Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Στα 4 ευρώ ανέβασε το τίμημα για την HSW ο Grimaldi. Mόλις 1,5 ευρώ είχε πουλήσει η Interamerican

Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group

Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group

Όσο πιο κοντά πλησιάζει στο στόχο της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της Hellenic Seaways (HSW) ο όμιλος Grimaldi (Minoan Lines), τόσο πιο υψηλά ανεβάζει το τίμημα ανά μετοχή που προσφέρει στους υπόλοιπους μετόχους. Ελέγχοντας πλέον το 47,40% της ακτοπλοϊκής, η Minoan αύξησε την τιμή εξαγοράς στα 4 ευρώ ανά μετοχή,  προσφορά που θα ισχύσει μέχρι την ανάληψη της ευθύνης διοίκησης της HSW.

Η εκτίναξη της προσφοράς από τα 1,5 ευρώ στα 4 ευρώ ανά μετοχή λογικό είναι να προκαλεί προβληματισμό αλλά και έντονη δυσαρέσκεια στους μετόχους που έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές τους από την πρώτη στιγμή κατά την οποία η Minoan εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της, στην αρχική, κατά πολύ χαμηλότερη τιμή. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε ορισμένους μικρομετόχους αλλά σε όσους κατείχαν αξιόλογο ποσοστό στην ακτοπλοϊκή.

Γιώργος Κώτσαλος. Διευθύνων Σύμβουλος Interamerican

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Interamerican, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο πούλησε πακέτο 3.037.000 μετοχών της HSW στην Minoan στα 1,5 ευρώ ανά μετοχή, βάζοντας στα ταμεία της 4,5 εκατ. ευρώ. Αμέσως μετά ακολούθησε νέα πρόταση της Minoan προς τους εναπομείναντες μετόχους αρχικά στα 2,5 ευρώ, εν συνεχεία στα 3 ευρώ ανά μετοχή και τώρα πλέον το τίμημα ανέβηκε στα 4 ευρώ ανά μετοχή, υπερδιπλάσιο από αυτό που έλαβε η Interamerican. Ως εκ τούτου, ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γιώργος Κώτσαλος, ως επικεφαλής της ασφαλιστικής δέχθηκε πυρά για το deal, το οποίο δεν ήταν προς το συμφέρον της. Μάλιστα, στελέχη της αγοράς έσπευσαν να συνδέσουν το θέμα αυτό με την πρόσφατη ανακοίνωση της αποχώρησης του από το τιμόνι της Interamerican μετά από 12 χρόνια, κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας με το ΔΣ του μητρικού ομίλου ACHMEA, αν και η αιτιολογία επισήμως ήταν η συμπλήρωση του 65ου έτους του κ. Κώτσαλου.

Μιχάλης Σάλλας. Πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς

Mεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία κατέχει 40% της HSW, και είχε εξαρχής εμφανιστεί απρόθυμη να δώσει στο Ιταλό επιχειρηματία την πλειοψηφία της ελληνικής ακτοπλοϊκής. Ωστόσο, καθώς τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και το ποσοστό της Minoan στην HSW έχει αυξηθεί στο 47,40%, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι όλα τα δεδομένα είναι πλέον ανοικτά. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η τράπεζα έχει ήδη γνωστοποιήσει στη διοίκηση της Minoan ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διενέργειας πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του ποσοστού της, προκειμένου να επιτύχει το υψηλότερο δυνατό τίμημα. Αναμφισβήτητα μία τέτοια εξέλιξη θα είναι καθοριστική για την επίτευξη του στόχου του ομίλου Grimaldi και όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς το πιο πιθανό είναι να συμμετέχει στο διαγωνισμό που θα του εξασφαλίσει την απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία. 

Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην Τακτική Γενική Συνέλευση της HSW που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016. Πάντως, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Minoan, Aντώνη Μανιαδάκη, το τίμημα των 4 ευρώ ανά μετοχή που προσφέρει η εταιρία εκτιμάται ως τετραπλάσιο της λογιστικής αξίας της μετοχής.

Αντώνης Μανιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Minoan Lines

Σε δήλωση του ο επικεφαλής της Minoan επισημαίνει ότι η κίνηση της εταιρείας θα οδηγήσει σε: α) υγιή σχήματα και επιτυχή αναδιοργάνωση της ελληνικής ακτοπλοΐας με τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τη διασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας, β) αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες / συνεργάτες σε ανταγωνιστικές τιμές και γ) τήρηση των άγονων γραμμών και όλου του εμπορικού δικτύου της εταιρείας, με σεβασμό στις υφιστάμενες συμφωνίες με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μέσω αυτής της σημαντικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας της Minoan διασφαλίζεται τόσο η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της HSW όσο και η μακροπρόθεσμη σταθερή οικονομική της πορεία και ανάπτυξη, τονίζει ο κ. Μανιαδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/o-soros-xanachtipa-pou-ependii-o-gkourou-ton-agoron-ke-giati/52195