Απομένουν άλλες 67 μέρες συναλλαγών προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφετινή, δύσμοιρη χρονιά, για το ελληνικό χρηματιστήριο. Όπου και εξακολουθούν να βασιλεύουν οι εξοντωτικές δυνάμεις της απαξίωσης και του επενδυτικού μαρασμού.

Στις 182 συνεδριάσεις, που έχουν γίνει από την αρχή του δίσεκτου 2020, ο Γενικός Δείκτης μετράει απώλειες 32,59%. Καταγράφοντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Στο ίδιο αυτό διάστημα και εν μέσω της καθίζησης των τιμών, έχει συντελεστεί μια τεράστια καταστροφή μετοχικού πλούτου, συνολικής αξίας 18 δισ. ευρώ. Και τούτο, καθώς η αγοραία αξία όλων των εισηγμένων εταιρειών στο αθηναϊκό χρηματιστήριο, από τα 61 δισ. που ήταν στο ξεκίνημα της χρονιάς, βρίσκεται τώρα να έχει καταπέσει στα 43 δισ. ευρώ.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, οι θηριώδεις αυτές απώλειες που καταγράφονται στην καθημαγμένη και επενδυτικά ρακένδυτη ελληνική αγορά αντιστοιχούν σε 350 τόνους χρυσού… Ισοδυναμούν επίσης με 13,8 φορές το κόστος που είχε η κατασκευή της Αττικής Οδού.

Ένα σημαντικό κομμάτι από τον μετοχικό πλούτο που κάηκε κι έγινε καπνός έχει… ονοματεπώνυμο. Με την έννοια ότι πρόκειται για απώλειες οι οποίες καταγράφονται στα χαρτοφυλάκια 10 μεγάλων της αγοράς. Το κάθε ένα από τα οποία μετράει ζημιές στη μετοχική του περιουσία άνω των 100 εκατ. ευρώ…

Πρόκειται για χαρτοφυλάκια Ελλήνων και ξένων, που έχουν σημαντικές συμμετοχές σε εισηγμένες εταιρείες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται τα ηχηρά ονόματα των Γιώργου Δαυίδ, Σπύρου Λάτση, Βαρδή Βαρδινογιάννη, Πρέμ Γουάτσα, αδελφών Στασινόπουλου, Ευτύχη Βασιλάκη, αλλά και άλλων.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων για τους 10 μεγάλους της αγοράς, η μετοχική τους περιουσία από τα επίπεδα των 11,7 δισ. που ήταν στην αρχή της εφετινής χρονιάς, βρίσκεται τώρα στα 7,2 δισ. ευρώ. Έχοντας μειωθεί κατά 4,5 δισ.… Γεγονός που υποδηλώνει ότι οι βασικοί μέτοχοι με τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν επωμιστεί το 25% του συνόλου των ζημιών της αγοράς.

Είναι βεβαίως ευνόητο ότι οι χρηματιστηριακές απώλειες έχουν λογιστική αποτύπωση, από τη στιγμή που συνεχίζουν να διατηρούνται οι μετοχικές θέσεις. Κάτι που κατά κόρον συμβαίνει με τους βασικούς μετόχους των εταιρειών, αλλά και με τις στρατηγικού ενδιαφέροντος τοποθετήσεις από πλευράς των μεγάλων της αγοράς. Ως εκ τούτου, οι μετοχές παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ανεξάρτητα από τις όποιες μεταβολές των τιμών. Τόσο στα πάνω όσο και στα κάτω της αγοράς. Αναμφίβολα όμως, η τρέχουσα αρνητική συγκυρία και η μεγάλη πτώση της αξίας των μετοχικών τους θέσεων δεν παύει να αποτελεί μια εξαιρετικά δυσμενή παράμετρο.

Γιώργος Δαυίδ και Σπύρος Λάτσης χάνουν τα περισσότερα

Στον «χορό» των μεγάλων απωλειών ηγείται ο Γιώργος Δαυίδ, στην ευρύτερη οικογένεια του οποίου ανήκει το 23,3% των μετοχών της Coca Cola. Με ενσωματωμένη στο ποσοστό αυτό και τη θέση συμμετοχής των κληρονόμων της οικογένειας Λεβέντη.

Από την αρχή της χρονιάς, η μετοχή της Coca Cola, που είναι σε παράλληλη διαπραγμάτευση και στο χρηματιστήριο της Αθήνας, έχει χάσει το 30,2% της αξίας της.

Κάτι που μεταφράζεται σε μείωση της χρηματιστηριακής της αξίας κατά 3,343 δισ. ευρώ. Με το μερίδιο των απωλειών για το βασικό μέτοχο να είναι στα 778,9 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά προστίθενται και άλλα 20,8 εκατ. ευρώ από την απομείωση της χρηματιστηριακής αξίας της Frigoglass, στην οποία η πλευρά Δαυίδ ελέγχει το 48,55%. Με συνέπεια το άθροισμα των απωλειών για την κραταιά επιχειρηματική οικογένεια να φτάνει στα 797,7 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά πλήγματα έχει δεχτεί και το μεγάλο, οικογενειακό χαρτοφυλάκιο του Έλληνα μεγιστάνα Σπύρου Λάτση. Η μετοχή των ΕΛΠΕ έχει υποχωρήσει 46,12%, γεγονός που έχει μειώσει κατά 1,236 δισ. την αξία της εταιρείας. Καθώς η πλευρά Λάτση κατέχει το 45,5% των ΕΛΠΕ, χρεώνεται απώλειες 562,4 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Lamda Development, το μέχρι πρόσφατα αρραγές «μέτωπο» έσπασε, μετά από την κίνηση της αδελφής του, Μαριάννας Λάτση, να εκποιήσει με δική της πρωτοβουλία το μετοχικό της «πακέτο». Έτσι, το ποσοστό που εκφράζεται ως… Σπύρος Λάτσης από το 50,62% είναι τώρα στο 42,2%.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή της Lamda, έχει υποχωρήσει 33,17% από την αρχή τους έτους, με συνέπεια να έχει μειωθεί κατά 482,5 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Το 42,2% των απωλειών αυτών, δηλαδή 203,6 εκατ. ευρώ, βαρύνει το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα κροίσου. Το οποίο από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες 766 εκατ. ευρώ, από τις θέσεις σε ΕΛΠΕ και Lamda Development.

Πέραν τούτων, παράπλευρες απώλειες της τάξεως των 10,5 εκατ. ευρώ έχει προκαλέσει η πτώση της μετοχής της Εθνικής (κατά 63,25%) στην οποία το Ίδρυμα Λάτση, αυτήν τη φορά, κατέχει το περίπου 0,6% της τράπεζας.

Γουάτσα, Βαρδινογιάννης και Στασινόπουλοι

Μεγάλες όμως είναι οι απώλειες και για τον Πρεμ Γουάτσα (της Fairfax) στον έλεγχο του οποίου είναι το 31,27% της Eurobank. H μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει 61,96%, με συνέπεια να έχουν χαθεί 2,114 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή της αξία. Εκ των οποίων τα 661 εκατ. ευρώ αφορούν τις ζημιές του Γουάτσα, από την δικών του συμφερόντων Fairfax.

Στη Μότορ Όιλ, ο ιστορικός της ηγέτης Βαρδής Βαρδινογιάννης ελέγχει το 40,01%. Η μετοχή της πετρελαϊκής εταιρείας έχει υποχωρήσει 51,12% από την αρχή της χρονιάς, έχοντας απωλέσει 1,172 δισ. από την κεφαλαιοποίησή της. Εξ αυτών τα 468,9 εκατ. ευρώ, είναι ο μετοχικός πλούτος που έχει χαθεί από το χαρτοφυλάκιο της εμβληματικής, επιχειρηματικής, οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Στα χέρια των αδελφών Νίκου και Ευάγγελου Στασινόπουλου βρίσκεται το 75,8% της Βιοχάλκο, που έχει κι αυτή παράλληλη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η πτώση της μετοχής από ξεκίνημα του 2020 είναι 35,46%. Έχοντας απομειώσει τη χρηματιστηριακή της αξία κατά 331,8 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 251,5 εκατ. βαρύνουν τους βασικούς μετόχους.

Καθώς όμως η Βιοχάλκο ελέγχει το 91,44% της Ελβάλ-Χαλκόρ και το 81,93% της Cenergy, υπάρχουν και επιπρόσθετες απώλειες, λόγω της μείωσης της χρηματιστηριακής τους αξίας. Οι οποίες, με βάση το ποσοστό συμμετοχής της μητρικής, είναι 154,4 και 60,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι αδελφοί Στασινόπουλου έχουν άμεση και έμμεση μείωση της μετοχικής τους περιουσίας κατά 466,5 εκατ. ευρώ.

Από τον ΟΠΑΠ μέχρι τον Τιτάνα

Στον ΟΠΑΠ, το σχήμα των βασικών μετόχων κατείχε στην αρχή της χρονιάς το 39,98% της εταιρείας. Με τον πολυεκατομμυριούχο Τσέχο επιχειρηματία Κάρελ Κόμαρεκ να έχει ηγετική, μετοχική θέση, πλαισιωμένος από τους τους Γιώργο Μελισσανίδη και Χρήστο Κοπελούζο.

Το «χαρτί» του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 καταγράφει απώλειες 31,8% με τη χρηματιστηριακή του αξία να έχει μειωθεί κατά 1,03 δισ. ευρώ. Με συνέπεια το μερίδιο των απωλειών για τους βασικούς μετόχους να αντιστοιχεί στα 411,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, με την επανεπένδυση μερισμάτων και τις αγορές μετοχών, το σχήμα των βασικών μετόχων έχει φτάσει τώρα να κατέχει το 43,33% του ΟΠΑΠ. Εκτιμάται ότι από το συνολικό αυτό ποσοστό, το 78,8% εκφράζει τη συμμετοχή της πλευράς Κόμαρεκ, ενώ το 18,7% και το 2,5% αντιστοιχεί στις θέσεις Μελισσανίδη και Κοπελούζου.

Από την επανεπένδυση μερισμάτων προκύπτουν μέχρι τώρα ζημιές 36,9 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το σύνολο των απωλειών να διαμορφώνεται στα 448,7 εκατ. ευρώ, με όρους χρηματιστηριακής αξίας. Χωρίς να υπολογίζεται σε όλα αυτά, το   περίπου 1% των μετοχών που πήραν οι βασικοί μέτοχοι του ΟΠΑΠ από την αγορά. Το κόστος κτήσης των οποίων δεν είναι γνωστό.

Στον Τιτάνα, οι οικογένειες Κανελλόπουλου (μαζί με το ομώνυμο ίδρυμα) – Παπαλεξόπουλου ελέγχουν το 48%. Η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας που είναι σε παράλληλη διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά, έχει υποχωρήσει 43,35%, ενώ η συνολική της χρηματιστηριακή αξία της έχει μειωθεί κατά 677,7 εκατ. ευρώ.

Με συνέπεια, το χαρτοφυλάκιο των βασικών μετόχων να έχει σμικρυνθεί κατά 325,3 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Τα δεδομένα για Βασιλάκη, Πόλσον και Βακάκη

Η μετοχή της Αegean Airlines ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 καταγράφει πτώση 60,83% από το ξεκίνημα του 2020. Γεγονός που έχει επιφέρει απώλειες 364,9 εκατ. ευρώ στη χρηματιστηριακή της αξίας. Για τον Ευτύχη Βασιλάκη που κατέχει το 25,42% της εταιρείας, το μερίδιο των άμεσων απωλειών ανέρχεται στα 92,8 εκατ. ευρώ.

Ο επιχειρηματίας κατέχει και το 60,06% της AutoHellas, η μετοχή της οποίας είναι στο -47,4%, με την κεφαλαιοποίησή της να έχει μειωθεί κατά 169,5 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 101,8 βαρύνουν το χαρτοφυλάκιο του βασικού μετόχου, κατ’ αντιστοιχία του ποσοστού συμμετοχής τους.

Καθώς όμως η AutoHellas κατέχει το 11,66% της Αegean «κληροδοτούνται» επιπρόσθετες απώλειες 42,5 εκατ. ευρώ. Κι έτσι η άμεση και έμμεση μείωση του μετοχικού πλούτου του Ευτύχη Βασιλάκη ανέρχεται στα 237,1 εκατ. ευρώ.

Ο πολυσυζητημένος αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον κατέχει το 9,13% της Πειραιώς, το 6,48% της Alpha Bank και το 10% της ΕΥΔΑΠ.

Μετοχές που κατά την ίδια σειρά, βρίσκονται στο -64,55%, στο -73,27% και στο -13,5% από την αρχή του έτους. Με συνέπεια το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών του Πόλσον να καταγράφει μείωση της αξίας του, κατά 228,6 εκατ. ευρώ.

Εκ των οποίων τα 140,9 εκατ. ευρώ οφείλονται στην πτώση της Alpha Bank, τα 76,7 εκατ. στην Πειραιώς και τα 10,8 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ.

Για τον Απόστολο Βακάκη, που κλείνει τον κύκλο των 10 μεγάλων της αγοράς, η εφετινή χρονιά έχει φέρει απώλειες 119,9 εκατ. ευρώ, στη μετοχική του περιουσία.

Η οποία πηγάζει από τον έλεγχο του 23,2% της Jumbo και από το γεγονός ότι η μετοχή έχει χάσει το 20,49% της αξίας της. Με τη συνολική της κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να έχει μειωθεί κατά 517 εκατ. ευρώ. Και τον Βακάκη να χρεώνεται τις απώλειες που αναλογούν στο ποσοστό του.

Λόγω της εκτεταμένης απαξίωσης που έχει συντελεστεί στην ελληνική αγορά, απώλειες καταγράφονται στη συντριπτική πλειονότητα των βασικών μετόχων.

Τουλάχιστον όμως για τους επιχειρηματίες (καθώς υπάρχουν και άλλες, θεσμικού χαρακτήρα οντότητες, που ελέγχουν ή έχουν αυξημένη μετοχική παρουσία σε εισηγμένες εταιρείες) οι απώλειες αυτές είναι αισθητά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα ο μετοχικός πλούτος των αδελφών Λασκαρίδη έχει μειωθεί κατά 73 εκατ. ευρώ (από τις θέσεις τους στη Λάμψα και την Αegean), του Ευάγγελου Μυτιληναίου κατά 34,3 εκατ. ευρώ και των αδελφών Καλλιτσάντση (του Ελλάκτωρα) κατά 24,3 εκατ. ευρώ.

Κόντρα στο πτωτικό ρεύμα ο Γιώργος Περιστέρης

Κόντρα στο γενικότερο πτωτικό κλίμα πηγαίνει ο Γιώργος Περιστέρης, καθώς η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή καταγράφει άνοδο 43,6% από την αρχή του έτους, ενώ για τη ΓΕΚ Τέρνα η κάμψη της τιμής είναι στο 19,4%.

Η αξία του μετοχικού του «πακέτου» στην ενεργειακή εταιρεία (περί το 21,2% μετά από την πρόσφατη ΑΜΚ) έχει αυξηθεί κατά 85,2 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η θέση του στον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα (που αυξήθηκε προ μηνών στο 15,98%) έχει δώσει απώλειες 19,1 εκατ. ευρώ. Συνυπολογιζόμενης και της υπεραξίας από την αγορά μετοχών.

Με αυτά τα δεδομένα το διπλό χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Περιστέρη έχει αυξηθεί κατά 66,1 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους. Με τη συνολική αξία των συμμετοχών του να διαμορφώνεται τώρα στα 381,4 εκατ. ευρώ.

Πάντως, τη στιγμή αυτή, το κορυφαίο σε αποτίμηση επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο είναι αυτό του Γιώργου Δαυίδ. Το οποίο, παρά τις μεγάλες απώλειες, έχει τρέχουσα αγοραία αξία 1,829 δισ. ευρώ.

Η έκπληξη γίνεται από το κατά σειράν δεύτερο χαρτοφυλάκιο, που είναι αυτό του σχήματος των βασικών μετόχων του ΟΠΑΠ. Η αξία του οποίου αποτιμάται τώρα στα 1,168 δισ. ευρώ.

Η τριάδα συμπληρώνεται με τον Σπύρο Λάτση που κατέχει μετοχές αξίας 1,052 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση