ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Δεν αναμένεται να επηρεαστεί, σύμφωνα με την εταιρεία, η δραστηριότητα της ElvalHalcor στις ΗΠΑ μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων φύλλων αλουμινίου από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μετά τη σχετική προκαταρκτική απόφαση του υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπολόγισε για την Ελλάδα προσωρινό περιθώριο ντάμπινγκ 2,72% για τις εισαγωγές των προϊόντων αλουμινίου που έχουν τεθεί σε έρευνα και αφορούν την ELvalHalcor. Ωστόσο, η εταιρεία πρόκειται να καταθέσει μέχρι τον Δεκέμβριο την άποψή της σχετικά με τυχόν σφάλματα ή παραλείψεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και διορθώσεις τέτοιων σφαλμάτων ή παραλείψεων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του τελικού περιθωρίου κάτω από το 2,7%.
Η αξία των εξαγωγών της ElvalHalcor στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 102 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη λίστα του αμερικανικού υπουργείου, και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορίες προϊόντων αλουμινίου για τα οποία γίνεται έρευνα είναι το 50% των συνολικών εξαγωγών της εισηγμένης στις ΗΠΑ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ακόμη και αν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού των δασμών, που τοποθετείται στις 5 Απριλίου, το ποσοστό επιπλέον δασμού παραμείνει στο 2,7%, δεν θα επηρεάσει τελικά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της στις ΗΠΑ και την πορεία των εξαγωγών της.
Οι επιπτώσεις των νέων δασμών στις εξαγωγές στις ΗΠΑ
Σημειώνεται ότι οι δασμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ ανέρχονται σήμερα σε 13% για την Ελλάδα και επιβαρύνουν τον αμερικανό εισαγωγέα πελάτη κάθε εξαγωγικής βιομηχανίας (για την Ελλάδα της ElvalHalcor) ενώ η αύξηση από 3% στο 13% υπενθυμίζεται ότι έγινε από την κυβέρνηση Τραμπ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση αυτή δεν επηρέασε το ύψος των εξαγωγών, καθώς και οι Αμερικανοί παραγωγοί αύξησαν ανάλογα τις τιμές τους, επιλέγοντας να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους και όχι το μερίδιό τους. Έτσι όχι μόνο δεν άλλαξε το ύψος των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ αλλά αυξήθηκαν και τα κέρδη των Αμερικανών παραγωγών).
Όσον αφορά τη σημερινή περαιτέρω αύξηση των δασμών, αναμένεται να επιφέρει κάποιες αλλαγές στα μερίδια των εξαγωγικών εταιρειών στις ΗΠΑ, ευνοώντας τις επιχειρήσεις των χωρών που δεν έχουν καθόλου δασμούς και εκείνες που έχουν μικρούς δασμούς έναντι άλλων που θα καταλήξουν με μεγάλη αύξηση των δασμών, όπως κάποιες γερμανικές εταιρείες στις οποίες προτείνεται επιπλέον δασμός… 352%.
Ο καθορισμός του ύψους του δασμού ήταν αποτέλεσμα έρευνας του αμερικανικού υπουργείου το οποίο σύγκρινε την τιμή στην οποία πουλάει η κάθε βιομηχανία τα ίδια προϊόντα στη χώρα της σε σχέση με την τιμή που έχει στην αμερικανική αγορά και το ύψος του δασμού αντικατοπτρίζει αυτήν τη διαφορά στην τιμή.
Σημειώνεται επίσης ότι όταν καθοριστούν οι οριστικοί δασμοί για κάθε χώρα στις 5 Απριλίου του 2021, θα κριθεί και αν πρέπει να έχουν αναδρομική ισχύ από τις 6.10.2020 ή μόνο μελλοντική, από τις 5 Απριλίου 2021 και μετά. Ωστόσο επειδή αναμενόταν αυτή η απόφαση, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί εισαγωγείς… δεν έχουν τοποθετήσει καμιά παραγγελία από τις 5 Οκτωβρίου και μετά (προαγόρασαν τις ποσότητες που χρειάζονταν) φοβούμενοι το ύψος των νέων δασμών. Οι επόμενες παραγγελίες τους εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις με τους χαμηλότερους ή με μηδενικούς δασμούς.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Συλλήψεις για τις διαδηλώσεις υπέρ των δυο κούρδων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Συρία
- Τραμπ: Η σύζυγος συμβούλου του μέλος της επιτροπής DOGE του πολυδισεκατομμυριούχου Μασκ
- Εμπορικά καταστήματα: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο παραμονή Χριστουγέννων
- Ευρωζώνη: Οι οικονομολόγοι μειώνουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2025