ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε οικονομική ασφυξία -που πλήττει πλέον άμεσα τους προμηθευτές, τους εργαζομένους, αλλά και τους πελάτες της, καθώς επηρεάζει την παραγωγή και διοχέτευση στην αγορά φαρμάκων για συμβάσεις που έχουν κλείσει εδώ και καιρό- φαίνεται πως οδηγείται η φαρμακοβιομηχανία Φαμάρ, καθώς σφίγγει όλο και περισσότερο η θηλιά των προβλημάτων που άφησε πίσω της, συν την κρίση, η οικογένεια Μαρινόπουλου. Προβλήματα που, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο mononews.gr ο πρώην μέτοχος της φαρμακοβιομηχανίας κ. Πάνος Μαρινόπουλος, επέτεινε ο «τυφώνας» Pillarstone που ανέλαβε εν συνεχεία τη διαχείριση της φαρμακοβιομηχανίας.
Την ίδια στιγμή, η διάσπαση του ομίλου σε κομμάτια, που θα αξιολογηθούν βάσει αποτελεσμάτων αλλά και προοπτικών, φαντάζει πλέον μονόδρομος.
Ήδη, τουλάχιστον ένα από τα εργοστάσια της φαρμακοβιομηχανίας, αυτό της Λυών, στο Saint-Genis-Laval, το οποίο παράγει φάρμακα για κολοσσούς του φαρμακευτικού κλάδου, όπως η Sanofi και η Merck, έχει σταματήσει να πληρώνει, ενώ ξεκίνησε και επισήμως η πτωχευτική διαδικασία.
Το εν λόγω εργοστάσιο, το οποίο ανήκε στον όμιλο της Sanofi, πέρασε στην Φαμάρ, συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου, το 2004. Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή… Η οικογένεια Μαρινόπουλου και η επιχειρηματική αυτοκρατορία της βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια δέσμια των τραπεζών, λόγω των μεγάλων χρεών που είχε συσσωρεύσει, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την κατάρρευση της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος.
Η Φαμάρ, από την πλευρά της, πέρασε, τον Μάρτιο του 2017, στον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες έδωσαν τη διαχείριση στην Pillarstone.
Στα τέλη του 2018 ανακοινώθηκε η αναδιάρθρωση δανείων ύψους 174 εκατ. ευρώ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου, από τα 234 εκατ. ευρώ στα 118 εκατ. ευρώ με παράταση μάλιστα του χρόνου αποπληρωμής κατά έξι χρόνια, καθώς και η είσοδος στη φαρμακοβιομηχανία του αμερικανικού fund της Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) που διοχέτευσε στη Φαμάρ νέα κεφάλαια 57,6 εκατ. ευρώ μέσω της κοινοπραξίας Pillarstone.
Μετά, όμως, την ουσιαστική διάλυση της πλατφόρμας Pillarstone, η οποία δραστηριοποιείτο στην Ελλάδα μέσω κοινοπραξίας της Eurobank και της Alpha Bank με την KKR και τον John Davison ο οποίος αποχώρησε στα τέλη του 2018 από αυτήν, πλέον τα δάνεια της Φαμάρ έχουν περάσει, ύστερα από σχετική συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες, στην KKR.
Στόχος της KKR είναι, σε αυτήν τη φάση, η πώληση της φαρμακοβιομηχανίας, εν συνόλω ή τμηματικά. Κάτι που είχε προαναγγείλει, άλλωστε, ο Patrick Puy, ο άνθρωπος που ανέλαβε επικεφαλής της Famar μόλις στα μέσα του περασμένου Μαΐου, διαδεχόμενος τον άνθρωπο της Pillarstone, Ian Muir, στο «τιμόνι» του ομίλου.
Στόχος, λοιπόν, του νέου CEO, που καλείται να λύσει ή να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» του πολύπαθου ομίλου, είναι, όπως έχει ο ίδιος πει, να πουλήσει γρήγορα τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα εργοστάσια του ομίλου στη Γαλλία.
Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει προσλάβει ως σύμβουλο αναδιάρθρωσης τη Lazard, με τη διάσπαση του ομίλου και την τμηματική πώληση των μονάδων του να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο στην παρούσα φάση.
Στην περίπτωση, όμως, της μονάδας της Λυών φαίνεται πως προτιμήθηκε η οδός της στάσης πληρωμών και της ένταξης στον πτωχευτικό κώδικα, που σημαίνει ότι το KKR έχει αποφασίσει να βγει εντελώς από την εικόνα.
Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές μονάδες
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται θέλει τις θυγατρικές στον Καναδά και στην Ελλάδα να πωλούνται σαν ενιαία οντότητα, καθώς έχουν υγιή διάρθρωση και θετικές προοπτικές, με στόχο την εξασφάλιση ενός καλύτερου τιμήματος. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται το σενάριο διάσπασης ακόμη και των ελληνικών δραστηριοτήτων.
Αυτήν τη στιγμή, η Famar SA έχει 12 μονάδες παραγωγής παγκοσμίως (11 στην Ευρώπη και 1 στο Κεμπέκ του Καναδά) και απασχολεί περίπου 3.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων και 1.000 στην Ελλάδα.