό εμφιαλωτήριο αναψυκτικών, ενώ μέσα από διαρκή προσπάθεια και σημαντικές στρατηγικές κινήσεις κατάφερε να εξελιχθεί σε μια μεγάλη δύναμη του κλάδου.

Ο Στέλιος Βυτόγιαννης αποτελεί ουσιαστικά την τρίτη γενιά στην εταιρεία. Στην οποία ξεκίνησε να εργάζεται αφού τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία το 2002, σε ηλικία μόλις 23 ετών.

Το βιογραφικό του σε ακαδημαϊκό επίπεδο, επίσης είναι πλούσιο. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές  του, στη Ζάννειο Πειραματική Σχολή στον Πειραιά (1996), στη συνέχεια σπούδασε Οικονομικά, καθώς ίναι πτυχιούχος Οικονομικών από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του York (2000). Τελειώνοντας τις σπουδές του, υπηρέτησε στο πυροβολικό, ενώ μόλις απολύθηκε, χωρίς να ασχοληθεί με κάτι άλλο, εντάχθηκε επίσημα στο ανθρώπινο δυναμικό της οικογενειακής επιχείρησης ASTIR – Αφοί Βυτόγιαννη. Καθώς ήξερε ότι το μέλλον του ήταν να αναλάβει κάποια μέρα τα ηνία.

Οι επιτυχίες

Το 2002 ο Στέλιος Βυτόγιαννης γίνεται στέλεχος της επιχείρησης και το 2007 αναλαμβάνει χρέη Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή. Όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα, νο1 στόχος του ήταν να εξελίξει την επιχείρηση και να την καταστήσει μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.

Και το κατάφερε, καθώς σήμερα η Αστήρ είναι μια εκ των πλέον αναγνωρίσιμων διεθνών εταιριών και προσελκύει το ενδιαφέρον κορυφαίων πολυεθνικών ομίλων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε λιγότερο από 5 χρόνια έχοντας αναλάβει τα ηνία από πολύ νεαρή ηλικία, κατόρθωσε να μεγαλώσει τα μεγέθη και τους δείκτες της εταιρίας, βγαίνοντας από τον προγενέστερο «λήθαργο» και τις ζημιογόνες χρήσεις, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει σήμερα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης και κερδοφορίας και η ASTIR έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας.

Το όνειρό του κ. Βυτόγιαννη ήταν να εκτοξεύσει την εταιρεία ψηλά, κάτι που δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα. Με τις καταλυτικές προσωπικές του παρεμβάσεις στο οργανωτικό επίπεδο, στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, στην πλήρη αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και με μια καλά σχεδιασμένη εξωστρεφή εμπορική στρατηγική, έχει να επιδείξει σήμερα ένα από τα πλέον αποτελεσματικά, εργονομικά και αυτοματοποιημένα εργοστάσια παγκοσμίως, καταφέρνοντας σε δεύτερο στάδιο τη γενικότερη εμπορική ανάπτυξη.

Χάρη στην εργατικότητά του, η εταιρεία κατάφερε να εξάγει άνω του 90% της ετήσιας παραγωγής σε όλους τους πολυεθνικούς ομίλους εμφιάλωσης μπύρας και αναψυκτικών, σε περισσότερες από 40 χώρες, σε όλες τις ηπείρους. Έχει αναπτύξει ένα πλήρες δίκτυο πωλήσεων και αντιπροσώπευσης από τη Νέα Ζηλανδία ως την Καλιφόρνια και έχει δημιουργήσει νέες παραγωγικές μονάδες στην Αίγυπτο και στον Καναδά.

Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, η Ideal και η Coleus

Πίσω το 2017, η Virtus του Λ. Παπακωνσταντίνου, πήρε την Astir έναντι περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 προχώρησε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην ενσωμάτωση των εταιρειών Astir Vitogiannis και Three Cents στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Ideal.

Τότε, το ΔΣ του Ομίλου IDEAL αποφάσισε να προτείνει την μέσω αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου εισφορά του συνόλου (100%) των μετοχών των εταιρειών S.I.C.C. Holding Limited (SICC) και ESM Effervescent Sodas ManagementLimited (ESM), ενσωματώνοντας με τον τρόπο αυτό πλήρως τις εταιρείες Astir Vitogiannis και ThreeCents στον Όμιλο. Πράγμα που σήμαινε ότι οι μετοχές της SICC ανήκαν κατά 51% στο επενδυτικό κεφάλαιο Virtus South European Fund (VSEF) και κατά ποσοστό 49% στον κ. Στέλιο Βυτόγιαννη.

Ένα χρόνο μετά, το 2022, ο όμιλος Ideal προχώρησε μέσω της Astir στην εξαγορά του 74.99% της Coleus, διευρύνοντας περισσότερο τις δραστηριότητες της στην Αφρική.

Η Astir και η Coleus είναι γνωστές διεθνώς για την παραγωγή μεταλλικών πωμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, την εξαιρετική ποιότητα και τις συνεχείς επενδύσεις. Το 2023 οι εταιρείες πούλησαν περισσότερα από 12,3 δισ. μεταλλικά πώματα, με έσοδα € 75 εκατ. Με προσαρμοσμένο EBITDA 19 εκατ. ευρώ, ΚΠΦ 16 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 15,0 εκατ. ευρώ.

Η πώληση στην Guala

Η πρόσφατη συμφωνία πώλησης της Astir στην Guala, όπως είπε και ο πρόεδρος της Ideal ήταν μια μεγάλη επιτυχία.

Όχι βέβαια μόνο για εκείνον αλλά και για τον Στέλιο Βυτόγιαννη, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έχει δει την μικρή εταιρεία που πήρε από τον παππού του, να γίνεται μια μεγάλη επιχείρηση με δραστηριότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Το deal πώλησης ανέρχεται στα 136 εκατ. ευρώ εταιρικής αξίας της Astir, την οποία όταν πέρασε στα βιβλία της η IDEAL τo 2021 ως άμεση συμμετοχή της SICC διαμορφωνόταν στα 40,1 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία πάντως, δεν είναι τυχαία. Φτιάχνει πώματα για μεγάλα brands, όπως Campari, Bacardi, Balantines, Stolisnaya με τζίρο στο 9μηνο του 2023 της τάξεως των 645,3 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η ίδια εταιρεία έχει πελάτες και στην Ελλάδα, όπου κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, πώματα για μπουκάλια ούζου.

Διαβάστε επίσης:

Παπακωνσταντίνου (Ideal): Δύναμη πυρός πάνω από 130 εκατ. ευρώ – Κοιτάμε για νέες επενδύσεις και εξαγορές

IDEAL Holdings: Συμφωνία για την πώληση της Astir Vitogiannis στην Guala Closures – Στα 136 εκατ. ευρώ το τίμημα

TEN (Νίκος Τσάκος): Πούλησε πλοίο με 37,2 εκατ. δολάρια και ναυπηγεί επτά “πράσινα” νέας τεχνολογίας πλοία