ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παραδόθηκε, σήμερα, το αρδευτικό έργο στην Ηράκλεια Φθιώτιδας παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου, του Βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιου Κοτρωνιά, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Μαγουλά, του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημητρίου Παπαγιαννίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας, Ηλία Σανίδα, του Δημάρχου Λαμιέων, Πανουργιά Παπαϊωάννου, υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των τοπικών αρχών. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» και από δημόσια δαπάνη.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε, ότι: «Είμαστε εδώ για να παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία ένα άρτιο, ένα σύγχρονο αρδευτικό έργο, με την παρότρυνση αυτή να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να το διατηρεί, να το συντηρεί, να το διαχειρίζεται και να το αξιοποιεί προς όφελος της περιφερειακής αγροτικής δραστηριότητας και οικονομίας. Το έργο παραδίδεται ολοκληρωμένο. Καλύπτει την άρδευση 3.510 στρεμμάτων της περιοχής. Έργο το οποίο μεταφέρεται, με τις προβλέψεις και τις διαδικασίες του νόμου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, για την διοίκηση, τη διαχείριση και την συντήρησή του».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε, ότι: «Παραδίδουμε σήμερα ένα πλήρως λειτουργικό αρδευτικό δίκτυο, το οποίο έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Το ‘‘Αρδευτικό της Ηράκλειας’’ περιλαμβάνει την ριζική αναβάθμιση του τοπικού αρδευτικού δικτύου, με την κατασκευή νέων υποδομών όπως αγωγών, υδατοδεξαμενής και αντλιοστασίων, και τη βελτίωση των ήδη υπαρχουσών υποδομών στο δίκτυο.
Μέσω του συγκεκριμένου έργου:
- Αυξάνουμε την αποδοτικότητα της καλλιεργήσιμης γης.
- Μειώνουμε τη σπατάλη κρίσιμων υδατικών πόρων
- Περιορίζουμε το κόστος παραγωγής.
Πέρα, όμως από όλα αυτά, που αφορούν, πρωτίστως την τοπική κοινωνία, με τα εγκαίνια του έργου σηματοδοτείται η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας μια ολιστική Εθνική Στρατηγική Διαχείρισης Νερού και Υδατικών Πόρων της Ελλάδας».
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος ανέφερε, ότι: «Ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, είμαι διπλά ικανοποιημένος, διότι παραδίδουμε σήμερα ένα έργο το οποίο αφενός θα συμβάλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, αφετέρου διαθέτει ένα αξιόλογο, θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σήμερα, σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκοσμίου πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με το πρόβλημα της έλλειψης νερού, για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο, ενώ κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, η χρήση νερού αυξήθηκε κατά σχεδόν διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την αύξηση πληθυσμού.
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από τις πρώτες ημέρες που μας ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλάβαμε τη δέσμευση να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 63 μεγάλων αρδευτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 784 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ολοκλήρωση του φράγματος στην Ηράκλεια θα επιτρέψει να εφαρμόσουμε σύγχρονες τεχνικές άρδευσης, με τις οποίες θα επιτευχθεί τόσο η μείωση των απωλειών ύδατος, όσο και η εισαγωγή νέων αποδοτικών καλλιεργειών από τους αγρότες. Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων που ζητούνται από την τοπική αγορά, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, βελτιώνοντας έτσι και το γεωργικό εισόδημα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα:
Σας καλωσορίζω στον ιστορικό τόπο της Ηράκλειας Λαμίας, δίπλα στο φαράγγι του Ασωπού.
Είμαστε εδώ για να παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία ένα άρτιο, ένα σύγχρονο αρδευτικό έργο, με την παρότρυνση αυτή να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να το διατηρεί, να το συντηρεί, να το διαχειρίζεται και να το αξιοποιεί προς όφελος της περιφερειακής αγροτικής δραστηριότητας και οικονομίας.
Άλλωστε, πάντοτε, η σημασία της βέλτιστης και ορθολογικής διαχείρισης και αξιοποίησης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, κυρίως όμως σήμερα, στη φάση της εν εξελίξει κλιματικής αλλαγής, είναι κρίσιμη, όχι μόνο για την αγροτική παραγωγή, αλλά και συνολικά για τη χώρα.
Τη μεγάλη σημασία του θέματος έχουμε τονίσει τόσο στη Βουλή, όσο και επί του πεδίου. Επιδιώκουμε, ως Κυβέρνηση, να το αντιμετωπίσουμε, με τις πολιτικές μας.
Το έργο παραδίδεται ολοκληρωμένο. Καλύπτει την άρδευση 3.510 στρεμμάτων της περιοχής.
Σας καλώ να πιστέψετε ότι πλέον έχετε στα χέρια σας ένα «εργαλείο», με την ορθή χρήση του οποίου δύναται να καταστεί εφικτή η σημαντική αύξηση της μέσης στρεμματικής απόδοσης της γης και του γεωργικού εισοδήματος, η εξασφάλιση της αποδοτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η μείωση των κόπων και του οικονομικού κόστους σας, αλλά και συνολικά η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.
Το έργο έχει δεκαετή ιστορική διαδρομή. Ξεκίνησε, ως αρχική ιδέα, από πολίτες της εδώ, τότε Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έκαναν και τις πρώτες κινήσεις.
Υιοθετήθηκε από την τότε Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άρχισε να οργανώνει το έργο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
Συνεχίστηκε, όπως και έπρεπε, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και ειδικότερα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο και το έθεσε σε διαδικασία υλοποίησης, με τη δημοπράτησή του και την υπογραφή της σύμβασης.
Στις αρχές Ιουλίου του 2023, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε την αρμοδιότητα επί αυτού του έργου, όπως και επί σειράς ομοειδών, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Έκτοτε, κινηθήκαμε, σε αρμονική συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βούληση, σχέδιο, οργάνωση, ταχύτητα και αποτελεσματικές ενέργειες.
Παράλληλα, αυξήσαμε τη δυναμικότητα του συστήματος, με συμπληρωματική, νέα, πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξεως του 1,2 εκατ. ευρώ, για την πραγματοποίηση πρόσθετων εργασιών ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του έργου, όπως είναι η διέλευση του αγωγού προσαγωγής τροφοδότησης του αντλιοστασίου από τον επαρχιακό δρόμο Λαμίας – Μπράλου.
Έτσι, η συνολική επένδυση, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» και από δημόσια δαπάνη, ανήλθε στο ύψος των 3,5 εκατ. ευρώ, με αρχικό προϋπολογισμό περίπου 5 εκατ. ευρώ.
Η σημερινή ολοκλήρωση του έργου, θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη:
- Εξοικονόμηση νερού, με την ελαχιστοποίηση των απωλειών από τα νέα δίκτυα.
- Εξοικονόμηση ενέργειας, που σπαταλάται από τη συνεχή άντληση.
- Μείωση του οικονομικού κόστους άντλησης.
- Μείωση του κόστους συντήρησης των δικτύων.
Έτσι, σήμερα, παραδίδουμε στην τοπική κοινωνία, την ευρύτερη περιοχή και τη χώρα, ένα σύγχρονο αρδευτικό έργο.
Έργο το οποίο μεταφέρεται, με τις προβλέψεις και τις διαδικασίες του νόμου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, για την διοίκηση, τη διαχείριση και την συντήρησή του.
Μνημονεύω την αποτελεσματική συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία παραδίδει έγκαιρα, ένα ποιοτικό έργο, καθώς και με την τοπική κοινότητα Ηράκλειας.
Κλείνω με την κατάθεση βαθιάς πεποίθησής μου.
Για να αντλούμε από όλα τα δημόσια έργα, μεγάλα ή μικρά, το μέγιστο των ωφελειών με το μικρότερο κόστος, απαιτείται σχεδιασμός, καθώς και αποτελεσματικές συνεργασίες των εμπλεκομένων, ώστε αυτά να ολοκληρώνονται ταχύτερα και αρτιότερα.
Έτσι, για κάθε έργο, θα επιτυγχάνουμε μείωση του κοινωνικού και οικονομικού κόστους και αύξηση των κοινωνικών και οικονομικών οφελών, και συνεπώς αύξηση της κοινωνικής αποδοτικότητας και της οικονομικής αποτελεσματικότητας.
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από την αρχή θέσαμε ως έναν εκ των κεντρικών στόχων, την αντιμετώπιση του προβλήματος των «λιμναζόντων» – επί πολλά έτη – δημοσίων έργων και τη – δυνατόν – ταχύτερη ολοκλήρωσή τους, με δεδομένο τον διαχρονικό περιορισμό των διαθέσιμων οικονομικών πόρων.
Έκτοτε, εργαζόμαστε συστηματικά και σκληρά για την επίτευξη του στόχου.
Φέρνουμε θετικά αποτελέσματα σε όλη τη χώρα, και φυσικά στη Φθιώτιδα.
Καλό παράδειγμα, στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αποτελεί το έργο που σήμερα παραδίδουμε.
Σας διαβεβαιώνω ότι ακολουθούν και άλλα.
Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη:
Παραδίδουμε σήμερα ένα πλήρως λειτουργικό αρδευτικό δίκτυο το οποίο έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Το «Αρδευτικό της Ηράκλειας» περιλαμβάνει την ριζική αναβάθμιση του τοπικού αρδευτικού δικτύου, με την κατασκευή νέων υποδομών όπως αγωγών, υδατοδεξαμενής και αντλιοστασίων, και τη βελτίωση των ήδη υπαρχουσών υποδομών στο δίκτυο.
Μέσω του συγκεκριμένου έργου:
- Αυξάνουμε την αποδοτικότητα της καλλιεργήσιμης γης.
- Μειώνουμε τη σπατάλη κρίσιμων υδατικών πόρων
- Περιορίζουμε το κόστος παραγωγής.
Πέρα, όμως από όλα αυτά, που αφορούν, πρωτίστως την τοπική κοινωνία, με τα εγκαίνια του έργου σηματοδοτείται η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας μια ολιστική Εθνική Στρατηγική Διαχείρισης Νερού και Υδατικών Πόρων της Ελλάδας.
Η στρατηγική μας στηρίζεται σε τρεις άξονες:
- Υλοποιούμε εμβληματικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων σε όλη την επικράτεια.
– Μέσω του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 αναμένεται να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, έργα ύψους 4 δισ. ευρώ και να αρδευτούν πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα. Τα πρώτα 6 έργα, προϋπολογισμού 675 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη.
– Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) υλοποιούνται 151 εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού 674 εκατ. ευρώ.
- Θεσμοθετούμε τους Ενιαίους Φορείς Διαχείρισης Υδάτων ανά Περιφέρεια, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων και το στρατηγικό σχεδιασμό για τα υδατικά αποθέματα κάθε Περιφέρειας. Εκσυγχρονίζουμε έτσι ένα σύστημα που καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1950 και έπαψε να είναι λειτουργικό.
- Βελτιστοποιούμε τη χρήση νερού στον πρωτογενή τομέα, με την κατασκευή σύγχρονων υποδομών άρδευσης και υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, ενέργεια που επιβάλλει η κλιματική κρίση, καθώς ο πρωτογενής τομέας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού. Μέσω ΚΑΠ διαθέτουμε 42 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση πιο ανθεκτικών ειδών και ποικιλιών και επενδύουμε 22 εκατ. ευρώ σε δράσεις που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού.
Το νερό και τα υγιή εδάφη, αποτελούν τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους στη αγροτική παραγωγή. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – και μέσω της διυπουργικής συνεργασίας των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υποδομών και Μεταφορών – κάνει τα πάντα για να το διασφαλίσει.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί