Εν  αναμονή της επιβολής μεγάλου προστίμου για αισχροκέρδεια σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ με πανελλαδικό δίκτυο το υπουργείο Ανάπτυξης με τροπολογία παρατείνει τη δυνατότητα δημοσιοποίησης της επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Αργά το βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο νόμου για τους καταναλωτές με την οποία παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2023 η δυνατότητα δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.

1

Προβλέπει ότι για  την αντιμετώπιση της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή σε περιόδους κρίσης, επιτρέπεται η δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124), περί εκτάκτων μέτρων περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Η δημοσίευση της εμπορικής επωνυμίας μιας επιχείρησης λαμβάνει χώρα αν:

α) έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο ύψους μεγαλύτερου από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ή,

β) έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους για παραβίαση του άρθρου 58 του ν. 4818/2021.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης έχει προαναγγείλει την επιβολή προστίμου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το επόμενο διάστημα σε σούπερ μάρκετ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αισχροκέρδεια.

Στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μιλώντας στο mononews.gr υποστήριξε ότι οι παραβάσεις που έχουν καταγραφεί αφορούν ακόμη και προϊόντα στο καλάθι του νοικοκυριού και αθέμιτη κερδοφορία. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ώστε να ανακοινωθεί το όνομα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ενώ σε κάθε περίπτωση πριν οριστικοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, από τον  Σεπτέμβριο του 2021 έχουν γίνει από τη ΔΙΜΕΑ, πάνω από 4.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 150 επιχειρήσεις συνολικού ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται και μια σειρά άλλων διατάξεων, που αφορούν:

-Στη ρύθμιση της τοποθέτησης μόνιμων θέσεων πωλητών στις λαϊκές αγορές

-Στην παράταση της δυνατότητας ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στον νόμο 3299/2004

-Στη ρύθμιση του πλαισίου ένταξης των επενδυτικών σχεδίων, συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στις στρατηγικές επενδύσεις και στην επίλυση μεταβατικών ζητημάτων για εκκρεμείς αιτήσεις υπαγωγής

-Στη διευκρίνιση της εφαρμογής κινήτρων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός των Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων

-Στην επικαιροποίηση των ορισμών και τη ρύθμιση της χρονικής διάρκειας των εγκρίσεων εγκατάστασης για την παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης

-Στη στελέχωση της Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης μέσω αποσπάσεων

-Στη στελέχωση της ΔΙΜΕΑ μέσω μετατάξεων του αποσπασμένου σε αυτή υπηρετούντος προσωπικού

-Στη ρύθμιση μισθολογικών εκκρεμοτήτων του προσωπικού του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Διαβάστε επίσης

Γήπεδο ΠΑΟ: Επικυρώθηκε η ανάθεση στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Άκτωρ-Μυτιληναίο

BriQ: Εισπράττει μέρισμα 0,20 ευρώ από την θυγατρική Sarmed