• Business

    Τάκης Θεοδωρικάκος: Τι αλλάζει στα βρεφικά γάλατα, ποια μέτρα κατά της ακρίβειας παρατείνονται

    • Άννα Διανά
    Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος (Α) υποδέχεται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ), κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Ανάπτυξης, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος (Α) υποδέχεται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ), κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Ανάπτυξης, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


    Με συνταγή τα μέτρα που έλαβαν οι προκάτοχοί του, Κ. Σκρέκας και Άδ. Γεωργιάδης, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, θα επιχειρήσει να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» της ακρίβειας.

    Με εξάμηνη παράταση δύο μέτρων που έληγαν στο τέλος του μήνα –καλάθι νοικοκυριού και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους- διατήρηση της ισχύος για όσα έληγαν στο τέλος του χρόνου και μετατροπή του μόνιμου μέτρου για τα βρεφικά γάλατα σε προσωρινό, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσδοκά άμεσα και απτά αποτελέσματα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

    Στην εξίσωση δε, βάζει και τις επιχειρήσεις του κλάδου από τις οποίες ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε να βάλουν πλάτη για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους.

    Το υπουργείο «ξαναγράφει» το μέτρο για τα βρεφικά γάλατα

    Παρά το γεγονός ότι το «προσκλητήριο» απευθύνεται στις βιομηχανίες τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ και σε επόμενη φάση θα αντιμετωπιστεί το θέμα των πολυεθνικών, άλλωστε τρέχει η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην πρακτική διαφορετικής τιμολόγησης των ίδιων προϊόντων από τις πολυεθνικές εταιρείες, το υπουργείο Ανάπτυξης «ξαναγράφει» το μέτρο για τα βρεφικά γάλατα. Ένα μέτρο που αφορά πρωτίστως πολυεθνικές και που έβαζε πλαφόν 7% στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο διηνεκές και πλέον θα έχει ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκεμβρίου του 2024.

    «Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο, για την κοινή λογική δηλαδή της ημερομηνία ισχύος ενός μέτρου» σχολίασε στο mononews o πρόεδρος του Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος, Σπύρος Πούλος.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης ζητώντας την ακύρωση του πλαφόν κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικό και παράνομο μέτρο.

    Στην αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι το πλαφόν που επιβλήθηκε στην κατηγορία αυτή των παιδικών προϊόντων, είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και σε συνταγματικές διατάξεις, όπως η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία, το ελεύθερο του ανταγωνισμού, η αρχή της ισότητας, κ.λπ.), ενώ οι τιμές του πλαφόν είναι αυθαίρετες και κατώτερες του κόστους παραγωγής και διάθεσης.

    Ποια μέτρα παρατείνονται

    Το πώς θα αντιδράσει ο Σύνδεσμος και αν η απόφαση του κυρίου Θεοδωρικάκου θα οδηγήσει σε αλλαγή στάσης ακόμη και απόσυρση της προσφυγής δεν μπορεί να απαντηθεί στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Πούλο, καθώς θα πρέπει πρώτα να νομοθετηθεί το μέτρο και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τη στάση τους οι εταιρείες.

    Έτσι μέχρι το τέλος του έτους, εκτός από το πλαφόν στα βρεφικά γάλατα, στην αγορά θα ισχύουν το σύνολο των έκτακτων μέτρων που θεσμοθέτησαν οι προκάτοχοι του κ. Θεοδωρικάκου και ειδικότερα

    το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, το τρίμηνο μπλόκο στις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειας για όσα προϊόντα έχουν ανατιμηθεί, το Καλάθι του Νοικοκυριού και η υποχρέωση γνωστοποίησης  στο υπουργείο Ανάπτυξης από τα σούπερ μάρκετ, των τιμοκαταλόγων των προμηθευτών που έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις.

    Κομβικός ο ρόλος των ελέγχων στην αγορά

    Πέρα από τα μέτρα  και το «προσκλητήριο» σε σούπερ μάρκετ και βιομηχανία να μειώσουν τιμές για να στηρίξουν κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, κ. Θεοδωρικάκος αναζητά συμμάχους για την αντιμετώπιση ακρίβειας και από τους άλλους φορείς που εμπλέκονται στην αγορά όπως τον Συνήγορο του Καταναλωτή, την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι, όπως είπε ο υπουργός έχουν δύναμη και για αυτό στο πλάνο των συναντήσεων έχει βάλει και τις καταναλωτικές οργανώσεις. Και φυσικά κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι οι έλεγχοι για την εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά.

    Όπως είπε ο υπουργός, η ΔΙΜΕΑ θα ενισχυθεί από 1η Ιουλίου με 30 άτομα επιπλέον προσωπικό ενώ η συνεργασία με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους κράτους είναι βαρύνουσας σημασίας για τον υπουργό ώστε να παταχθεί η  αισχροκέρδεια.

    «Είναι προτεραιότητα να εντείνουμε τα μέτρα και των ελέγχων για την εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά ώστε να έχουμε τη δική μας συμβολή στην αποκλιμάκωση των τιμών» είπε.

    Διαβάστε επίσης:

    Τάκης Θεοδωρικάκος: Να βάλουν πλάτη όλοι οι παίκτες της αγοράς για τις τιμές

    Παλίρροια Σουλιώτης: Διπλάσια κέρδη και μερίσματα από τα ντολμαδάκια του Βασίλη Κάτσου

    Coca Cola 3E: Το ρεκόρ κερδών και το γαϊτανάκι με το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού



    ΣΧΟΛΙΑ