Τη βεβαιότητα ότι θα εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Όπως τόνισε «έχουν κλείσει οι μεγάλες εκκρεμότητες και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Το 10ετές ομόλογο της χώρας είναι στο 3,7 και άρα έχει αρθεί ο λόγος που μας έβαλε στα μνημόνια, ο αποκλεισμός από τις αγορές. Γι αυτό και είναι σχήμα οξύμωρο να μιλά η ΝΔ για τέταρτο μνημόνιο».

Μιλώντας στον News 24/7, για τα θέματα της αρμοδιότητάς του ανέφερε τα εξής: «Αποκλείεται η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ενεργειακή πολιτική έχουμε μπροστά μας 12 χρόνια όπου έχουν ξεκαθαρίσει τα μεγάλα θέματα. Ως προς το ενεργειακό μείγμα, λιγνίτης-φυσικό αέριο και νερά, ισχύει ότι ως το 2030 ο λιγνίτης θα μειωθεί στο μισό φτάνοντας στο 17% και θα αντικατασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που θα φτάσουν στο 57%. Δηλαδή ο νέος κύκλος επενδύσεων της ΔΕΗ θα είναι προσανατολισμένος στις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ παράγει το 50% της ενέργειας της χώρας ενώ έχει δεσπόζουσα θέση στη λιανική αγορά κοντά στο 80%. Η αγορά θα γίνει πιο ανταγωνιστική γιατί με το χρηματιστήριο ενέργειας φτιάχνεται η προθεσμιακή αγορά όπου οι μεγάλοι καταναλωτές θα συνάπτουν διμερείς συμβάσεις. Θα γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πριν από το Πάσχα με κατάληξη τον Μάιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών δεν είναι στο τραπέζι. Η ΔΕΠΑ είναι η τελευταία ουσιαστική εκκρεμότητα. Ηταν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, εμείς προτείναμε και το δέχτηκαν οι θεσμοί, να σπάσει στα δύο, στις υποδομές που θα μείνει υπό δημόσιο έλεγχο, και τη ΔΕΠΑ εμπορίου που θα ιδιωτικοποιηθεί».

Για το ζήτημα των αυθαιρέτων τόνισε ότι όσοι δεν τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα θα έρθουν κατεδαφίσεις: «Απειλούνται με πρόστιμο όσοι δεν τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους. Αρκετοί ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν επιλέξει την οδό της αυτοκατεδάφισης. Δεν υπάρχει δυνατότητα για νέα αυθαίρετα ούτε για διατήρηση των παλιών εφόσον δεν τακτοποιηθούν”. Μιλώντας για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον αιγιαλό, σε ρέματα και δάση ανέφερε ότι “γκρεμίστηκαν 300 αυθαίρετα στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου και είναι σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΠΑ: Πώς θα γίνει η ιδιωτικοποίηση-Τι προβλέπει το ενεργειακό νομοσχέδιο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 9 «κόκκινα» σημεία για τον νέο νόμο Κατσέλη σύμφωνα με την Κομισιόν

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κομισιόν: Έντονες επικρίσεις για τις λιγνιτικές μονάδες- Επιρρίπτει ευθύνες στη ΔΕΗ