Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Αυτές οι ελληνικές startups «σήκωσαν» τα περισσότερα κεφάλαια το 2024

Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου (Blueground) - Αλέξης Πανταζής (Hellas Direct) - Ευάγγελος Ελευθερίου (Axelera AI) - Dino Mavrookas (Saronic Technologies) - George Kondiles (Ocient) - Σπύρος Ξανθός (Resolve AI)

Πάνω από 1 δις φρέσκα κεφάλαια έχουν σηκώσει μέχρι στιγμής οι ελληνικές (ή με ελληνικό dna) startups σύμφωνα με το Marathon Venture Capital, αποδεικνύοντας ότι παρά την γενικότερη καθίζηση που επικρατεί στο οικοσύστημα παγκοσμίως, αντέχουν στις συνθήκες των υψηλών επιτοκίων.

Αν και συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές οι χρηματοδοτήσεις παρατηρούνται μειωμένες, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το 2025 θα είναι μια καλύτερη χρονιά καθώς έρχονται μια σειρά από δράσεις που θα ενισχύσουν και πάλι το οικοσύστημα.

Το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα, καθώς κεφάλαια 4,4 δις κατευθύνθηκαν σε ελληνικές startups, ενώ πέρυσι το ποσό αυτό έφτασε τα 1,2 δις. δολάρια.

Μέχρι στιγμής το 2024 το ελληνικό οικοσύστημα κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 1 δισ. δολαρίων. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Marathon Venture έχουν τοποθετηθεί 1,12 δισ. δολάρια σε 102 γύρους χρηματοδότησης από 82 διαφορετικούς επενδυτές, ενώ έχουν υπάρξει 10 εξαγορές εταιρειών. Οι ελληνικές startup που βρίσκονται εκτός συνόρων συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον μαζεύοντας περίπου τα 2/3 των κεφαλαίων.

Πολλές ήταν οι εταιρείες που έκαναν την…έκπληξη το πρώτο 9μηνο, με τις περισσότερες από αυτές να επικεντρώνουν τις δραστηριότητες τους εκτός Ελλάδας, με τις… Top 5 στη σχετική λίστα να έχουν αντλήσει πάνω από 387 εκατ. δολάρια. Τα νέα κεφάλαια που «σήκωσαν» θα κατευθύνουν σε επενδύσεις σε νέες αγορές, ενώ θα εξελίξουν και τις ήδη υπάρχουσες, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά που δραστηριοποιούνται.

Saronic Technologies και Axelera AI στην κορυφή

Η μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων μέσα στο έτος που μας πέρασε έγινε από την Saronic Technologies, εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας του Dino Mavrookas, ο οποίος είναι συνιδρυτής και CEO της εταιρείας.

Η ST σήκωσε γενναία χρηματοδότηση ύψους 175 εκατ. δολαρίων συνολικά φέτος τα οποία θα επιτρέψουν στην εταιρεία να αυξήσει την παραγωγή της και το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Ο γύρος χρηματοδότησης διεξήχθη από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz, με τη συμμετοχή άλλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των 8VC, Caffeinated Capital, Elad Gil και NightDragon.

Η εταιρεία έχει έδρα στο Ώστιν του Τέξας και επικεντρώνεται κυρίως στο σχεδιασμό και την κατασκευή αυτόνομων σκαφών, τα οποία στοχεύουν να υποστηρίξουν σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά που οι αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν διακηρύξει ότι είναι απαραίτητα για την κατασκευή του μελλοντικού «υβριδικού στόλου». Δηλαδή, μη επανδρωμένα και αυτόνομα σκάφη με αρχιτεκτονική ανοικτών συστημάτων ικανή να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα φορτίων ανάλογα με την αποστολή.

Η Axelera AI, εταιρεία του Ευάγγελου Ελευθερίου πρωταγωνιστεί στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με το Marathon Venture είναι η δεύτερη στη σειρά startup που σήκωσε τα περισσότερα κεφάλαια μέσα στο 2024, φτάνοντας τα 68 εκατ. δολάρια.

Με έδρα το Αϊντχόφεν, η Axelera ΑΙ με ιδρυτές τους Ευάγγελο Ελευθερίου και Fabrizio Del Maffeo ασχολείται με την κατασκευή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Με τον Έλληνα επιχειρηματία να κατέχει θέση CTO στην startup.

Δραστηριοποιείται ήδη σε 14 χώρες παγκοσμίως, έχει γραφεία μεταξύ άλλων σε Βέλγιο και Ιταλία ενώ ξεκινάει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στις ΗΠΑ, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει σε μια αγορά που σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει τα 50 δις. δολάρια το 2025.

Η Aeovian και τα 50 εκατ. χρηματοδότηση

Η Aeovian Pharamceuticals, με founder τον Στέλιο Τζαννή, είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία κλινικού σταδίου που αναπτύσσει στοχευμένα και εξαιρετικά επιλεκτικά μικρά μόρια για την αποκατάσταση του κυτταρικού μεταβολικού ελέγχου.

Μέσα στο 2024 η Aeovian σήκωσε χρηματοδότηση που άγγιξε τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν στην έρευνα πάνω στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως, της ανθεκτικής επιληψίας TSC, νευρολογικών ασθενειών και των διαδεδομένων ασθενειών της γήρανσης.

Στον γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν οι Apollo Health Ventures, Sofinnova Investments, venBio, Evotec και b2venture ενώ η Wilson Sonsini, Goodrich & Rosati συμβούλευσε την Aeovian Pharmaceuticals σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τη συναλλαγή και διαχειρίζεται τη στρατηγική χαρτοφυλακίου της Aeovian.

Ocient και Blueground κλείνουν τη πεντάδα

Η Ocient, του Chris Gladwin και George Kondiles είναι η τέταρτη στη σειρά startup σύμφωνα με το Marathon που σήκωσε τα περισσότερα κεφάλαια το πρώτο 9μηνο, με 49,4 εκατ. δολάρια.

Ιδρύθηκε το 2016 και παρέχει λύσεις δεδομένων υπερκλίμακας για σύγχρονες επιχειρήσεις που αντλούν αξία από την ανάλυση τρισεκατομμυρίων αρχείων δεδομένων σε διαδραστικό χρόνο.

Του γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκαν η Greycroft και η OCA Ventures, ενώ συμμετείχαν και οι Buoyant Ventures, Levy Family Partners, Riverwalk Capital και Wolf Capital Management.

Συμπεριλαμβανομένου αυτού του γύρου, η Ocient έχει συγκεντρώσει συνολικά 119 εκατ. δολάρια από την ίδρυσή της.

Πέμπτη στη σχετική κατάταξη έρχεται η Blouground του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου, η οποία μέσα στο 2024 σήκωσε 45 εκατ. δολάρια, επένδυση που ήρθε δύο χρόνια μετά τη χρηματοδότηση-μαμούθ των 180 εκατ. δολαρίων.

Η Resolve AI που ιδρύθηκε από τον Σπύρο Ξανθό, συγκέντρωσε 35 εκατ. δολάρια σε αρχική χρηματοδότηση από επενδυτές με επικεφαλής την Greylock. Επίσης η Numa που δημιουργεί εργαλεία αυτοματοποίησης εξυπηρέτησης πελατών που απαντά στις ανάγκες των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, κατάφερε να συγκεντρώσει 32 εκατ. δολάρια τον Σεπτέμβριο σε γύρο χρηματοδότησης B Series.

Η Hellas Direct  «σήκωσε» επίσης 32 εκατ. δολάρια από την βρετανική ETF Partners, και η DeepCure που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων με τη χρήση AI, συγκέντρωσε 24,6 εκατ. δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης του οποίου ηγήθηκε η IAG.

Διαβάστε επίσης:

Ιλιάνα Ιβάνοβα: Οι 3 ελληνικές startups που κέντρισαν το ενδιαφέρον της Επιτρόπου Καινοτομίας

Τάσος Βασιλειάδης: Η επένδυση στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST – Μετά τη Λάρισα, στα Ιωάννινα και… στην Ινδία