Για την αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αλλά και το έργο που έχει κάνει η Κοινωνία της Πληροφορίας τα τελευταία 3,5 χρόνια, μίλησε στο mononews ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ κ. Σταύρος Ασθενίδης.

Ο κ. Ασθενίδης μιλώντας στο mononews τόνισε ότι σαν χώρα είναι υψίστης σημασίας να μην χάσουμε το τρένο του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ παράλληλα είπε ότι το μεγάλο έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αναμένεται να παραδοθεί τέλη του 2024. Επίσης εκτίμησε ότι παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, όλα τα έργα που έχει αναλάβει η Κοινωνία της Πληροφορίας θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, παρότι τα πλαίσια είναι ιδιαίτερα στενά.

Ο κ. Ασθενίδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το έργο της Κοινωνίας μέχρι σήμερα, καθώς όπως λέει «με τα μέσα που διαθέτουμε, το προσωπικό που έχουμε και παρά τις χρόνιες αγκυλώσεις του κράτους, η ΚτΠ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά μέχρι σήμερα». Σκοπός όπως είπε, είναι μέχρι τέλος του 2025, όλα τα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου να έχουν ολοκληρωθεί, καθώς αυτό θα ευνοήσει ολόκληρη την κοινωνία.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο η ΚτΠ όσο και οι εταιρείες που έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης, είναι τα στενά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πλειοψηφία των έργων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο τα λεφτά θα δοθούν αφού ολοκληρωθούν τα έργα, κάτι που βάσει χρονοδιαγραμμάτων, πρέπει να έχει συμβεί μέχρι τέλος του 2025. Ο κ. Ασθενίδης, αναφερόμενος σε αυτό το ζήτημα επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο. «Είναι ένα ρίσκο, ωστόσο ελεγχόμενο» τονίζει και φάνηκε αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθούν όλα, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα με τα χρήματα του Ταμείου.

Δεν μας παίρνει να χάσουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ένα θέμα που συζητείται στους κύκλους της αγοράς και που εγείρει ανησυχίας, είναι εάν θα καταφέρουμε ως χώρα να μην χαθεί « το τρένο» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Ασθενίδης δηλώνει πως δεν θεωρεί πως θα χαθεί το τρένο, ότι όλα θα ολοκληρωθούν ομαλώς και το δημόσιο θα μπορέσει να ψηφιοποιηθεί καθώς αυτό θα είναι για το καλό ολόκληρης της κοινωνίας. «Δεν μας παίρνει να χάσουμε το τρένο του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο αυτό για να συμβεί πρέπει όλα να συνεχίσουν να τραβούν τον δρόμο τους και να μην χαθεί η ομαλότητα» επισημαίνει. Ωστόσο λόγω του όγκου των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, πέρα αυτών της ψηφιοποίησης, ο κ. Ασθενίδης θεωρεί αδύνατον να καταφέρουν να ολοκληρωθούν όλα τα έργα. Όσον αφορά αυτά που τρέχει η ΚτΠ, τονίζει ότι είναι αρκετά δύσκολο, ωστόσο ακριβώς επειδή είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου στη μέση, όπου σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αυστηρός έλεγχος και αυστηροί όροι, δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά.

Για τις εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ο κ. Ασθενίδης δήλωσε ευχαριστημένος από την συνεργασία τονίζοντας ότι είναι αρκετές για να σηκώσουν το βάρος όλου αυτού του όγκου έργων. «Οι εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα είναι αρκετές για να σηκώσουν το βάρος όλων των έργων ψηφιοποίησης του δημοσίου. Ιδιαίτερα οι μεγάλες επιχειρήσεις διαθέτουν ολόκληρες ομάδες αλλά και άλλες μικρότερες εταιρείες που δουλεύουν για αυτές, και γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι τα έργα θα κλείσουν εντός χρονοδιαγραμμάτων».

Μέχρι τέλος του 2024 θα ολοκληρωθεί το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Ο κ. Ασθενίδης τοποθετήθηκε και για την δύσκολη περίπτωση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, έργου αξίας 620 εκατ. ευρώ, το οποίο σκοπό έχει τη διασύνδεση όλου του δημοσίου σε ένα προηγμένο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, εξηγώντας το γιατί έχει πάει πίσω όλο αυτό το διάστημα αλλά και την εκτίμησή του για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Όπως είπε, το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ ξεκίνησε το 2012, ωστόσο άρχισε να υλοποιείται το 2020. Αυτή η πολυετής καθυστέρηση έγκειται στο γεγονός ότι όλη αυτή τη περίοδο η Ελλάδα ζούσε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική αλλά και πολιτική κατάσταση, οπότε και ήταν δύσκολο να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο έργο. Επίσης μετά από τόσα χρόνια, με τις τιμές στα υλικά (όπως π.χ η τιμή του χαλκού για τα καλώδια) να έχουν αλλάξει, οι εταιρείες καθυστερούσαν. «Ακόμα και αυτό είναι μια διαδικασία», εξηγεί.

Όπως είπε «η πολυπλοκότητα του έργου είναι ότι από το 2012 που άρχισε να ετοιμάζεται μέχρι το 2020 που υπεγράφησαν οι συμβάσεις, είναι ότι οι ανάγκες της δημόσιας διοίκησης έχουν πλέον αλλάξει. Και το πλαίσιο θα έπρεπε να σχεδιαστεί ξανά από την αρχή. Έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, το έργο προχωράει κανονικά και εκτιμώ ότι τέλη του 2024 και οι 35.000 φορείς της δημόσιας διοίκησης θα έχουν παραδοθεί», επισημαίνει.

Το e-justice το σημαντικότερο έργο

«Τα έργα που αφορούν τον τομέα της δικαιοσύνης είναι αυτά που θα πάνε όντως τη χώρα μπροστά» τόνισε ο κ. Ασθενίδης.

Το e-justice είναι από τα μεγαλύτερα έργα που τρέχει η Κοινωνία της Πληροφορίας, αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο CEO της ΚτΠ «για εμένα είναι πολύ κρίσιμο στοίχημα αυτό. Η απονομή δικαιοσύνης είναι πολύ υψηλά σε βαρύτητα εάν το κράτος είναι αποδοτικό ή όχι. Το έλλειμα στη δικαιοσύνη υπάρχει παντού σε όλους τους δείκτες που καταγράφονται πανευρωπαϊκά. Όταν ένας επενδυτής θέλει να έρθει στην Ελλάδα, αλλά ξέρει ότι μπορεί να του τύχει μια δικαστική διαμάχη η οποία μπορεί να καθυστερήσει πολύ, δεν θα έρθει να επενδύσει εδώ. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι τα έργα στον τομέα της δικαιοσύνης θα πάνε όντως τη χώρα πολύ μπροστά» τονίζει.

Διαβάστε επίσης:

Γιώτα Παπαρίδου: Σε κίνδυνο τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τα 5+1 έργα αξίας 190 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου