ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για τα μεγάλα ψηφιακά έργα που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας, τον βαθμό δυσκολίας αυτών, τις καθυστερήσεις αλλά και τον προβληματισμό για την συντήρησή τους αφού ολοκληρωθούν, μίλησε σε συνέντευξή του στο mononews.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος του φορέα κ. Σταύρος Ασθενίδης.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 5 χρόνια, αποτελεί από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τόσο ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, όσο και ο νυν Δημήτρης Παπαστεργίου, με την συνεργασία και τη συνδρομή της ΚτΠ, έχουν βάλει στόχο μέχρι το 2026, η Ελλάδα να είναι ένα πλήρως ψηφιοποιημένο κράτος και το Δημόσιο να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του πολίτη.
Το στοίχημα δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς η Ελλάδα ήταν πολύ πίσω σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, με προσήλωση και φυσικά με τη «βοήθεια» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει συντελεστεί ένα…πανδαιμόνιο έργων, που ήδη σε μεγάλο βαθμό έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο.
Όπως λέει ο κ. Ασθενίδης η ΚτΠ διαχειρίζεται έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ ευρώ και από το 2019 έχει προκηρύξει 250 διαγωνισμούς εκ των οποίων έχουν συμβασιοποιηθεί οι 199. Ωστόσο με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης από το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι εξόχως απαιτητικά, ακόμα και τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο καθυστερήσεων. Με τον CEO της ΚτΠ να εμφανίζεται καθησυχαστικός και αισιόδοξος ότι με κοινή προσπάθεια θα υλοποιηθούν όλα τα έργα στην ώρα τους.
Παράλληλα ο κ. Ασθενίδης μας μίλησε για την συντήρηση όλων αυτών των έργων τα επόμενα χρόνια, τις δυσκολίες αλλά και τις απαιτήσεις θέτοντας υψηλά τον πήχη, με το μεγάλο στοίχημα να είναι η παράδοση όλων των έργων στην ώρα τους.
Ακολουθεί η συνέντευξη του CEO της ΚτΠ κ. Σταύρου Ασθενίδη.
Τα σημαντικότερα έργα
Ποια μεγάλα έργα αναμένεται να βγάλει η Κοινωνία της Πληροφορίας το αμέσως επόμενο διάστημα και ποιο θεωρείται ότι είναι το σημαντικότερο;
«Τα τελευταία 4,5 χρόνια υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την συνεργασία όλων των φορέων καταφέραμε να βάλουμε την χώρα στην τροχιά του ψηφιακού μετασχηματισμού και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό. Συνεχίζουμε με προσήλωση σε αυτή την προσπάθεια.
Το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν κάποια πολύ σημαντικά έργα από την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Θα ξεχώριζα το έργο για τις «Δράσεις για την Ενίσχυση της Ασφάλειας των Πληροφοριών και των Συστημάτων του Δημοσίου Τομέα (Cyber Security)», το οποίο θα θωρακίσει νευραλγικές υποδομές και εφαρμογές του Δημοσίου από κακόβουλες ενέργειες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καλή λειτουργεία των Δημόσιων υπηρεσιών και κατά συνέπεια την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων.
Πολύ σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις έρχονται επίσης με τις προγραμματικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων «ΑΙΓΙΣ», κατόπιν ενεργειών του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια.
Περιλαμβάνουν την μερική αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής της μονάδας ευρωπαϊκού αριθμού 112, τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ασύρματης επικοινωνίας για το Πυροσβεστικό Σώμα και τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης στόλoυ οχημάτων GPS Πυροσβεστικού Σώματος.
Δύο ακόμη έργα, στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ έχουν να κάνουν με την προμήθεια μετεωρολογικών σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών και την προμήθεια σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος.
Επίκειται τέλος η σύναψη συμφωνιών για δράσεις που αφορούν τη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών Πολιτικής Προστασίας και την προμήθεια συστημάτων πρόληψης, αντιμετώπισης, διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης».
Τι ποσοστό των έργων που έχετε βγάλει σε διαγωνισμό έχουν ολοκληρωθεί; Πόσα έργα εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του έτους;
«Η Κοινωνία της Πληροφορίας αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται περισσότερα από 390 έργα σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ η πλειονότητα των οποίων χρηματοδοτείται από το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0».
Από τον Σεπτέμβρη του 2019 έως σήμερα έχουμε προκηρύξει περισσότερους από 250 διαγωνισμούς έργων, εκ των οποίων έχουν μέχρι στιγμής συμβασιοποιηθεί οι 199. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 5 από αυτούς (ποσοστό 1,99%) οδηγήθηκαν σε κάποια νομική προσφυγή.
Παράλληλα προχωράμε στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη ψηφιακών μεταρρυθμίσεων μέσω 146 υπογεγραμμένων προγραμματικών συμφωνιών με φορείς του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα ενώ στους προσεχείς 6 μήνες αναμένεται να προκηρύξουμε περισσότερα από 55 έργα συνολικού προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ.
Προτεραιότητα για εμάς είναι μέσα στο 2024 να επισπεύσουμε για να προχωρήσουν τα εμβληματικά έργα στην Δικαιοσύνη και στην υγεία αλλά και οι σημαντικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις για την κυβερνοασφάλεια, το δημοσιονομικό σύστημα της κεντρικής διοίκησης και της λοιπής Γενικής Κυβέρνησης (Gov ERP), την ενιαία ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRM) και μια σειρά μικρότερων έργων με αντικείμενο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό δημοσίων φορέων.
Φρονώ ότι με συντονισμένη προσπάθεια μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για τις τηλεδίκες, την αλιεία, την διαλειτουργικότητα των συστημάτων, το Πληροφοριακό Σύστημα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μια σειρά από άλλες ψηφιακές παρεμβάσεις σε κοινωνικές εκφάνσεις της καθημερινότητας πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν με την εργασία, την πολιτική προστασία και την οικονομία».
Οι καθυστερήσεις και η συντήρηση
Τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι στενά και συχνά ακούμε την άποψη ότι κάποια έργα θα μείνουν στον αέρα καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις. Ποια η θέση – γνώμη σας πάνω σε αυτό το θέμα;
«Πέρα από κάθε αμφιβολία τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εξόχως απαιτητικά και σίγουρα υπάρχει στο κάδρο η πιθανότητα καθυστερήσεων λόγω κυρίως των εγγενών προβλημάτων του Δημοσίου. Θεωρώ όμως ότι, με την οριζόντια συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων θα αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο.
Εμείς στην Κοινωνία της Πληροφορίας τα τελευταία χρόνια με στρατηγικό σχέδιο μετασχηματίσαμε ψηφιακά την εταιρεία σε υποδομές και κουλτούρα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτήν την εθνική πρόκληση. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο συντελεστής δυσκολίας αυτής της προσπάθειας παραμένει υψηλός.
Από την δική τους πλευρά οι εταιρείες της αγοράς Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, οι οποίες είναι και οι σύμβουλοι/ανάδοχοι των έργων πρέπει και αυτοί να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούν σε όλα τα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν.
Είναι μια κοινή προσπάθεια όλων μας λοιπόν, στην οποία ο καθένας με τα «όπλα» του «πολεμάμε» για τον κοινό σκοπό αλλά πλέον είναι αλήθεια ότι τα περιθώρια στενεύουν».
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Θεωρείται ότι ακόμα και αν όλα τα έργα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων, θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής; Τι θα γίνει με το θέμα της μακροχρόνιας συντήρησης όλων αυτών των έργων;
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός αποτελούν εθνικό στόχο, κάτι άλλωστε που έχουν τονίσει επανειλημμένα, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Μετασχηματισμός και εκσυγχρονισμός σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών. Στην Υγεία, στην Δικαιοσύνη, στην Οικονομία. Σε όλες τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο. Ταχύτητα, Διαφάνεια, Αποτελεσματικότητα πρέπει να είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο κράτος.
Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες δεν θα εξοικονομούν μόνο χρόνο και χρήμα αλλά θα διασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες.
Τα ψηφιακά έργα που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν για να «αντέξουν στον χρόνο» είναι επιτακτική ανάγκη η συνεχής υποστήριξη και συντήρηση των ψηφιακών συστημάτων και εργαλείων από το Ελληνικό Δημόσιο. Επιβάλλεται να γίνει πεποίθηση ότι πρέπει να αποτελούν οργανικό κομμάτι του Δημοσίου και να υποστηρίζονται διαρκώς με τις αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες. Μόνο με αυτή την απαρέγκλιτη προϋπόθεση τα έργα που παραδίδει η Κοινωνία της Πληροφορίας υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα συνεχίζουν να αποδίδουν για πολλά χρόνια.
Αυτός είναι δικός μας ρόλος στην ΚτΠ. Να βρίσκουμε τη χρυσή τομή μεταξύ των οροσήμων και της ποιότητας που πρέπει να έχουν τα έργα, για να αφήσουν το ουσιαστικό τους διαχρονικό αποτύπωμα στη δημόσια διοίκηση».
Η δυσκολία των ψηφιακών έργων
Ποιο από τα έργα που έχετε βγάλει σε διαγωνισμό μέχρι σήμερα θεωρείται ότι ήταν το πιο δύσκολο; Από την διαδικασία πριν την προκήρυξη, μέχρι την συμβασιοποίηση και τις διαδικασίες υλοποίησης
«Μεγάλη πρόκληση για την Κοινωνία της Πληροφορίας αποτελεί η υλοποίηση του E Justice, της εμβληματικής μεταρρύθμισης για την Δικαιοσύνη. Είναι ένα απαιτητικό και πολυσύνθετο έργο με πολλές δράσεις και υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.
Με υψηλό συντελεστή δυσκολίας. Η ολοκλήρωση του οποίου θα επιφέρει την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, την ενδυνάμωση του θεσμού, την τόνωση του αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών και των επιχειρήσεων και την αύξηση της διαφάνειας και της ποιότητας στην λειτουργία του δικαστικού συστήματος.
Οι ηλεκτρονικές δίκες θα είναι σύντομα γεγονός, όπως είναι ήδη τα ηλεκτρονικά πινάκια και οι ποινικές επιδόσεις. Μάλιστα πρόσφατα υπογράφτηκε και η συμφωνία – πλαίσιο μεταξύ της εταιρείας μας και των οκτώ αναδόχων σχημάτων που έχουν αναλάβει για το E – Justice το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων 368 δικαστηρίων και εισαγγελιών σε όλη τη χώρα, που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 300 εκατ. σελίδες.
Τα 5 έργα που αφορούν την δικαιοσύνη είναι σε προτεραιότητα καθώς είναι επιτακτική ανάγκη η βελτιστοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην απόδοση της δικαιοσύνης ώστε τα εργαλεία ψηφιακού μετασχηματισμού που ήδη υλοποιούνται, να μπορούν πράγματι να αξιοποιηθούν ουσιαστικά από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.
Ανακεφαλαιώνοντας την απάντηση στην ερώτησή σας θα ήθελα να τονίσω ότι επιβάλλεται η ενίσχυση των κινήτρων στην εκπαίδευση των λειτουργών στα ψηφιακά εργαλεία της Δικαιοσύνης καθώς παρατηρείται εκ μέρους τους μια επιφυλακτικότητα σε αυτό τον τομέα.
Τους καλώ να εντρυφήσουν στα νέα εργαλεία που τους παρέχει η τεχνολογία μας, ώστε αυτά πραγματικά να αποτελέσουν σημαντικό κεφάλαιο στο λειτούργημά τους».
Το μεγάλο στοίχημα της ΚτΠ
Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγάλο στοίχημα της Κοινωνίας της Πληροφορίας για την επόμενη διετία;
«Το μεγάλο μας στοίχημα τα επόμενα χρόνια είναι να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα ψηφιακά έργα που έχουν ήδη προκηρυχθεί σε καταλυτικούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας έγκαιρα και αποτελεσματικά. Να ψηφιοποιήσουμε σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος προς τους πολίτες.
Συνεχίζουμε δυναμικά υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου για την υλοποίηση όλων των έργων της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο με συνέπεια. Κεντρικός άξονας της στρατηγικής μας είναι να βελτιώνουμε, μέσα από κάθε πρωτοβουλία και δράση μας, την καθημερινότητα όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες, απλούστερες διαδικασίες για να συνεχίσουμε την πρόοδο που έχουμε καταγράψει αυτή την τετραετία.
Οι προκλήσεις μετεξελισσόνται και μαζί τους και οι απαιτήσεις της κοινωνίας για νέες παρεμβάσεις. Στη Κοινωνία της Πληροφορίας, ως κεντρικός κόμβος της διαδικασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού, είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτές τις προκλήσεις αλλά και τις νέες ευκαιρίες που έρχονται για την επέκταση της ψηφιακής εξέλιξης και ανάπτυξης της χώρας».
Διαβάστε επίσης:
Παπαστεργίου: Ευφυείς πόλεις χωρίς ευφυείς πολίτες δεν υπάρχουν
Ξεκινά η επένδυση 976 εκατ. της Microsoft – Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε Data Center στην Ελλάδα
Inditex: Υπό πίεση ο «Mr. Zara» – Τι ζητούν επίμονα οι επενδυτές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς