ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μειώνεται περαιτέρω η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA, μετά την επαναφορά του waiver (αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και τη μικρή άνοδο των καταθέσεων το τελευταίο δίμηνο. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το ανώτατο όριο του ELA διαμορφώνεται πλέον στα 58,6 δισ. ευρώ -το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2014.
Μετά από σχετικό αίτημά της, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 58,6 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 2,5 δισ. ευρώ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία απόφαση του διοικητή της ΕΚΤ Mario Draghi για το waiver, κατέστησε εκ νέου αποδεκτούς ως εγγυήσεις τους εγχώριους κρατικούς τίτλους για την παροχή ρευστότητας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ετσι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05% έναντι του 1,55% που τους κοστίζει σήμερα ο δανεισμός από τον ELA. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να μεταφέρουν δανεισμό περίπου 7 – 10 δισ. ευρώ από τον ELA απευθείας στην ΕΚΤ, γεγονός που θα τους αποφέρει ετήσιο όφελος από 105 έως 150 εκατ. ευρώ.
Για την ουσιαστική επανεκκίνηση της χρηματοδοτικής μηχανής των τραπεζών είναι αναγκαίος ο μηδενισμός του ELA και ο περιορισμός του ανοίγματος της ΕΚΤ στο ελληνικό σύστημα, στα 40 – 45 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτόν, το ποσοστό της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα επί του συνολικού ενεργητικού των συστημικών ομίλων θα περιοριστεί ξανά σε μονοψήφια επίπεδα, όσο δηλαδή ήταν το γ’ τρίμηνο του 2014. Δηλαδή, σε σχέση με σήμερα (Μάιος 2016: 96 δισ. ευρώ), είναι απαραίτητο να περιοριστεί η χρηματοδότηση από τις προαναφερθείσες πηγές κατά 50 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δύο τρόπους: Πρώτον, με την επιστροφή καταθέσεων και δεύτερον με την έκδοση τίτλων χρέους στις διεθνείς αγορές, η οποία λόγω του δυσμενούς επενδυτικού περιβάλλοντος απομακρύνεται.
Διαβάστε ακόμη:
http://www.mononews.gr/o-super-mario-draghi-sozi-tis-ellinikes-trapezes/55618
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζελένσκι: «Ευκαιρία» για την επίτευξη «δίκαιης ειρήνης» στην Ουκρανία η επιστροφή Τραμπ
- Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει «αύριο-μεθαύριο»
- Κώστας Καραμανλής: Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία δεν είναι αυτοσκοπός
- Βεντέτα στο Ηράκλειο: Παραδόθηκε ο 78χρονος από το αιματηρό περιστατικό σε επιχείρηση με ζωοτροφές