Να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή σχεδιάζει η Starbucks, προσθέτοντας καταστήματα σε περίπου 500 νέες τοποθεσίες, καθώς ο παγκόσμιος κολοσσός του καφέ επιδιώκει να ανακάμψει στην περιοχή, στον απόηχο των δύσκολων συνθηκών, που δημιούργησε ένα μποϊκοτάζ καταναλωτών πέρσι.

Με το άνοιγμα των νέων καταστημάτων, η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει 5.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος, Μπράιαν Νίκολ σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

1

Σημειώνεται ότι η Starbucks διαθέτει επί του παρόντος περισσότερα από 1.300 καταστήματα στην περιοχή, όπου δραστηριοποιείται μέσω συμφωνίας αδειοδότησης με τον οικογενειακό όμιλο του Κουβέιτ, Alshaya Group.

Υπενθυμίζεται ότι η αλυσίδα καφέ αντιμετώπισε αντιδράσεις πέρσι από πελάτες που την κατηγόρησαν ότι δεν έκανε αρκετά για να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Το μποϊκοτάζ, είχε σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ επιβάρυνε τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Ο όμιλος Alshaya μάλιστα, περιέκοψε πέρσι περίπου 2.000 θέσεις εργασίας, επικαλούμενος “προκλητικές συνθήκες συναλλαγών”.

Το μποϊκοτάζ “δεν βασίστηκε σε τίποτα ακριβές ή πραγματικό. Δεν έχουμε υποστηρίξει ποτέ κανέναν στρατό”, ανέφερε ο Νίκολ κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Μέση Ανατολή από τότε που έγινε Διευθύνων Σύμβουλος τον περασμένο χρόνο.

Τα σχέδια του Νίκολ

Η CEO, επικεντρώθηκε αρχικά στη δημιουργία ενός σχεδίου για την επιχείρηση της Βόρειας Αμερικής, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 75% των εσόδων.

Έχει δηλώσει ακόμη ότι θα προβεί σε αναδιαρθρωτικές κινήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν περικοπές θέσεων εργασίας, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Η εταιρεία ανέστειλε τις προβλέψεις για το οικονομικό έτος 2025 τον Οκτώβριο και παρουσίασε σχέδια για την αναμόρφωση των τοποθεσιών της στις ΗΠΑ, προσθέτοντας πιο άνετα καθίσματα, κεραμικές κούπες και ένα μπαρ με καφέ και καρυκεύματα, με χρόνο αναμονής των πελατών λιγότερο από τέσσερα λεπτά.

Τον περασμένο μήνα, η επικεφαλής ανεξάρτητη διευθύντρια της Starbucks στο διοικητικό της συμβούλιο, Mellody Hobson, δήλωσε ότι θα αποσυρθεί μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στην εταιρεία.

Επίσης τον Ιανουάριο, τα Starbucks ανακοίνωσαν ότι όσοι χρησιμοποιούν τις καφετέριες τους στη Βόρεια Αμερική πρέπει να αγοράζουν κάτι, αλλάζοντας την πολιτική τους, η οποία επέτρεπε σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί τα τραπέζια και τις τουαλέτες τους, ακόμη και αν δεν είχε κάνει κάποια αγορά.

Ωστόσο, σήμερα ο Νίκολ στρέφεται στις διεθνείς αγορές.

Εκτός από τη Μέση Ανατολή, σημείωσε ότι τα Starbucks θα προσθέσουν μερικές ακόμη χιλιάδες καταστήματα στην Κίνα στο μέλλον, παρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζει εν μέσω της άνισης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και του αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Διαβάστε επίσης: 

Telecom Italia: «Μπλόκο» της Μελόνι σε CVC και Iliad – Αναζητά εγχώρια λύση για την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας

HSBC: Νέος γύρος απολύσεων από τον τραπεζικό κολοσσό

Κίνα: Δίπλα στους τεχνολογικούς κολοσσούς ο πρόεδρος Σι – Συνάντηση με θέμα τους δασμούς Τραμπ